Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσα στον Ιούλιο η απόφαση για την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία

Ανοίγει τον δρόμο για τις τελικές αποφάσεις η έγκριση του σχετικού Κανονισμού από τις Βρυξέλλες. Το όριο του 15%, τα τεχνικά προβλήματα και τα σενάρια για να ξεπεραστούν. Τι δηλώνει η ΡΑΕ.

Μέσα στον Ιούλιο η απόφαση για την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της χώρας μας για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία. Ο Κανονισμός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και το τελικό βήμα που απομένει, είναι η δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μετρά ο χρόνος της ισχύος του.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κανονισμό, δεσμεύεται να αποθηκεύσει σε άλλο κράτος-μέλος το 15% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου. Δεδομένων των τεχνικών εμποδίων που υφίστανται για την προοπτική αυτή -σχετικά έχει ασχοληθεί με εκτενή ρεπορτάζ το Euro2day.gr-, εξετάζονται αυτή τη στιγμή διάφορα σενάρια που θα παρακάμπτουν αυτά τα προβλήματα.

Με το θέμα αυτό ασχολείται η ΡΑΕ, ως αρμόδια Αρχή για τον σχεδιασμό της ενεργειακής ασφάλειας, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τον ΔΕΣΦΑ. Αντίστοιχα, στις συζητήσεις με την Ιταλία συμμετέχουν το αρμόδιο υπουργείο, ο Ιταλικός Ρυθμιστής (Arera) και ο Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Αερίου (Snam).

Καθώς η δυνατότητα αποθήκευσης στη Βουλγαρία είναι απομειωμένη, δεν διαθέτει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια, γιατί υπάρχει τεχνικός περιορισμός από την Ιταλία ως προς τη δυνατότητα πραγματικής ροής αερίου προς τη χώρα μας. Καθώς το κόστος αποθήκευσης στη γειτονική χώρα αποδεικνύεται πολύ μεγάλο, αυτό που εξετάζεται είναι τι ποσότητα αερίου μπορεί να αποθηκευτεί στην Ιταλία και πόση μπορεί τεχνικά να χρησιμοποιηθεί. Στη συνέχεια θα τεκμηριωθεί η ελληνική πρόταση που θα υποβληθεί προς την Κομισιόν προς έγκριση.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση είναι τεχνικά εφικτή», επισήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Στην ερώτηση του Euro2day.gr αν τίθεται προς διαπραγμάτευση με την Επιτροπή η αλλαγή της υποχρεωτικότητας του 15%, ο κ. Δαγούμας απάντησε ότι «αυτό αφορά στην πολιτική ηγεσία». Για να προσθέσει: «Εμείς πηγαίνουμε να εφαρμόσουμε τον Κανονισμό. Τεκμηριώνουμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς. Εφόσον υπάρχει κάτι διαφορετικό, τεκμηριώνουμε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη δέσμευση για αποθήκευση του 15% ή όχι. Είναι μία απόφαση που θα ληφθεί σύντομα».

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας για την αλλαγή των ποσοστών που έχουν τεθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v