Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτή είναι η ελληνική αντιπρόταση στον «κόφτη» αερίου της Κομισιόν

Η πρόταση της Αθήνας στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. απέναντι στο σχέδιο της Κομισιόν να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση αερίου. Γιατί η κυβέρνηση ζητά εξαίρεση της χώρας. Στις Βρυξέλλες από χθες ο Κώστας Σκρέκας.

Αυτή είναι η ελληνική αντιπρόταση στον «κόφτη» αερίου της Κομισιόν

Εξαίρεση από τη διάταξη του σχεδίου του κανονισμού της Ευρ. Επιτροπής «Save Gas For A Safe Winter», που ζητά από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 όλα τα κράτη μέλη να μειώσουν 15% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας την κατανάλωση φυσικού αερίου, διεκδικεί η Ελλάδα.

Όπως έχουν εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το μέτρο αυτό και ο τρόπος υπολογισμού είναι άδικος για χώρες οι οποίες έχουν ήδη προνοήσει και εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου.

Με τη θέση της Ελλάδας, συντάσσονται και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου, οι οποίες έχουν αναπτυγμένες υποδομές LNG ή διαθέτουν εναλλακτικά ορυκτά καύσιμα, όπως λιγνίτη και πυρηνική ενέργεια ή εφοδιάζονται και από αγωγούς χωρών εκτός της Ρωσίας.

Η Αθήνα, όμως, έχει κι έναν ακόμη λόγο να αντιτίθεται σε αυτήν την πρόταση της Κομισιόν: Το διάστημα Αυγούστου 2021 – Μαρτίου 2022 αύξησε την κατανάλωση αερίου από τα 4 δισ. κυβικά μέτρα στα 4,8 δισ. κυβικά μέτρα. Συνεπώς, όπως έχει πει και ο κ. Σκρέκας, η χώρα μας αν εφαρμόσει το σχέδιο των Βρυξελλών θα πρέπει να οδηγηθεί σε περικοπές της τάξης του 24%.

Η πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκρέκας στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Φρανς Τίμερμανς και της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα παρουσιάσει την ελληνική αντιπρόταση.

Πηγές θέλουν από την περασμένη εβδομάδα και μέχρι προχθές την Κυριακή ο υπουργός να έχει αποστείλει τις θέσεις της χώρας μας, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη ένα παρασκήνιο διαβουλεύσεων προκειμένου να διαμορφωθούν συμμαχίες και με άλλα κράτη.

Η ελληνική αντιπρόταση δίνει μία εναλλακτική λύση υπολογισμού της μείωσης για κράτη μέλη που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σύμφωνα με αυτή, ένα κράτος – μέλος θα πρέπει να πετύχει την περίοδο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023 μείωση 15% της κατανάλωσης αερίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, εφόσον έχει αυξήσει κατά τουλάχιστον 10% την κατανάλωση αερίου έναντι της πενταετίας 2017 – 2021.

Η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχη ως προς την έκβαση της θέσης της, φροντίζοντας, όμως, να συνάψει συμμαχίες και δημοσιοποιώντας το σκεπτικό της αντίθεσης της με τον «κόφτη» της Κομισιόν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v