Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληρωμή μετά από εννέα μήνες για τους γιατρούς που επιστρατεύτηκαν

Εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού Υγείας που κατανέμει το απαιτούμενο κονδύλι σε τρεις ΥΠΕ για την πληρωμή τους.

Πληρωμή μετά από εννέα μήνες για τους γιατρούς που επιστρατεύτηκαν

Ως και εννέα μήνες από την επιστράτευσή τους αναμένουν να δουν το «χρώμα του χρήματος» εκατοντάδες ιδιώτες γιατροί που υπηρέτησαν υποχρεωτικά για ένα μήνα σε κλινικές COVID-19 της Βόρειας Ελλάδας τον περασμένο χειμώνα. Με ρεπορτάζ του στις 2 Αυγούστου το iatronet.gr είχε αποκαλύψει πως οι γιατροί, που επιστρατεύτηκαν σε δύο κύματα, το Νοέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022, παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο ΕΣΥ σε μια περίοδο μεγάλης πίεσης λόγω έξαρσης της πανδημίας, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα εισπράξουν την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Λίγες μέρες μετά το ρεπορτάζ, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την κατανομή του απαιτούμενου κονδυλίου σε 3 Υγειονομικές Περιφέρειες, προκειμένου να πληρωθούν οι γιατροί.

Η απόφαση τιτλοφορείται «Κατανομή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε νοσοκομεία της 3ης, 4ης και 5ης ΥΠΕ, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19)» και φέρει ημερομηνία την 11η Αυγούστου.

Με αυτήν ο υπουργός υγείας αποφασίζει την κατανομή συνολικού ποσού 510.054,38 ευρώ από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Υπουγρείου Υγείας, συνολικού ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (20.000.000 €), στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της νόσου του κορωνοϊού (covid-19), σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, καθώς και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το χορηγηθέν ποσό θα διατεθεί από νοσοκομεία της 3ης, 4ης και 5ης ΥΠΕ για την κάλυψη της δαπάνης αποζημίωσης του επιταγμένου προσωπικού τους, από Νοέμβριο έτους 2021 έως και Ιανουάριο έτους 2022, ως εξής:

  • Ποσό 201.426,02 € σε νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ
  • Ποσό 285.063,36 € σε νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ
  • Ποσό 23.565,00 € σε νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ.

Οι δύο επιστρατεύσεις και το μοντέλο του Βόλου

Οι δύο αποφάσεις για επιστράτευση γιατρών διάφορων ειδικοτήτων λήφθηκαν διαδοχικά το Νοέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022, εν μέσω έξαρσης του κύματος της φονικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού που δοκίμαζε τις αντοχές των νοσοκομείων, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω μεγαλύτερης έλλειψης γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Περισσότεροι από 200 ιδιώτες πνευμονολόγοι, παθολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι και γιατροί γενικής ιατρικής παρέλαβαν τα φύλλα πορείας που τους καλούσαν να υπηρετήσουν στις κλινικές COVID-19 στην 3η, 4η και 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας), για χρονική διάρκεια ενός μήνα.

Μέχρι και σήμερα, ως και εννέα μήνες μετά, όπως ανέφεραν στο iatronet.gr ιδιώτες πνευμονολόγοι που επιστρατεύτηκαν, ανέμεναν την απόφαση για την αποζημίωσή τους, καθώς είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία ή να αναστείλουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα.

Παρόμοια τύχη είχαν και 15 γιατροί στη Μαγνησία που έβαλαν «πλάτη» εθελοντικά, παρέχοντας υπηρεσίες στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου, αποτρέποντας την επιστράτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την υπογραφή της απόφασης οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και οι πληρωμές εκτιμάται πως θα γίνουν εντός Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v