Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 4 ελληνικοί προορισμοί που... ξεσκόνισαν ξένοι τουρίστες στο διαδίκτυο

Οι περιοχές της Ελλάδας που «αναζητήθηκαν» περισσότερο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η εταιρεία Tourix. Από ποιες χώρες προήλθε το ενδιαφέρον.

Οι 4 ελληνικοί προορισμοί που... ξεσκόνισαν ξένοι τουρίστες στο διαδίκτυο

Στην κορυφή της ζήτησης βρίσκεται και αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνεται, εκτός από τα νούμερα των αφίξεων και των εισπράξεων που προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα, και στις αναζητήσεις στην Google που αφορούν τη διαμονή σε δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Ιστορικό υψηλό ως προς τη διαδικτυακή αναζήτηση για διαμονή κατέγραψαν τον Ιούλιο η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Ρόδος, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία Tourix, η οποία εξειδικεύεται στο τουριστικό μάρκετινγκ και έχει αναλύσει τις αναζητήσεις στην Google που προέρχονται από τις βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Τα νούμερα του 2019 υπερέβη τον Ιούλιο η Αθήνα, με τη διαδικτυακή αναζήτηση για διαμονή στην ελληνική πρωτεύουσα να ξεπερνά τα δεδομένα του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, καταγράφηκαν αύξηση κατά 74% του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων σχετικά με τη διαμονή στην Αθήνα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και άνοδος κατά 234% σε σύγκριση με το 2021.

Στην κορυφή της λίστας με τις χώρες απ’ όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων βρέθηκαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθησαν με διαφορά η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Σε σχέση με το 2019, οι χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο αναζητήσεων ήταν οι ΗΠΑ (+106%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+76%), η Γαλλία (+72%) και η Γερμανία (+73%). Μείωση αναζητήσεων σε ποσοστό 15% καταγράφηκε μόνο από την Αυστραλία.

Ισχυρή ζήτηση σημειώθηκε και για τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης κατέγραψε ιστορικό υψηλό αναζητήσεων σε σχέση με τη διαμονή στην πόλη. Μάλιστα, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου, η βορειοελλαδίτικη πόλη παρουσίασε αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή κατά 52% σε σχέση με το 2019 και άνοδο κατά 187% σε σχέση με το 2021.

Συνολικά, για το πρώτο 7μηνο του 2022, οι χώρες από τις οποίες προήλθαν οι περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις ήταν η Γερμανία, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Ρουμανία να ακολουθεί στην τέταρτη θέση. Σε σχέση με το 2019, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε από τις ΗΠΑ (+68%), τη Γερμανία (+52%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+37%) και τη Ρουμανία (+34%), ενώ πτώση σε ποσοστό 9% σημειώθηκε από τους ταξιδιώτες του Ισραήλ.

Την τιμητική της έχει και φέτος η Μύκονος, η οποία επίσης κατέγραψε ιστορικό υψηλό αναζητήσεων τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, με τον δείκτη ανάκαμψης του προορισμού να βρίσκεται στο 47% σε σχέση με το 2019, η Μύκονος κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών παγκοσμίως. Οι top χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στο νησί των ανέμων ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, με τις Γαλλία και Γερμανία να συμπληρώνουν την πεντάδα. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου Ισπανία, Ελβετία, Καναδάς, Ισραήλ και Αυστραλία.

Συγκριτικά με το 2021, το πρώτο επτάμηνο του 2022 παρατηρήθηκε αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων κατά 78%. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση για το ίδιο διάστημα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν η Γαλλία (+85%), οι ΗΠΑ (+77%) και η Γερμανία (+54%). Σε επίπεδα πέριξ του +30% κινήθηκαν Καναδάς, Ελβετία και Ιταλία, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε ελαφρώς μικρότερη ζήτηση μέσω διαδικτύου για διαμονή από το Ισραήλ (-3%) και την Αυστραλία (-4%).

Την τετράδα των κορυφαίων ελληνικών τουριστικών προορισμών, ως προς τις διαδικτυακές αναζητήσεις για διαμονή τουλάχιστον, συμπλήρωσε η Ρόδος, η οποία το πρώτο επτάμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση κατά 73% σε σχέση με το 2019 και άνοδο κατά 131% σε σύγκριση με το 2021. Οι βασικές χώρες προέλευσης των διαδικτυακών αναζητήσεων ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, η οποία βρέθηκε στο συν 61% σε σχέση με το 2019 για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου. Στο συν 131% βρέθηκε η Φινλανδία, με συν 92% τερμάτισε η Γερμανία, ενώ σημαντική άνοδος 73% παρατηρήθηκε και από τη Γαλλία.

Ισχυρό ενδιαφέρον για Σαντορίνη, Νάξο και Κρήτη

Στα ύψη παρέμεινε το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών και για τη Σαντορίνη, έναν από τους προορισμούς πρώτης γραμμής της χώρας. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2022 καταγράφηκαν αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή στο νησί κατά 44% σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχη άνοδος κατά 89% σε σχέση με το 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιταλία βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στην κορυφή της κατάταξης των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι περισσότερες αναζητήσεις για το 2022. Τη μεγαλύτερη, ωστόσο, ποσοστιαία αύξηση για το 7μηνο σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν η Ιρλανδία (+98%) και η Γαλλία (+91%). Ανοδικά κινήθηκαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο (+23%), οι ΗΠΑ (+64%), η Ιταλία (38%), η Γερμανία (+32%) και η Ισπανία (+19%). Τη δεκάδα των top αγορών για τη Σαντορίνη συμπλήρωσαν Πολωνία, Σουηδία και Ολλανδία.

Σταθερά μία θέση στους αγαπημένους προορισμούς διακοπών των ξένων ταξιδιωτών κατέλαβε και η Νάξος, η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 57% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 77% σε σχέση με το 2021 ως προς τον όγκο των διαδικτυακών αναζητήσεων. Η Γερμανία (+53%), οι ΗΠΑ (+85%) και η Γαλλία (+60%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις αναζητήσεις έναντι του 2019, με την Ισπανία μόνο να καταγράφει οριακή πτώση σε ποσοστό 1%.

Στους top προορισμούς συμπεριελήφθη η Ελούντα στην Κρήτη, τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Για το 7μηνο σημειώθηκε αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή στην Ελούντα κατά 65% σε σχέση με το 2019 και κατά 79% σε σχέση με το 2021. Οι δύο πρώτες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, με Γαλλία, ΗΠΑ και Ελβετία να έπονται. Πάντως, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν η Γερμανία (+109%), η Αυστρία (+85%), η Ελβετία (+75%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+46%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v