Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιά» τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη

Πάνω από 7 ευρώ ανά τ.μ. για ενοικίαση μικρών και παλιών διαμερισμάτων σε έξι φοιτητουπόλεις της χώρας και αυτά για μεγάλης ηλικίας ακίνητα. Αύξηση ενοικίων κατά 53,1% στην Αθήνα από το 2017, σύμφωνα με ανάλυση της GEOAXIS.

«Φωτιά» τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη

Στο φόντο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το φοιτητικό επίδομα στέγασης αλλά και για πολυαναμενόμενα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν στη δημιουργία φοιτητικών εστιών, η πραγματική αγορά ενοικίασης φοιτητικής στέγης έχει πλέον μετατραπεί σε αγορά «πλειοδοσίας».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εκτιμητικής εταιρείας GEOAXIS σε έξι πόλεις της χώρας, που κατά τεκμήριο υπάρχει αναζήτηση φοιτητικής στέγης, εν πολλοίς οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 7 ευρώ ανά τετραγωνικό για ακίνητα ηλικίας 40-50 ετών και εμβαδού που δεν ξεπερνά τα 50 τετραγωνικά.

Πέραν των παραπάνω παραμέτρων, η έρευνα της Geoaxis καταδεικνύει πως η αύξηση ενοικίων για φοιτητικού τύπου διαμερίσματα από το 2017 έως σήμερα αγγίζει μεσοσταθμικά (για τις 6 πόλεις) το 44,4%, ενώ στην Αθήνα, η αύξηση υπολογίζεται στο 53,1%.

Κατά την ανάλυση, τόσο το μικρό απόθεμα κατοικιών (καθώς αρκετά ακίνητα αντίστοιχου εμβαδού και παλαιότητας στα κέντρα των πόλεων έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης), όσο και το γεγονός του ότι το συγκεκριμένο είδος κατοικιών έχει επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα ακόμη και κατά την Covid περίοδο, δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανατίμησης ενοικίων.

Αναλυτικότερα, στην εξαετία 2017-2022 η μέση τιμή ενοικίων φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 45,19%, κατά 49,23% στην Πάτρα, κατά 43,44% στο Ηράκλειο, κατά 45,45% στον Βόλο και κατά 29,96% στην Κομοτηνή.

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο), με διάμεση ηλικία τα 51 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Τη μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.

Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο, με διάμεση επιφάνεια τα 50 τ.μ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Πάτρα με 40 τ.μ.

Η ανάλυση της GEOXIS καταγράφει επίσης το προφανές: πως, ως προϊόν, η φοιτητική στέγη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών του real estate (π.χ. Premia ΑΕΕΑΠ), καθώς με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v