Ξεκινά ο διαγωνισμός για την Ύδρευσης Κέρκυρας

Με την κατασκευή των έργω, Δημόσιου έργου και ΣΔΙΤ, θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες.

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την Ύδρευσης Κέρκυρας

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκινά τον διαγωνισμό για το έργο Κατασκευής, Λειτουργίας και Συντήρησης της Ύδρευσης Κέρκυρας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, προϋπολογισμού 146,15 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μετά και την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ.

Το έργο είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κέρκυρα καθώς θα αντιμετωπιστεί το υδρευτικό πρόβλημα στο σύνολο του νησιού, ώστε να αποδίδεται επαρκές πόσιμο νερό, εγγυημένα καλής ποιότητας, αναφέρει ανακοίνωση.

Με την κατασκευή των έργων, Δημόσιου έργου και ΣΔΙΤ, θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται:

  • Η κατάργηση 75 γεωτρήσεων που διαθέτουν σήμερα νερό κακής ποιότητας,
  • Η αξιοποίηση μεγάλων ποσοτήτων επιφανειακών απορροών που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα.
  • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η αύξηση της τουριστικής κίνησης.
  • Το έργο έχει κατασκευαστική περίοδο 4 χρόνια, ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή:

Των Φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας, με τα συνοδά τεχνικά έργα.
Των Εγκαταστάσεων Καθαρισμού Νερού (ΕΚΝ) Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.
Των εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους περίπου 210χλμ.,
Των δεξαμενών: Χωροεπισκόπων, Τρουμπέτας, Στρογγύλης, Νέα Δεξαμενή Μελιτειέων.

Επιπλέον, θα εγκατασταθεί σύστημα SCADA για τον έλεγχο και την τηλεδιοίκηση του έργου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

«Στα μέσα του καλοκαιριού, όταν είχαμε επισκεφθεί το νησί, δεσμεύτηκα στους Κερκυραίους ότι σε λίγες εβδομάδες θα δινόταν λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει το νησί δεκαετίες τώρα: το υδροδοτικό.

Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει ότι δεν κάνει εξαγγελίες, αλλά υλοποιεί. Και σήμερα ξεκινάει ο διαγωνισμός για μια επένδυση που θα φθάσει σχεδόν τα 200 εκατομμύρια. Προχωρούμε ήδη και με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για όλες τις φάσεις του έργου και με σαφή χρονοδιαγράμματα. Για άλλη μια φορά, χωρίς να μας κυριεύουν αχρείαστες ιδεοληψίες, συνεργαζόμαστε Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας για να δώσουμε λύσεις.

Ένα έργο που στοίχειωνε την Κέρκυρα, παίρνει πλέον το δρόμο της οριστικής επίλυσης, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των πολιτών και εξασφαλίζοντας τις ανάγκες του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:

«Το ζήτημα της υδροδότησης της Κέρκυρας αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και μια σημαντική εκκρεμότητα δεκαετιών, την οποία λύνουμε. Με τα έργα που θα γίνουν, τόσο το δημόσιο όσο και το ΣΔΙΤ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας και οι επισκέπτες θα έχουν υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Παράλληλα, αξιοποιούμε έναν πολύτιμο φυσικό πόρο, το νερό της βροχής, που μέχρι σήμερα καταλήγει στη θάλασσα. Κερδίζουμε, λοιπόν, ακόμα μία μάχη του αυτονόητου και δείχνουμε έμπρακτα στους πολίτες ότι είμαστε δίπλα τους βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους και ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v