Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν €180/MWh συζητούν οι ΥΠΕΝ

(upd) Η τσεχική προεδρία κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση, την οποία εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας. Πώς θα ενεργοποιείται το ανώτατο όριο τιμής. Θετικός ο Κ. Σκρέκας και η ΥΠΕΝ της Μάλτας.

Νέα συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν €180/MWh συζητούν οι ΥΠΕΝ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν μια πρόταση για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προτείνονταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και τις δύο έκτακτες υπουργικές συνεδριάσεις των υπουργών Ενέργειας σχετικά με την πρόταση της ΕΕ για ανώτατο όριο, οι χώρες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και διαφωνούν για το αν θα μπορούσε να χαλαρώσει ή στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει συντάξει νέο συμβιβασμό για να προσπαθήσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο στη σημερινή συνεδρίαση. Η πρότασή της θα ενεργοποιούσε ένα ανώτατο όριο, εάν οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας Title Transfer Facility (TTF) υπερβούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες. Νεώτερες πληροφορίες δε αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση με ακόμα χαμηλότερο όριο στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 275 ευρώ/MWh που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίπεδο που χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό. Επεσήμαναν ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι κάτω από 200 ευρώ, εάν πρόκειται να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της ΕΕ, πριν εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Μόσχα έκτοτε έκοψε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών και οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο.

Αλλά η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Γερμανία, καθώς και η Ολλανδία και η Αυστρία αντιτίθενται στο πλαφόν, το οποίο, όπως λένε, θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών της ηπείρου και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές, όπου οι τιμές δεν έχουν περιοριστεί.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το ανώτατο όριο θα αποτρέψει τη διεξαγωγή συναλλαγών σε συμβόλαια TTF μηνός έως και έτους σε τιμή μεγαλύτερη από 35 ευρώ/MWh πάνω από μια τιμή αναφοράς που αποτελείται από εκτιμήσεις τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, που κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ το Σάββατο, το ανώτατο όριο τιμής της ΕΕ δεν θα πέσει κάτω από τα 188 ευρώ/MWh, ακόμη και αν η τιμή αναφοράς LNG υποχωρούσε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Αλλά εάν η τιμή αναφοράς LNG αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, τότε το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου της ΕΕ θα κινηθεί μαζί του, ενώ θα παρέμενε 35 ευρώ/MWh πάνω από την τιμή του LNG -ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι το μπλοκ μπορεί να υποβάλει προσφορές πάνω από τις τιμές της αγοράς, εάν χρειαστεί.

Τον σκεπτικισμό ορισμένων χωρών σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου συμμερίστηκαν οι συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Intercontinental Exchange, το οποίο φιλοξενεί τις συναλλαγές TTF στο Άμστερνταμ. Προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να μεταφέρει την πλατφόρμα εκτός ΕΕ, εάν το μπλοκ περιορίσει τις τιμές.

Σκρέκας: Το πλαφόν στα €188/MWh στέλνει σωστό μήνυμα

Η τελευταία πρόταση για πλαφόν στο αέριο στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ που καλείται να αποφασίσει για το ζήτημα. 

«Εχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει».», διαμήνυσε ο υπουργός. 

Οπως δήλωσε προσερχόμενη στη συνεδρίαση η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Miriam Dalli, «η τελευταία συμβιβαστική πρόταση είναι ένα πολύ καλό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας πάντως ότι θα προτιμούσε ένα χαμηλότερο πλαφόν. «Είμαι πεπεισμένη ότι θα φτάσουμε σήμερα σε ένα συμβιβασμό».  

Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «χρειαζόμαστε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα». 

Σίμσον: Η συμφωνία για το πλαφόν είναι κοντά 

Την πεποίθηση ότι η συμφωνία για τον διορθωτικό μηχανισμό στην τιμή του φυσικού αερίου είναι κοντά εξέφρασε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

"Πρέπει να συμφωνήσουμε στον διορθωτικό μηχανισμό για το φυσικό αέριο. Οι ηγέτες έδωσαν στους υπουργούς Ενέργειας ξεκάθαρη εντολή να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία", ανέφερε η κ. Σίμσον.

" Έχουμε εργαστεί πολύ στενά με την προεδρία και τα κράτη μέλη και πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται κοντά. Φυσικά απαιτεί ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού από όλους" προσέθεσε.

Κλειστή συνάντηση ΥΠΕΝ την Κυριακή 

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού κι αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι Υπουργοί ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα. Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι Υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v