Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφήγημα νέων παροχών στήνει ξανά η κυβέρνηση

Δημοσιονομικό χώρο για ένα νέο γύρο -προεκλογικών παροχών- επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Η πορεία των τιμών της ενέργειας και η εξέλιξη του ΑΕΠ θα κρίνουν το μέγεθος.

Αφήγημα νέων παροχών στήνει ξανά η κυβέρνηση

Δημοσιονομικά περιθώρια για να χτιστεί ένα νέο πακέτο παροχών πριν τις εκλογές φαίνεται να αναζητά η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών σχεδόν να το προαναγγέλλει.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από τις συνήθεις διατυπώσεις (όταν δεν κρατούσε χαμηλά τον πήχη αποκρούοντας πρόσθετες πιέσεις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση νέου κύκλου παροχών), ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε βεβαιότητα ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, θα επιστραφεί στην κοινωνία. Ο ορίζοντας εξαμήνου κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Το ίδιο και οι συνειρμοί με τις επικείμενες εκλογές.

«Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Εάν δημιουργηθεί , όπως είναι οι εκτιμήσεις μου, θα επιστραφεί στην κοινωνία». Αυτή είναι η ακριβής διατύπωση του υπουργού Οικονομικών (χθες στο Mega) με την επεξήγηση ότι υπάρχουν δύο πιθανές πηγές τροφοδότησης του πρόσθετου χώρου. Αφενός ο «κουμπαράς» του 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αφετέρου τυχόν υπεραπόδοση της οικονομίας σε σχέση με τους στόχους κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του έτους στην πορεία των εσόδων.

Σε μη εκλογικές χρονιές, οι υπουργοί Οικονομικών δεν βιάζονται να μοιράσουν το προϊόν της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Του χρόνου, μπορεί το σκηνικό να είναι διαφορετικό.

Ήδη οι λογαριασμοί που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως από το 1 δισ. ευρώ της ενεργειακής κρίσης που έχει μπει στην άκρη, με τις τιμές φυσικού αερίου του Νοεμβρίου ή με μια μέση τιμή 100 ευρώ τους επόμενους μήνες, θα μείνει στην άκρη ένα ποσό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Ορόσημο αποφάσεων φαίνεται να αποτελούν και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2022. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης κατέβασε αισθητά ταχύτητα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2,8% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, -0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) , διατηρώντας πάντως εντός στόχων την ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού (5,9% στο εννιάμηνο, 5,6% εκτιμά ο προϋπολογισμός στο έτος).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως δεν απειλείται ο στόχος για ετήσια μεγέθυνση 5,6% και δεν αποκλείουν μάλιστα, αναθεώρηση της εκτίμησης για το τρίτο τρίμηνο όταν η ΕΛΣΤΑΤ έχει στη διάθεσή της και τα στοιχεία για τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αφαίρεση των επιδοτήσεων που έγινε ήδη περιορίζοντας την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία. Αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν στις αναθεωρήσεις της 7ης Μαρτίου, δίνοντας ενδεχομένως το έναυσμα για το νέο αφήγημα προεκλογικών παροχών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σχέδια στο χαρτί. Με την ενεργειακή κρίση σε πλήρη εξέλιξη, παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο  για πρώτη φορά την Τετάρτη γύρισαν σε επίπεδα πριν την εισβολή στην Ουκρανία, στα 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα), κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος θα βγαίνουν χωρίς να χρειάζεται η συνδρομή του προϋπολογισμού.

Σε αυτό το σενάριο, τα σχέδια για νέες παροχές μπορεί να ακυρωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v