Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Market Pass

Πότε πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν δύο ή και τρεις δόσεις στις αρχές Μαρτίου. Πώς θα γίνει η αίτηση, οι διαφορές μεταξύ της πληρωμής σε ψηφιακή κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Market Pass

Διπλή ή και τριπλή δόση της οικονομικής ενίσχυσης μέσω της Κάρτας Αγορών θα λάβουν έως τις 3 Μαρτίου όσοι δικαιούχοι υποβάλουν αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου, ανάλογα με το εάν θα επιλέξουν ψηφιακή πίστωση των ποσών στο κινητό τους ή κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Στον τραπεζικό λογαριασμό τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όποιο τρόπο θέλουν οι δικαιούχοι αλλά είναι κατά 20% λιγότερα σε σχέση με την ψηφιακή μορφή της ενίσχυσης, μέσω της οποίας τα χρήματα αξιοποιούνται συνολικά ή εν μέρει σε καταστήματα τροφίμων από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία έως φούρνους και ψιλικατζίδικα.

Η απόφαση που περιγράφει τη διαδικασία καταβολής ενισχύσεων συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ έως τον Ιούλιο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας είναι θέμα χρόνου και η περίοδος υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 15 Μαρτίου. Για αιτήσεις έως 28 Φεβρουαρίου, η πρώτη πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαρτίου και η δόση θα είναι διπλή για ψηφιακή πίστωση και τριπλή για τραπεζικούς λογαριασμούς ενώ όσοι υποβάλουν αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν τις πρώτες ενισχύσεις έως τις 20 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα γίνουν αφού οι δικαιούχοι έχουν λάβει ένα σημαντικό μέρος των ενισχύσεων ή και το σύνολο καθώς η δεύτερη τριμηνιαία πληρωμή για τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει έως τις 3 Μαΐου.

Αναλυτικά:

1. Αιτήσεις: Υποβάλλονται έως τις 15 Μαρτίου 2023 σε ειδική εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr. Ο δικαιούχος επιλέγει ψηφιακή κάρτα αγορών ή πίστωση των χρημάτων στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με κωδικούς Taxisnet, ακολουθεί επικαιροποίηση στοιχείων (κινητό, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και επιλογή πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

2. Ψηφιακές πληρωμές: Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023. Για αιτήσεις έως 15 Μαρτίου, Φεβρουάριος και Μάρτιος πληρώνονται έως τις 20 Μαρτίου. Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

3. Πληρωμές στον τραπεζικό λογαριασμό: Για αιτήσεις έως 28 Φεβρουαρίου, οι πληρωμές για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου και αντίστοιχα τριπλή δόση έως τις 20 Μαρτίου θα λάβουν όσοι κάνουν αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου. Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023. Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

3. Πού ξοδεύεται το ψηφιακό χρήμα: Η ψηφιακή κάρτα αγορών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων, ιδίως σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.08.2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

4. Ύψος ενισχύσεων: Ξεκινούν από 22 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, με αύξηση κατά 10 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και μέγιστο όριο μηνιαίας ενίσχυσης τα 100 ευρώ. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια, το μηνιαίο ύψος ενισχύσεων ανέρχεται σε 52 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

5. Δικαιούχοι: Υπολογίζονται σε 8,4 εκατομμύρια μέλη νοικοκυριών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για άγαμο 16.000 ευρώ, για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, με παράλληλο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας τις 250.000 ευρώ για άγαμους και τις 400.000 ευρώ για οικογένειες, μονογονεϊκές ή μη. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

6. Και μέσω ΚΕΠ: Οι διαδικασίες για την έκδοση ψηφιακής κάρτας και την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του φυσικού προσώπου-δικαιούχου, κατά τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.

7. Απόρριψη-νέα υποβολή: Ειδικά σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με e-mail και η αίτησή του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων, ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι τη 2α Μαΐου 2023. Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, στον επόμενο μήνα, όπου πιστώνονται και τα ποσά των προηγούμενων μηνών που απορρίφθηκαν. Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v