Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Τι προβλέπουν για φέτος οι εισηγμένες του κλάδου

Γιατί αναμένεται νέο άλμα στις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων του κλάδου και τη φετινή χρονιά. Τα σινιάλα που στέλνουν οι διοικήσεις και ο πονοκέφαλος των εκλογών.

Πληροφορική: Τι προβλέπουν για φέτος οι εισηγμένες του κλάδου

Άλμα οικονομικών επιδόσεων που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και κατά τη φετινή χρονιά, σημείωσαν πέρυσι οι εισηγμένες του κλάδου πληροφορικής, όπως άλλωστε προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις επτά εταιρειών (περιλαμβάνονται οι εταιρείες Entersoft, Epsilon Net, Space Hellas, Profile, Real Consulting και οι όμιλοι Quest και Ideal με πολύ σημαντική παρουσία στο συγκεκριμένο χώρο).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, αθροιστικά οι προαναφερθείσες εισηγμένες εταιρείες αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 18,3%, το EBITDA κατά 24,4% και την καθαρή τους κερδοφορία κατά 17,3%. Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται η πολύ ισχυρή ρευστότητα του κλάδου, καθώς οι τέσσερες από τους επτά προαναφερθέντες ομίλους έκλεισαν την περυσινή χρονιά με θετικό καθαρό ταμείο και οι υπόλοιπες με σαφώς ικανοποιητικούς δείκτες φερεγγυότητας.

Ανοδικές κερδοφορίες αναμένεται να ανακοινώσουν και οι υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, όπως για παράδειγμα η Performance Technologies, η Q&R και η Ίλυδα.

Όπως όλα δείχνουν -και παρά τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα λόγω των επικείμενων εκλογών- οι εταιρείες του κλάδου αναμένεται να σημειώσουν και φέτος μια νέα αξιοσημείωτη αύξηση στην κερδοφορία τους.

Η Quest Holdings αναμένει ρυθμούς αύξησης εσόδων και κερδών ανάλογους με αυτούς του 2022, με κυριότερο καταλύτη τη δραστηριότητα του λογισμικού και θετική συνεισφορά από τους τομείς των ταχυμεταφορών, του κλιματισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

H Entersoft έχει προϊδεάσει για ισχυρή διψήφια ποσοστιαία αύξηση κύκλου εργασιών και υψηλότερο δείκτη περιθωρίου EBITDA. Ήδη, ανακοίνωσε για το πρώτο φετινό τρίμηνο +31% στον κύκλο εργασιών και +33% στο EBITDA σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η Epsilon Net θα ανακοινώσει αργότερα το guidance για τη φετινή χρονιά, πλην όμως ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών της εκτινάχθηκε στο +47% με αντίστοιχα εξαιρετικές επιδόσεις σε ότι αφορά το EBITDA και την καθαρή κερδοφορία.

Η Profile εκτιμάται ότι φέτος θα ανεβάσει τα έσοδά της από τα 25 εκατ. του 2022 σε πάνω από 30 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων της.

Η Space Hellas δεν έχει δώσει για φέτος guidance, ωστόσο ξεκίνησε το 2023 με υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, ενώ θα ωφεληθεί και από τη διεξαγωγή δύο (βουλευτικές και περιφερειακές-δημοτικές) ή και τριών επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο όμιλος Ideal εκτίμησε -χωρίς να συνεκτιμά πιθανές ενδιάμεσες εξαγορές άλλων εταιρειών- ότι ο φετινός κύκλος εργασιών της θα αυξηθεί από τα 174,7 εκατ. του 2022 και θα διαμορφωθεί φέτος μεταξύ 183 και 187 εκατ. ευρώ (η δραστηριότητα της πληροφορικής από 82,9 εκατ. μεταξύ 93 και 95 εκατ. ευρώ φέτος) και τα προ φόρων κέρδη από τα 21,5 του 2022, αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος μεταξύ 23,9 και 25 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Real Consulting αναμένει για φέτος σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της στο εύρος του 30%, καθώς και άνοδο της οργανικής κερδοφορίας (EBITDA), περίπου κατά 40% σε σχέση με το 2022.

Όσο για την Q&R, η εισηγμένη επέστρεψε πέρυσι σε κερδοφόρο πορεία και ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με πολύ υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v