Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογείωση μεγεθών περιμένει το Αεροδρόμιο της Αθήνας

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη δυναμική επαναφορά του τουρισμού στην ελληνική πρωτεύουσα. «Κατάρα και ευλογία τα Airbnb», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το 9ο Travel Trade Athens.

Απογείωση μεγεθών περιμένει το Αεροδρόμιο της Αθήνας

Σε έναν «δυνατό» μήνα για τις επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε μεγάλο βαθμό χάρη στις διακοπές του Πάσχα, εξελίσσεται ο Απρίλιος.

Η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας καταγράφει επιδόσεις υψηλότερες από εκείνες του αντίστοιχου μήνα του 2019, με την κίνηση εσωτερικού να σημειώνει κάποιες ημέρες διψήφια άνοδο συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννη Παράσχη, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για το 9ο Travel Trade Athens, «όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τις αρχές του έτους, αλλά και σύμφωνα με τις ενδείξεις για τη θερινή περίοδο, η Αθήνα ανακάμπτει φέτος δυναμικά ύστερα από την περιπέτεια της πανδημίας». Τόνισε, δε, ότι τα μεγέθη στο αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, επισημαίνοντας: «Έχοντας τα τελευταία χρόνια έμπρακτες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών συνεργασιών και των συνεργειών μεταξύ όλων των φορέων που συνθέτουμε την ταξιδιωτική αλυσίδα του προορισμού Αθήνα, επενδύουμε στη διαμόρφωση και ανάδειξη της πόλης μας ως κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού, αλλά και ως κορυφαίου βιώσιμου προορισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

Στις δυνατότητες περαιτέρω ανάδειξης της Αθήνας ως κορυφαίου προορισμού 365 ημέρες τον χρόνο επενδύει η Aegean, η οποία μόνο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα προσφέρει 15,2 εκατ. θέσεις για το 2023, δηλαδή 2,4 εκατ. θέσεις περισσότερες από πέρυσι που αντιστοιχούν σε αύξηση 18%, από τις 18 εκατ. θέσεις που θα προσφέρει συνολικά. Από τις 15,2 εκατ. θέσεις, οι 6,5 εκατ. θα αφορούν το δίκτυο εσωτερικού και οι 8,7 το διεθνές δίκτυο. Αντίστοιχα, από τις 2,4 εκατ. περισσότερες θέσεις έναντι του 2022, το 1,9 εκατ. αφορά το διεθνές δίκτυο, αντιστοιχώντας σε άνοδο 27%, και οι 506 χιλιάδες το δίκτυο εσωτερικού, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 8%. Η εταιρεία θα ξεπεράσει τις 122 απευθείας διασυνδέσεις, αυξημένες κατά 16 προορισμούς εξωτερικού.

«Η ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία φαίνεται να σταθεροποιείται και να ωριμάζει ύστερα από ένα ικανοποιητικό περσινό καλοκαίρι και μια φετινή χρονιά που όλα δείχνουν ότι ξεκινάει νωρίτερα και με αυξημένη δυναμική. Νέες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλής αισθητικής και ποιότητας, αναβαθμισμένο γαστρονομικό προϊόν, πλούσιες πολιτιστικές εμπειρίες, αλλά και ο μοναδικός παλμός και η ενέργεια που δίνουν οι ίδιοι οι μόνιμοι κάτοικοι, αναβαθμίζουν κάθε χρόνο την εμπειρία της πόλης και την κάνουν όλο και πιο ελκυστική. Από την πλευρά μας, επενδύουμε διαρκώς στη διασυνδεσιμότητα της Αθήνας με την Aegean να προσφέρει τη φετινή χρονιά το μεγαλύτερο δίκτυο δρομολογίων της, με το μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών της από ποτέ (76 αεροσκάφη)», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης.

Συνολικά, η εταιρεία θα επιχειρεί σε 161 προορισμούς σε 46 χώρες με 264 απευθείας δρομολόγια και έχει παραλάβει ήδη 3 από τα 9 νέα αεροσκάφη Airbus 320/321 neo που είναι προγραμματισμένα για το 2023, φτάνοντας ήδη τα 22 από τα 46 συνολικά Airbus 320/321 neo που έχει σε παραγγελία. Μάλιστα, το α’ τρίμηνο του έτους η επιβατική κίνηση δικτύου κατέγραψε άνοδο 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και αύξηση 5% σε σχέση με το 2019.

Στην ανάγκη ρύθμισης του πλαισίου που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, «η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα. Είναι ευλογία γιατί φέρνει οικονομική ανάπτυξη, έσοδα, δημιουργεί εισόδημα και μας επιτρέπει να ανακαινίσουμε κτίρια που για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένα, αλλά είναι και κατάρα γιατί συμβάλλει στην αύξηση των τιμών ενοικίασης των κατοικιών και λειτουργεί διαλυτικά μέσα στις πολυκατοικίες, δηλαδή μέσα στο κοινωνικό ιστό».

Και συμπλήρωσε: «Εχουμε ήδη καταθέσει επίσημη πρόταση και έχουμε ζητήσει το Airbnb να ρυθμίζεται με πλαίσιο δημοτικό, να είναι ένα δυναμικό εργαλείο που να το βλέπουμε ανά περιοχές. Υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του κορεσμού και πρέπει να μπει “φρένο” και υπάρχουν περιοχές που θα ήθελαν την ανάπτυξη τη συγκεκριμένης δραστηριότητας, θα την είχαν ανάγκη. Πρέπει να το δούμε σε επίπεδο γειτονιάς».

Στο φετινό Travel Trade Athens, που διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΤΟΑ), συμμετέχουν περισσότεροι από 160 εκπρόσωποι των σημαντικότερων εταιρειών της ελληνικής και ξένης τουριστικής βιομηχανίας.

Οι προγραμματισμένες (B2B) συναντήσεις ανάμεσα στους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του τουρισμού αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές τις δύο ημέρες τις 1.600. Σε αυτές, θα συμμετέχουν περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι ξένων εταιρειών από τον κλάδο του τουρισμού και των εκδηλώσεων, ενώ αντίστοιχα τον ελληνικό κλάδο θα εκπροσωπήσουν 100 επιχειρήσεις. Μέσω του 9ου Travel Trade Athens, η Αθήνα απευθύνεται σε αγορές - στόχους, κυρίως από χώρες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αθήνα, μέσα από τη στοχευμένη και συντονισμένη προσπάθεια της ΕΑΤΑ, και των βασικών πυλώνων της, του Τhis is Athens και του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών (Τhis is Athens-CVB) κέρδισε για το 2022 το πρώτο βραβείο στα World Travel Awards, που αποτελούν θεσμό στον χώρο του διεθνούς τουρισμού.

Η ελληνική πρωτεύουσα βραβεύτηκε επίσης ως κορυφαίος Πολιτιστικός Προορισμός στον κόσμο (World's Leading Cultural City Destination 2022), ενώ κατέκτησε και δύο ακόμη ευρωπαϊκά βραβεία -Κορυφαίος Πολιτιστικός Προορισμός της Ευρώπης και Καλύτερο Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Ευρώπης. Στη διεθνή κατάταξη του ICCA για τον συνεδριακό τουρισμό, η Αθήνα πέρυσι αναδείχθηκε 6η στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο, ενώ φιλοξένησε περισσότερα από 130 διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v