Πάνω από €1,6 δισ. το κόστος των πυρκαγιών στη χώρα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε καμένες εκτάσεις και κόστος ζημιών η Ελλάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα EFFIS και την εταιρεία Distrelec. Στάχτη 1,6 εκατ. στρέμματα και ο απολογισμός είναι ακόμα ανοιχτός...

Πάνω από €1,6 δισ. το κόστος των πυρκαγιών στη χώρα

Το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ευρώπη φέτος ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, σ' ένα υπερβολικά ζεστό καλοκαίρι σε όλη τη Μεσόγειο, γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Γύρω στα 4 εκατ. στρέμματα γης έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από δασικές πυρκαγιές σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση της Distrelec, κορυφαίου παρόχου τεχνολογικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και αισθητήρων για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιάς. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η Ελλάδα, αναφέρεται, έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ και περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η χώρα, τονίζεται, έζησε τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 16 ετών και βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο απολογισμός από τις τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου δεν έχει κλείσει, έχοντας αφήσει πίσω τουλάχιστον 19 νεκρούς.

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα, με πάνω από 843.000 καμένα στρέμματα γης και εκτιμώμενο κόστος ζημιών 871 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν Ιταλία και Πορτογαλία.

Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστος πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v