Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες φωτιές στο ΥΠΟΙΚ ανάβει το ράλι του πετρελαίου

Προβλέψεις για τιμή 1,5 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη σε 30 νομούς της χώρας. Υπό πίεση το υπ. Οικονομικών για νέα παρέμβαση. Ποιοι χάνουν το διπλό επίδομα.

Νέες φωτιές στο ΥΠΟΙΚ ανάβει το ράλι του πετρελαίου

Χείρα βοηθείας θα χρειαστούν και φέτος τα νοικοκυριά για να σηκώσουν το οικονομικό φορτίο της θέρμανσης με πετρέλαιο. Οι βενζινοπώλες προβλέπουν πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου με τιμές ακόμα και στο 1,5 ευρώ το λίτρο, αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Ακόμα χειρότερα, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών για εκτίναξη της τιμής του μπρεντ ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, το 1,5 ευρώ θα μοιάζει φθηνό.

Οι διεθνείς τιμές έχουν κάνει άλμα 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές Ιουλίου, όταν κινούνταν κοντά στα 70 δολάρια μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για δραστικές περικοπές στην ημερήσια παραγωγή. Χθες και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν πως επεκτείνουν τη μειωμένη ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο και 300.000 βαρέλια αντίστοιχα έως το τέλος του έτους, στέλνοντας τις τιμές του μπρεντ πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Στην εσωτερική αγορά, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά συντηρείται οριακά χαμηλότερα (1,996) από τα 2 ευρώ από τις αρχές Αυγούστου, αλλά σε 30 νομούς της χώρας υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο. Καθώς το φθινόπωρο ξεκίνησε απειλητικά, τα βλέμματα στρέφονται από νωρίς στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Αν άνοιγε η αγορά αύριο το πρωί, η τιμή θα ήταν γύρω στο 1,5 ευρώ το λίτρο», δήλωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι εξελίξεις παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή. Η ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών είναι δεδομένη, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι αυτά που θα κρίνουν στις αρχές Οκτωβρίου αν θα επαναληφθεί η περυσινή παρέμβαση στην αντλία, η οποία σε συνδυασμό με την «πλάτη» που έβαλαν τα διυλιστήρια, κράτησαν τις τιμές σε ανεκτά επίπεδα. Με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές είχαν ξεφουσκώσει κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο, αλλά για φέτος ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα.

Το μόνο δεδομένο για την ώρα είναι πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης δεν αλλάζουν, αν και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με δηλώσεις του (στον AΝΤ1) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από τη λίστα των δικαιούχων να εξαιρεθούν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ελάχιστα στην εφορία, παρότι έχουν μεγάλους τζίρους.

«Θα πρέπει να δούμε και ένα φαινόμενο, ελεύθερων επαγγελματιών με ελάχιστα θεωρητικά έσοδα αλλά τεράστιους τζίρους. Εκεί πρέπει να δούμε και αυτή τη σχέση, διότι προφανώς το παίρνουν (σ.σ. το επίδομα θέρμανσης) και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα έπρεπε να το πάρουν και αυτό σημαίνει ότι δεν πηγαίνει σε άλλους που θα έπρεπε να το πάρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στους «χαμένους» της φετινής σεζόν και όσοι γύρισαν την πλάτη στο ρεύμα και το φυσικό αέριο πέρυσι και επιλέγοντας εναλλακτικό καύσιμο θέρμανσης κέρδισαν διπλό επίδομα (έως και 1.600 ευρώ). Το μέτρο του διπλού επιδόματος, όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΕΘΟ, ήταν προσωρινό, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης…

Πέρυσι το επίδομα ήταν από 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφθανε έως και 1.600 ευρώ.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οριακών αλλαγών στο επίδομα θέρμανσης, χωρίς όμως να αλλάζουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v