Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Ανοδος 8 θέσεων αλλά και ουραγός της ΕΕ η Ελλάδα

Η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα στην 8η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. Η συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας την τοποθετεί ανάμεσα στα Μπαρμπάντος και την Ινδονησία. Η έρευνα.

Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Ανοδος 8 θέσεων αλλά και ουραγός της ΕΕ η Ελλάδα

Άνοδο 8 θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσιεύει σήμερα το  Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 72η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Για την κατάταξη αξιοποιούνται δεδομένα του 2021.

Χαρακτηριστικά, η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα στην 8η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. Η συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας την τοποθετεί ανάμεσα στα Μπαρμπάντος και την Ινδονησία.

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Πολωνία) να βρίσκεται 13 θέσεις πιο ψηλά.

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

  • Μέγεθος του κράτους: 158η θέση
  • Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 48η θέση
  • Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 65η θέση
  • Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 17η θέση
  • Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 93η θέση.

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκεται η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι Η.Π.Α. συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Υεμένη, το Σουδάν, η Συρία, η Ζιμπάμπουε και τελευταία η Βενεζουέλα.

Αυταρχικές χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν την Ιαπωνία (20η), τη Γερμανία (23η), τη Γαλλία (47η) και τη Ρωσία (104η).

Ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Αλέξανδρος Σκούρας  δήλωσε:

«Η βελτίωση κατά 8 θέσεις που καταγράφει φέτος η Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας βάσει των δεδομένων του 2021 επαναφέρει τη χώρα μας στην προ της πανδημίας κατάσταση. Ακόμη κι έτσι όμως, οι πολύ κακές επιδόσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα στα πεδία του μεγέθους του κράτους και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα, τα εργασιακά και τον τραπεζικό τομέα, είναι ένα ξεκάθαρο καμπανάκι για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής τολμηρών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής ελευθερίας».

Την αναλυτική μελέτη θα βρείτε εδώ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v