Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Smart Agro Hub: Πρόσκληση για startups στον τομέα της ευφυούς γεωργίας

Προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό στην πρωτογενή παραγωγή με τη δημιουργία θερμοκοιτίδας με την επωνυμία Smart Agro Hub. Ζητούνται startups προκειμένου με χρηματοδότηση και υποστήριξη να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα στην ευφυή γεωργία.

Smart Agro Hub: Πρόσκληση για startups στον τομέα της ευφυούς γεωργίας

Το Smart Agro Hub, ένα πρότυπο κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της ευφυούς γεωργίας υπό την ομπρέλα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συνεργασία με καινοτόμες ελληνικές εταιρείες αγροτεχνολογίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλικής οικονομίας, ενέργειας και ψηφιακής τεχνολογίας, αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο που για πρώτη φορά στην χώρα μας στοχεύει να «εισάγει» τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην πρωτογενή παραγωγή.

Πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία η οποία  μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργήσει θερμοκοιτίδα για startups και δυνάμει επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει απευθύνει πρόσκληση σε εν δυνάμει επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, προκειμένου να λάβουν μέρος στο Smart Agro Lab. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της, έως 15  Οκτωβρίου 2023, θα προκριθούν στην επόμενη φάση έως 15 ομάδες, οι οποίες θα λάβουν ευρεία και εξειδικευμένη καθοδήγηση για την ανάπτυξη της ιδέας τους και τον προσδιορισμό του επιχειρηματικού μοντέλου. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα για συνέργειες με άλλες startups εντός της θερμοκοιτίδας. 

Στόχος είναι να επιλέγουν 10-15 startups οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό του smart agro hub που έχει δημιουργήσει το γεωπονικό πανεπιστήμιο με 10 σχετικές εταιρείες για να κάνουν δοκιμές στις ιδέες τους που μπορεί να είναι από συστήματα έξυπνης γεωργίας έως τρόποι διαχείρισης ενέργειας.

Η υποστήριξη, περιλαμβάνει εκπαίδευση και καθοδήγηση από έμπειρους mentors, δικτύωση με επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες, τεχνικούς επενδυτές και φορείς, συνεργασία με το Smart Agro Hub και τις εταιρείες του μετοχικού του σχήματος, καθώς και πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης (κεφάλαιο κίνησης, υλικοτεχνική υποδομή, συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικής φύσεως).

Το Smart Agro Hub

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Smart Agro Hub, αντιπρύτανης και Αναπληρωτής Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θωμάς Μπαρτζάνας η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σχεδιάστηκε με στόχο να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας και να παρέχει την υποστήριξη, τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία προκειμένου πρωτοποριακές ιδέες να εξελιχθούν σε ώριμες επιχειρήσεις.

«Μέσα από το πρόγραμμα, προσβλέπουμε σε ένα οικοσύστημα που θα προωθεί τη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αναβάθμιση της αγροδιατροφικής αλυσίδας», τόνισε ο ίδιος.

«Γεφυρώνουμε τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης με την αγορά. Στόχος είναι όλη η αγορά της ψηφιακής καινοτομίας να γίνει κομμάτι της αγροτικής παραγωγής. Η Smart Agro Hub είναι ένα συνεργατικό σχήμα μεταξύ αγοράς και Πανεπιστημίου, πρωτοποριακό όχι μόνο για τον αγροτικό τομέα, αλλά για όλους τους κλάδους» σχολίασε, από την πλευρά του, ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος της Smart Agro Hub.

«Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα είναι μονόδρομος. Στόχος μας είναι να παράξουμε υπηρεσίες και προϊόντα ανταγωνιστικά στην αγορά, που θα φέρουν υπεραξία στον κλάδο της αγροδιατροφής» σημείωσε ο Μιχάλης Στάγκος, αντιπρόεδρος της Smart Agro Hub, διευκρινίζοντας ότι απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξελιχθεί σε «Venture Studio».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v