Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θωρακίζεται» το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Οι μικροδορυφόροι φαίνεται να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας με στόχο να βοηθήσουν την καθημερινότητα. Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος «προετοιμάζεται» για να υποδεχθεί με ασφάλεια τις νέες δραστηριότητες.

«Θωρακίζεται» το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Στην υλοποίηση μιας σημαντικής μελέτης για το μέλλον των μικροδορυφόρων στην χώρα μας προχωρά το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Ήδη απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την εκπόνηση μελέτης με θέμα: «Σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας των υποδομών και των διαδικασιών σχετικών με τη μεταφορά, επεξεργασία και αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων και την ανάπτυξη επιχειρησιακής αποκατάστασης και ετοιμότητας του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.)»

Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε με προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης τον οικονομικό φορέα «BEWISE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», όπως υποβάλει οικονομική προσφορά, για την εκπόνηση της παραπάνω μελέτης αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως και την Δευτέρα 15/01/2024.

Περιγραφή της ανάγκης:

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) ιδρύθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4623/2019. Στους κύριους σκοπούς του φορέα περιλαμβάνονται η διαχείριση εθνικών προγραμμάτων και έργων σε τομείς του Διαστήματος, όπως η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η ασφάλεια, το περιβάλλον και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και προκειμένου το ΕΛΚΕΔ να επιτελέσει αποτελεσματικά και επιτυχώς τους σκοπούς του, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του έργου «Υπηρεσία Προγραμματισμού Δορυφορικών Αποστολών Παρατήρησης Γης» και στη συμμετοχή στο έργο «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων», κρίνεται αναγκαία η ανάθεση εκπόνησης μελέτης με θέμα: «Σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας των υποδομών και των διαδικασιών σχετικών με τη μεταφορά, επεξεργασία και αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων και την ανάπτυξη επιχειρησιακής αποκατάστασης και ετοιμότητας του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.)».

Από τα μέσα του έτους 2023, το ΕΛ.ΚΕ.Δ. υλοποιεί το πρόγραμμα «Υπηρεσία Προγραμματισμού Δορυφορικών Αποστολών Παρατήρησης Γης» ενώ συμμετέχει στον σχεδιασμό (και σύντομα στην υλοποίηση) του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων. Αμφότερες οι παραπάνω δραστηριότητες περιλαμβάνουν διαχείριση (συλλογή, επεξεργασία, μεταφορά, αποθήκευση) μεγάλου όγκου δεδομένων (π.χ. δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης) που χαρακτηρίζονται ως διαβαθμισμένη πληροφορία.

Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία η εκπόνηση σχετικής Μελέτης- Σχεδίου Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου Ασφαλείας, ώστε το ΕΛ.ΚΕ.Δ. να προχωρήσει ακολούθως στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την υλοποίηση και τη λειτουργία του.

Αντικείμενο της ζητούμενης μελέτης αποτελεί η ανάλυση της ανωτέρω περιγραφόμενης ανάγκης και η σύνταξη αναλυτικού Σχεδίου Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου Ασφαλείας, το οποίο θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:

  • Αποτύπωση, ανάλυση και αξιολόγηση των δυνητικών κινδύνων που διατρέχουν οι πληροφορίες που περιέχονται σε ηλεκτρονικά αρχεία των οποίων η επεξεργασία, αποθήκευση και διαμοίραση γίνεται στο/από το ΕΛ.ΚΕ.Δ.
  • Περιγραφή συγκεκριμένων τεχνικών λύσεων που αφορούν την ασφάλεια δικτύου/συστημάτων/επικοινωνιών του Φορέα και συγκεκριμένες προτάσεις για την ηλεκτρονική θωράκιση του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και αντιμετώπιση των προαναφερθέντων κινδύνων, οι οποίες θα στηρίζονται σε εφαρμογή εξελιγμένων και επικαιροποιημένων τεχνολογιών αιχμής (state of the art).
  • Προτάσεις ενίσχυσης των υποδομών με στόχο την ανάπτυξη ετοιμότητας του Φορέα για την περίπτωση κυβερνοεπίθεσης καθώς και για την πλήρη και ταχεία επιχειρησιακή αποκατάσταση σε περίπτωση σοβαρής βλάβης ή κακόβουλης εισβολής (τήρηση αντιγράφων ασφαλείας, εναλλακτική δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης στο διαδίκτυο κ.α.).
  • Ενδελεχή έρευνα αγοράς, κατηγοριοποίηση, τεχνική αξιολόγηση (π.χ. σε βάση vulnerability assessment, penetration testing) και κοστολόγηση των υφιστάμενων τεχνικών λύσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις. Διερεύνηση, περιγραφή και ανάλυση υφιστάμενων συστημάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας που χρησιμοποιούνται σε κρατικές υποδομές με αντίστοιχες ανάγκες και γενικά χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v