Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Ανάσα για τις τιμές από τη μείωση της τιμής του αερίου

Μικρή μείωση καταγράφει η λιανική τιμή ρεύματος. Ποιοι είναι οι λόγοι. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Ρεύμα: Ανάσα για τις τιμές από τη μείωση της τιμής του αερίου

Ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής των «πολύχρωμων» τιμολογίων, που συνοδεύτηκε με κατάργηση των έκτακτων μέτρων, τα οποία εφαρμόστηκαν εξαιτίας των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Στον συγκεκριμένο μήνα, ωστόσο, καταγράφηκε υποχώρηση των τιμών.

Μεγάλο ρόλο στην πτώση των τιμών το προηγούμενο διάστημα στην Ευρώπη διαδραμάτισε κυρίως το γεγονός πως δεν παρατηρήθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτό καταγράφηκε συγκρατημένη ζήτηση ενέργειας, επομένως διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα η αποθήκευση φυσικού αερίου, στις εγκαταστάσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Household Energy Price Index for Europe (HEPI), η μέση τιμή λιανικής ήταν χαμηλότερη κατά 15%, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το Κίεβο φαίνεται να έχει τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και ακολουθούσε η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι, ενώ Δουβλίνο και Λονδίνο αποτελούσαν τις πιο ακριβές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Household Energy Price Index for Europe (HEPI).

Στην Αθήνα, η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 23,80 λεπτά και βρίσκεται στις 15η θέση, ανάμεσα σε 33 πρωτεύουσες. «Πάνω από το 1/3 των υπό εξέταση πρωτευουσών παρουσίασαν κάποιο βαθμό αύξησης των τιμών, με πιο σημαντική στη Βέρνη, ενώ μειώσεις, πιο περιορισμένης κλίμακας, παρατηρήθηκαν σε 10 από τις 33 πρωτεύουσες», αναφέρει το HEPI.

Παράλληλα, στη χώρα μας μειώθηκε κατά 10% η τιμή του φυσικού αερίου. Τον προηγούμενο μήνα στις χώρες της Ε.Ε. παρατηρήθηκε οριακή αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο, «κατά συνέπεια, παραμένει η γενική σταθερότητα των τιμών, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά βρισκόμαστε στην κορύφωση της περιόδου θέρμανσης».

Η Ελλάδα, πάντως, συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες με τις πιο ακριβές χονδρικές τιμές ρεύματος. Σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τον Ιανουάριο η χονδρική τιμή ρεύματος ανήλθε στα 93,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τοποθετώντας τη χώρα στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 41% του ενεργειακού μείγματος της χώρας για τον Ιανουάριο. Το ποσοστό του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στο 30%. Στο 16% ήταν οι εισαγωγές. Στο 6% υπολογίστηκε η υδροηλεκτρική ενέργεια και στο 4% η λιγνιτική παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v