Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι επαγγελματίες χάνουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη από 1η Μαρτίου

Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας κλείνει την πόρτα της δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης από την Παρασκευή. Ποιοι θα εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι, τι πρέπει να κάνουν. Οι εξαιρέσεις.

Ποιοι επαγγελματίες χάνουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη από 1η Μαρτίου

«Επιστροφή στην κανονικότητα» προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κλείνει την πόρτα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, από την Παρασκευή 1η Μαρτίου σε όσους μη μισθωτούς έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ειδική εξαίρεση προβλέπεται μόνο για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφάλιστων, καθώς και για τους οφειλέτες που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Βάσει των εκτιμήσεων, περίπου 400.000 μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα κληθούν τουλάχιστον έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 να καταβάλλουν το σύνολο του ποσού για συνταγογράφηση, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις από ιδιώτες γιατρούς.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, κατά τον Μάρτιο θα υπάρξει πρόβλημα με όσους οφειλέτες έσπευσαν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς το σύστημα των ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ δεν τους «βλέπει». Έτσι, θα εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι. Θα ξαναεμφανιστούν βέβαια ως ασφαλιστικά ικανοί, από την 1η Απριλίου. Για τον έναν αυτό μήνα σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να καταφεύγουν στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο υπάγονται, χωρίς ραντεβού, να δείχνουν την ταυτότητα πληρωμής των εισφορών, και να λαμβάνουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει κατ' εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η.3.2024 μέχρι την 28η.2.2025, κατ’ εξαίρεση στα παρακάτω πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους:

α) Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν το έτος 2023 ή εκδίδονται το τρέχον έτος κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 (Α' 196), καθώς και στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα επέλευσης της φυσικής καταστροφής, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

β) Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του e-Ε.Φ.Κ.Α. άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και υπάγονται αντίστοιχα στο πεδίο εφαρμογής των παρ. 1 και 2 του άρθρου 10 της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 138), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α' 196).

γ) Στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Να σημειωθεί εδώ, ότι για ΑμεΑ και παιδιά έως 18 ετών, που είναι έμμεσα μέλη οφειλετών με χρέη στον ΕΦΚΑ, ισχύει απόφαση του υπουργείου Υγείας που έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2022 σύμφωνα με την οποία διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ, οι εξής κατηγορίες πολιτών:

1) Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.

2) Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίες 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένοι αναπηρία στα ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

3) Οι ανασφάλιστοι, με παθήσεις που βάσει καταλόγου έχουν μηδενική συμμετοχή ή έως 10%, στα φάρμακα που λαμβάνουν (χρονίως πάσχοντες). Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και όσοι έχουν διαγνωστεί με AIDS.

*Δείτε ολόκληρη την τροπολογία για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη αλλά και ενημερωτικό του υπουργείου για το νέο καθεστώς υπό μορφή ερωταπαναντήσεων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v