Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερό Ιnternet: Χάνει θέσεις η Ελλάδα στην ταχύτητα στο σερφάρισμα

Υποχώρηση δύο ακόμα θέσεων στο σταθερό ευρυζωνικό Internet «πέτυχε» η Ελλάδα, υποχωρώντας από την 99η στην 101η θέση στην παγκόσμια κατάταξη τον Φεβρουάριο. Η παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους παρόχους.

Σταθερό Ιnternet: Χάνει θέσεις η Ελλάδα στην ταχύτητα στο σερφάρισμα

«Βουτιά» δύο ακόμα θέσεων έκανε τον Φεβρουάριο η Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα πέφτοντας στην 101η θέση από την 99η που ήταν τον Γενάρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε χάσει δύο θέσεις και τον Ιανουάριο σε σχέση με το τέλος του 2023 προκαλώντας μάλιστα την προηγούμενη Τρίτη την παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους παρόχους από τους οποίους ζήτησε μείωση τιμών και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των επενδύσεων σε οπτικές ίνες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla οι Έλληνες αναγκάζονται σε πιο αργό … «σερφάρισμα» από τους κατοίκους της Αλβανίας, του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα. 

Η μέση ταχύτητα (download) τον Ιανουάριο στην Ελλάδα κινήθηκε στα επίπεδα των 50,12 Mbps και στο Upload 9,45 Mbps όσον αφορά την σταθερή τηλεφωνία σε σύνολο 181 χωρών, ενώ η μέση ταχύτητα σε Download ήταν 92.26 Mbps και Upload 44.65 Mbps (σχεδόν διπλάσια δηλαδή από αυτή της Ελλάδας στο Download και σχεδόν πενταπλάσια στο Upload).

Το Latency-η καθυστέρηση απόκρισης- στην Ελλάδα όσον αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν στα 11 ms.

Όσον αφορά τις ταχύτητες στην κινητή τηλεφωνία η Ελλάδα διατήρησε την 34η θέση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024.  Στο Mobile internet η Ελλάδα στο Download φτάνει τα 78.17 Mbps και στο Upload τα 14.28 Mbps.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Στην σταθερή τηλεφωνία, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε μία θέση και έφτασε στην 106η σε σύνολο 196 πόλεων με ταχύτητες στο internet στα 60,98 Mbps στο Download ενώ η Αθήνα έχασε μία θέση στην 118 θέση- 12 θέσεις πίσω από την Θεσσαλονίκη- με 51,97 Mbps.

Στο mobile internet η Θεσσαλονίκη παρέμεινε στην 41η θέση ανάμεσα σε 164 πόλεις με Download στην κινητή τηλεφωνία 110.81 Mbps ενώ η Αθήνα παρέμεινε στην 53η -δηλαδή 12 θέσεις πίσω από την συμπρωτεύουσα- έχοντας 92.84 Mbps στο Download στην κινητή τηλεφωνία.

Από τα στοιχεία της Ookla, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στις μετρήσεις των ευρυζωνικών συνδέσεων, προκύπτει ότι το πιο γρήγορο mobile internet στον κόσμο τον Φεβρουάριο απολάμβαναν οι κάτοικοι στο Ar-Rayyan του Κατάρ με μέση ταχύτητα (download) στις συνδέσεις μέσω κινητών δικτύων τα 417.17 Mbps.

Το πιο γρήγορο σταθερό ευρυζωνικό Internet έχει το Αμπου Νταμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μέση ταχύτητα (download) τα 300.12 Mbps.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης

Την εικόνα της χώρας όσον αφορά στο ευρυζωνικό internet θέλει να ανατρέψει η κυβέρνηση ενεργοποιώντας «κουπόνια» 180 εκατ. ευρώ αλλά και ζητώνται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους μειωμένες τιμές και αυξημένες επενδύσεις σε οπτικές ίνες με στενό χρονοδιάγραμμα

Η πρόσφατή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου με ΟΤΕ, ΔΕΗ, Vodafone και Nova ήταν η αρχή μιας προσπάθειας ώστε η χώρα να σταματήσει να είναι ουραγός σε ταχύτητες ευρυζωνικού internet και παράλληλα να αναπτύξει δίκτυα που θα επιτρέπουν την στήριξη όλων των προηγμένων υπηρεσιών ενός ψηφιακού κράτους.

Στη συνάντηση ζητήθηκε από τις εταιρείες να καταθέσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα των προγραμμάτων επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών που έχουν ήδη ούτως ή άλλως ανακοινώσει, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στους πολίτες που θα είναι η κατάσταση της ευρυζωνικότητας στο τέλος του 2024 και κάθε έτους μέχρι το 2026.

Παρά το γεγονός ότι η κάλυψη της οπτικής ίνας στη χώρα φτάνει το 40% περίπου αυτή τη στιγμή, η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή, με τη διείσδυση να φτάνει περίπου στο 10%.

Ο ΟΤΕ έχει 251.000 συνδρομητές οπτικής ίνας, προσθέτοντας 35.000 συνδέσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, και η αγορά εκτιμάται πως συνολικά αγγίζει τις 350.000 συνδέσεις, με τη Nova να έχει 75.000 πελάτες στις υψηλές ταχύτητες ενώ «κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους» οι Vodafone και Inalan.

Το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται πως θα αναθερμάνει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Αρχικά αναμένονταν πως θα ενεργοποιηθεί το 2023, ωστόσο πήρε παράταση για το 2024, και εκτιμάται ότι θα επιδοτεί αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps.

Επίσης το κουπόνι Smart Readiness που στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v