Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αιγίς»: Η Ελλάδα επενδύει €2 δισ. για την πυροπροστασία

Η φετινή περίοδος πυρκαγιών προβλέπεται δύσκολη στον ευρωπαϊκό Νότο, προειδοποιεί το Bloomberg, κάνοντας ειδική αναφορά στο νέο ελληνικό πρόγραμμα προμηθειών και αναβάθμισης εξοπλισμού, το μεγαλύτερο διεθνώς.

«Αιγίς»: Η Ελλάδα επενδύει €2 δισ. για την πυροπροστασία

Η Ελλάδα επενδύει 2,1 δισ. ευρώ για την προστασία της από φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, τη στιγμή που ξεκίνησαν ήδη οι πυρκαγιές, τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα από το... συνηθισμένο, γράφει το Bloomberg.

Το πρόγραμμα «Αιγίς» είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επιβλέπει τις εν λόγω προμήθειες, είναι επίσης το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία θα παράσχει νέο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπως αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη, drones για εναέρια παρακολούθηση, συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, κέντρα ελέγχου πυρκαγιάς και περισσότερα από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.

Τα βασικά έργα προμηθειών θα διεκπεραιωθούν από τον ειδικό μηχανισμό του ΤΑΙΠΕΔ που έχει προϋπολογισμό 592 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχει δρομολογήσει 16 διαγωνισμούς. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο έργων για την «Αιγίδα» που ανέρχεται σε περίπου 970 εκατ. ευρώ, είπε ο Σταμπουλίδης.

Το 2023 κάηκε το 1,3% της συνολικής έκτασης της χώρας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αναβαθμίσει την τεχνολογική εργαλειοθήκη της χώρας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, προσθέτει το Bloomberg.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από τo Tαμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει επίσης προϋπολογισμό 198 εκατ. ευρώ φέτος για το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο υποστηρίζει μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, όπως καθαρισμό δασών, αναβάθμιση και συντήρηση δασικών δρόμων και δημιουργία και διατήρηση αντιπυρικών ζωνών.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για τη φετινή περίοδο είναι ζοφερές. Ο ευρωπαϊκός Νότος έχει πληγεί από συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας, που ευνοούν τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v