Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι και πώς θα μπορούν να λάβουν Tech Visa

Τρόπους για να καλύψει τα «κενά» στελεχών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά πληροφορικής αναζητά η Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι και η tech visa. Θεσπίζεται τους επόμενους μήνες.

Ποιοι και πώς θα μπορούν να λάβουν Tech Visa

Η ελληνική Tech Visa, που έρχεται στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα μπει σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες με στόχο να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζει η χώρα σε στελέχη πληροφορικής.

Η Tech V Teisa περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη. Παράλληλα θα έρθει και η Talent Visa που θα αφορά αποφοίτους.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο η Greek Tech Visa είναι ένα απλουστευμένο, ταχύρρυθμο πρόγραμμα για εργαζόμενους, ιδρυτές και επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων εκτός ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Θα αποτελεί θεώρηση εισόδου για εργασία σε επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece). Στόχος της είναι να προσελκύσει η χώρα περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό που θα βοηθήσει να αναβαθμιστεί η ελληνική αγορά πληροφορικής, μένοντας εδώ και μετά τη λήξη της visa η οποία θα έχει ισχύ ένα έτος.

Η Tech visa θα μπορεί να συνδυαστεί και με τη Digital Nomad Visa αλλά και με την Τalent Visa.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Για να γίνει η Αθήνα και η Ελλάδα διεθνής κόμβος και προορισμός καινοτομίας, το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα πρέπει να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές, συνδεδεμένο και φιλόδοξο. Η προσέλκυση διεθνών ταλέντων, ο επαναπατρισμός της διασποράς μας με υψηλή εξειδίκευση και η παροχή κινήτρων στους ιδρυτές να ξεκινήσουν το επόμενο υποκατάστημά τους στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να δούμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να αναπτύσσεται και την Ελλάδα να αποτελεί ένα νέο κόμβο/επίκεντρο».

Τι είναι η Greek Tech Visa....

Το πρόγραμμα Greek Tech Visa for Outstanding Talent, είναι μια ταχεία διαδικασία για ιδρυτές και υπαλλήλους με υψηλού επιπέδου τεχνικό ή επιχειρηματικό υπόβαθρο ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα. Η βίζα ισχύει για ένα έτος, επιτρέποντας στα ταλέντα να εργαστούν, να αλλάξουν εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω αδειοδότησης.

Η ελληνική βίζα τεχνολογίας μπορεί να επεκταθεί σε άμεσα μέλη της οικογένειας και μετά την αρχική περίοδο της βίζας, μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση είτε για παράταση, είτε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

«Κάθε επίδοξος κόμβος και οικοσύστημα καινοτομίας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα Tech Visa: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Φινλανδία, Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ και πολλές άλλες, κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί και ελκυστικοί προορισμοί για τα ταλέντα, καθώς μετατρεπόμαστε σε έναν πιο ευέλικτο, αποκεντρωμένο και υψηλής τεχνολογίας κόσμο», αναφέρουν τα ίδια στελέχη του Υπουργείου.

... και η Talent Visa

Η Talent Visa είναι μία νέα ετήσια θεώρηση εισόδου για αποφοίτους πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους της αλλοδαπής και αφορά ταλαντούχους αποφοίτους πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο:
  • Επιτρέπει στους φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από ένα κορυφαίο παγκόσμιο πανεπιστήμιο να εισέλθουν στην Ελλάδα για ένα έτος.
  • Για να λάβει ένας ενδιαφερόμενος τη σχετική Visa δεν χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει προσφορά εργασίας. Μπορεί να αναζητήσει εργασία, ενώ βρίσκεται υπό το καθεστώς της Talent Visa.
  • Η Talent Visa είναι ανοικτή σε αποφοίτους πανεπιστημίων όλων των χωρών που δεν είναι πολίτες της ΕΕ.
  • Προορίζεται για μετανάστες υψηλής ειδίκευσης που είναι έτοιμοι να ευδοκιμήσουν στον τομέα τους και θέλουν να συμβάλουν στην ελληνική οικονομία.
  • Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της δεξαμενής ταλέντων για τους καθιερωμένους Έλληνες εργοδότες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.
  • Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει πτυχίο ή έχουν ολοκληρώσει μεταδιδακτορικό πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, Stanford, MIT, Princeton, Yale, κ.λπ. στις ΗΠΑ- McGill, University of Toronto, κ.λπ. στον Καναδά, Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Imperial, κ.λπ. στο Ηνωμένο Βασίλειο- Πανεπιστήμια Πεκίνου, Τσινγκουά, κ.λπ. στην Κίνα, IITsetc στην Ινδία και άλλα πανεπιστήμια στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
  • Η γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη. Αντίθετα, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει, να μιλάει και να ακούει σε ένα μεσαίο επίπεδο αγγλικής γλώσσας εκτός εάν είναι υπήκοος αγγλόφωνης χώρας ή έχει λάβει πτυχίο που διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα.
  • Ο αιτών πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συντηρήσει οικονομικά τον εαυτό του κατά την άφιξή του στην Ελλάδα χωρίς να βασίζεται σε δημόσια κονδύλια, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ο αιτών έχει επίσης το δικαίωμα να φέρει μαζί του τα εξαρτώμενα μέλη του, εφόσον μπορεί επίσης να τα συντηρήσει οικονομικά.
  • Η βίζα αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα για ένα έτος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να γνωρίσουν τη χώρα, τον πολιτισμό, να εξερευνήσουν την Ευρώπη και τις διαθέσιμες οικονομικές ευκαιρίες. Αφού εξασφαλίσουν μια ευκαιρία απασχόλησης κατά τη διάρκεια της βίζας τους, μπορούν να μεταβούν σε μία από τις άλλες θεωρήσεις εργασίας / άδειες παραμονής που προσφέρει το ελληνικό κράτος. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα επιτρέπει σε ταλέντα υψηλής εξειδίκευσης να γνωρίσουν τη χώρα. Η όλη διαδικασία έχει ως στόχο τη δημιουργία ουσιαστικού αντίκτυπου στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v