Αργή και σταδιακή θα είναι η μείωση στη τιμή της βενζίνης παρά τη πτώση του πετρελαίου στα επίπεδα των 75 δολαρίων, τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές ενέργειας και τις προσδοκίες για ραγδαία ελάφρυνση του κόστους μετακίνησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Αυτό είναι το στίγμα που δίνουν πηγές της αγοράς καυσίμων για τη πορεία των τιμών, που παρά την απότομη βουτιά των πρώτων ημερών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν, εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί αλλά με πιο ήπιο ρυθμό.
Από τα τέλη Μαίου οπότε και φάνηκε ότι επίκειται συμφωνία στον Περσικό, η τιμή της βενζίνης από τα επίπεδα του 2,13 ευρώ, έχει υποχωρήσει μέχρι σήμερα πάνω από 15 λεπτά και κινείται πανελλαδικά στα 1,92 ευρώ. Αλλά σε πολλά νησιά όπως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ξεπερνά τα 2 ευρώ.
Από τη πλευρά του το ντίζελ έχει υποχωρήσει από τα υψηλά των 2,12 ευρώ / λίτρο, στα επίπεδα του 1,62 ευρώ. Η πτώση είναι 38 ολόκληρα λεπτά αφαιρώντας το σκέλος της επιδότησης, ωστόσο η ραγδαία βουτιά των πρώτων ημερών φαίνεται να έχει φρενάρει.
Στο ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι για την πιο αργή τις τελευταίες ημέρες μείωση τιμών, πηγές της Helleniq Energy παραθέτουν μια σειρά από λόγους.
“Τόσο γιατί το καλοκαίρι η ζήτηση για καύσιμα είναι υψηλή, όπως δείχνουν και οι διεθνείς τιμές των προϊόντων δηλαδή του ντίζελ και των αεροπορικών καυσίμων, όσο και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγοράς”, σχολιάζουν στελέχη του ομίλου, υπονοώντας την γεωγραφία της χώρας με τα πολλά νησιά και τα πολλά μικρά πρατήρια.
Στην ίδια εκτίμηση καταλήγουν και άλλες πηγές της αγοράς που “βλέπουν” αντιστάσεις στη γοργή αποκλιμάκωση καθώς μπαίνουμε στη καρδιά του καλοκαιριού και η τουριστική ζήτηση για καύσιμα κρατά σχετικά ψηλά τις διεθνείς τιμές σε αμόλυβδη και ντίζελ.
Η εικόνα αυτή απεικονίζεται στις τιμές του platts για τη βενζίνη, όπως και για το ντίζελ, που τη Τετάρτη βρισκόταν στα επίπεδα των 903,75 και 895,75 δολαρίων / μετρικό τόνο και ναι μεν κινούνται καθοδικά, ωστόσο η μείωση δείχνει μικρότερη ένταση από τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην αργή αποκλιμάκωση συμβάλει το ίδιο το μοντέλο της ελληνικής αγοράς, όπου τουλάχιστον το 35% ελέγχεται από πολλές μικρές εταιρείες, υπάρχουν πολλές απομακρυσμένες περιοχές όπου ο εφοδιασμός δεν είναι καθημερινός, ενώ αρκετά πρατήρια εξακολουθούν να διαθέτουν αποθέματα που αγοράστηκαν σε υψηλότερες τιμές.
"Σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές με λιγοστά και μικρά πρατήρια, είναι αναμενόμενο να υπάρχει μια υστέρηση στο πόσο γρήγορα μετακυλίεται στην αντλία η πτώση των διεθνών τιμών", εξηγούν οι συνομιλητές μας, "εν αντιθέσει με τη ταχύτητα με την οποία ανεβαίνουν οι τιμές όταν αυξάνεται το αργό και τα παράγωγα προϊόντα".
Αντέχει η κατανάλωση
Ενδιαφέρον πάντως στοιχείο είναι ότι παρ’ ότι οι τιμές στη βενζίνη παραμένουν σταθερά πάνω από τα 1,90 ευρώ / λίτρο, η κατανάλωση δεν υποχωρεί. Οι υψηλές τιμές δεν έχουν οδηγήσει σε πραγματική μείωση της ζήτησης, δηλαδή το φαινόμενο του demand destruction (καταστροφή ζήτησης) δεν εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά (και όχι μόνο).
Ενδεικτικό είναι ότι παρά την εκτίναξη των τιμών όλο το προηγούμενο διάστημα, εντούτοις από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, η μείωση της κατανάλωσης δεν ξεπέρασε το 3%, όπως έλεγαν πηγές της Helleniq Energy, μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ομίλου, όπου η διοίκηση παρουσίασε το περίγραμμα της στρατηγικής για το διάστημα 2026-2030.
Στο νέο πλάνο του ομίλου “Vision 2030+”, τα πετρελαιοειδή, οι επενδύσεις στη διύλιση, το trading στο αργό και η εμπορία καυσίμων θα παραμείνουν το βαρύ πυροβολικό, ωστόσο προστίθενται και μια σειρά game changers, από τη περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και των μπαταριών, μέχρι τις ευκαιρίες και τα πιθανά έσοδα από το τομέα των υδρογονανθράκων.
Ταυτόχρονα, ο όμιλος τρέχει την ενδυνάμωση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με όχημα την Enerwave, όπου εξετάζει μια σειρά από σενάρια για το επενδυτικό project, πέριξ των 450 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή νέας μονάδας αερίου ισχύος 800 MW στη Θεσσαλονίκη. “Τρέχουμε εναλλακτικά σενάρια για μικρότερη μονάδα, κάτω των 800 MW. Δεν είναι ευέλικτο ένα τόσο μεγάλο έργο. Εξετάζουμε μονάδες από 200 MW και πάνω”, αναφέρουν πηγές του ομίλου.
Έτερο μεγάλο σχέδιο που ναι μεν παραμένει ζωντανό, ωστόσο ούτε εκεί ο όμιλος έχει πατήσει το κουμπί της επενδυτικής απόφασης αφορά είναι το project για το FSRU Θεσσαλονίκης.
“Το να ρίξουμε 300 - 500 εκατ. ευρώ, και μετά από λίγους μήνες να αλλάξουν οι ισορροπίες στην αγορά του φυσικού αερίου, δεν θα ήταν φρόνιμο”, αναφέρει πηγή της Helleniq Energy για το σχέδιο του πλωτού τέρμιναλ στον Θερμαικό. Και έχει ενδιαφέρον ότι ένας από τους λόγους που ο όμιλος δεν έχει ακόμη πάρει τις αποφάσεις του είναι και η άποψη του συνομιλητή μας ότι η υπόθεση με το ρωσικό αέριο δεν έχει κλείσει οριστικά για την Ευρώπη.
“Εφόσον μου πείτε ότι το ρωσικό αέριο αποτελεί οριστικά παρελθόν και δεν θα ξεκινήσει κάποια στιγμή να ρέει ξανά, τότε θα σας πω κι εγώ πότε θα κάνουμε FSRU”, αναφέρει χαρακτηριστικά.