Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Σε "ζώνη άμυνας" για το 2009

Αν και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε έλλειψη ορατότητας, γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η αγορά πληροφορικής θα υποχρεωθεί φέτος σε κάμψη, που ενδεχομένως να μην υπερβεί το 5%.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πληροφορική: Σε ζώνη άμυνας για το 2009
* Ο αναλυτικός πίνακας με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

Έμφαση στον περιορισμό του κόστους και στο μέτωπο των ταμειακών ροών δίνουν φέτος οι εταιρείες πληροφορικής προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη γενικότερη οικονομική κρίση.

Σε γενικές γραμμές, βέβαια, ο κλάδος δεν επλήγη ιδιαίτερα από την κρίση μέσα στο 2008, λόγω τόσο του υψηλού ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων που είχαν πολλές εισηγμένες όσο και του ότι η κρίση άρχισε να γίνεται ορατή μόλις από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Από τότε, όμως, παρατηρείται «πάγωμα» επενδύσεων από τις περισσότερες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική επιβράδυνση των οικονομικών επιδόσεων του κλάδου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Το βέβαιο είναι ότι τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) είναι κατά κανόνα χειρότερα από αυτά του εννεαμήνου, γεγονός που οφείλεται:

- Πρώτον, στην προσγείωση του όγκου των εργασιών λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από το μέτωπο των ιδιωτών πελατών.

- Δεύτερον, στα αυξημένα έξοδα πολλών εταιρειών εξαιτίας της συνεχούς προσπάθειάς τους να διευρύνουν την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων τους.

- Τρίτον, στις σημαντικές απομειώσεις στις οποίες προχώρησαν ορισμένες εισηγμένες ώστε να απεικονίσουν πιστότερα την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση σε μια περίοδο κρίσης.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αν και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε έλλειψη ορατότητας, γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η αγορά πληροφορικής θα υποχρεωθεί φέτος σε κάμψη μονοψήφιου ποσοστού, που ενδεχομένως να μην υπερβεί το 5%. Προς την κατεύθυνση αυτή συντείνουν όχι μόνο η επιφυλακτικότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην πληροφορική (και όχι μόνο) αλλά και ο μειωμένος αριθμός έργων που αναμένεται να «βγουν» από το Δημόσιο, αφού βρισκόμαστε στο μεσοδιάστημα μεταξύ των αναθέσεων του Γ΄ και του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Το θετικότερο σενάριο αφορά στο ότι τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ θα αρχίσουν να αποφέρουν κάποιους τζίρους στις εταιρείες πληροφορικής από το τέταρτο τρίμηνο του 2009, πλην όμως κάτι τέτοιο θεωρείται από πολλούς αισιόδοξο...

«Βασική μας επιδίωξη είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση και σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών του ομίλου σε υψηλά επίπεδα» δηλώνουν στην Byte, συμπληρώνοντας ότι στόχος επίσης είναι «η οποιαδήποτε μείωση του κύκλου εργασιών να μην έχει συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των απασχολούμενων στον όμιλο».

Στη Space Hellas δηλώνουν: «Πιστεύουμε ότι η αρνητική οικονομική συγκυρία δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την πορεία του ομίλου». Αναφέρεται πως θα υπάρξει διεύρυνση των προσφερόμενων προϊοντικών λύσεων και επίσης ότι: «Η παραγωγή θετικών χρηματικών ροών καθώς και η διατήρηση του απαραίτητου επιπέδου ρευστότητας αποτελούν πρωταρχικούς στόχους. Στη συνέχεια στοχεύουμε στη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας».

Στην Inform Λύκος, πέρα από τις κινήσεις που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των συνεργιών από την εξαγορά της Austria Card, θα δοθεί έμφαση στη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργικών εξόδων, στην παραγωγή θετικών χρηματορροών, στη μείωση των αποθεμάτων, στην ανάπτυξη κοινού δικτύου προμηθειών με την Austria Card για τον περιορισμό του κόστους και στην άσκηση αυστηρής πιστωτικής πολιτικής ώστε να αποφευχθούν επισφάλειες.

Σε ό,τι αφορά την Info-Quest, από τη μία πλευρά μεν δρα προσεκτικά στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί («εκτελεί τα επιχειρηματικά της σχέδια με κύριο γνώμονα την παραγωγή θετικών ταμειακών ροών και τον περιορισμό της δανειακής έκθεσης, του πιστωτικού κινδύνου και του κόστους λειτουργίας»), από την άλλη πλευρά δε, συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς.

Ενδεικτικές είναι η πρόταση για εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της εισηγμένης Rainbow (με αυτήν την κίνηση εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία με την Apple) κι επίσης η συνεχής ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων μέσω των καταστημάτων U, ή τέλος η ανάπτυξη της θυγατρικής Unisystems στα Βαλκάνια.

Το 2008 ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε μεν μεγάλο ύψος ζημιών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), ωστόσο αυτές σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις απομειώσεις θυγατρικών και σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες για την αναδιάρθρωση της θυγατρικής Unisystems.

Έτος ανόδου το 2009

Αισιόδοξη η SingularLogic που το 2008 κατάφερε να βελτιώσει δραστικά τις οικονομικές της επιδόσεις (στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) και για το 2009 αναφέρεται σε «νέους οδηγούς για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοφορίας», σε «σημαντικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μέσα από τις συνεχιζόμενες αλλαγές στην αγορά της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών» και στο ενδεχόμενο επηρεασμού και της εταιρείας από την κρίση, για την οποία όμως έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένος προϋπολογισμός «ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης και ελέγχου των μεταβολών στα μεγέθη της προς περιορισμό των αρνητικών επιδράσεων.

Παράλληλα, έχει εκπονηθεί πλάνο ανάπτυξης και ελέγχου, βάσει του οποίου ελέγχονται νευραλγικές λειτουργίες της εισηγμένης επιχείρησης με στόχους τόσο τη διείσδυση σε νέες αγορές και δραστηριότητες όσο και τον αποτελεσματικό έλεγχο του ρίσκου και του κόστους».

Όσον αφορά στη MLS, το 2008 σημείωσε μεγάλη άνοδο στον κύκλο εργασιών (76%) και διπλασιασμό στα κέρδη. Για φέτος η εισηγμένη προτίθεται να λανσάρει νέες εφαρμογές στην αγορά της πλοήγησης καθώς και να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της εισαγωγής του εκπαιδευτικού λογισμικού στα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, η διοίκηση της MLS εκτιμά ότι «εφικτός ο στόχος για αύξηση του κύκλου εργασιών και η βελτίωση της σχέσης λειτουργικού κόστους/κύκλο εργασιών». 

* Ο αναλυτικός πίνακας με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 577ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας: ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 10-14 Απριλίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v