ΟΤΟΕ: Χάος στο ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων

Χάος και αδιέξοδα σε 500.000 περίπου ασφαλισμένους έχει δημιουργήσει η ενοποίηση των Ταμείων Υγείας, της Επικουρικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας των εργαζομένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ.

ΟΤΟΕ: Χάος στο ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων
Χάος και αδιέξοδα σε 500.000 περίπου άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους έχει δημιουργήσει η ενοποίηση των Ταμείων Υγείας, της Επικουρικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας των εργαζομένων στις Τράπεζες και στους Τομείς της Κοινής Ωφέλειας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου: "Η «λειτουργία» του ΤΑΥΤΕΚΩ την 1η Οκτωβρίου του 2008, σύμφωνα με τον Ν. 3655/ 2008 της Κυβέρνησης, με τον οποίο ενσωμάτωσε, αναγκαστικά και ερήμην των εργαζόμενων, ανόμοια Ταμεία, όπως της Υγείας, της Πρόνοιας και της Επικούρησης των Τραπεζών, που είχαν μορφή Ν.Π.Δ.Δ, δηλαδή 100.000 περίπου ασφαλισμένους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς και ασφαλισμένους ταμείων που προέρχονται από οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΗΣΑΠ κλπ), δεν έγινε για να βελτιωθούν οι παροχές, αλλά για να λυθούν οικονομικά και άλλα προβλήματα της Κυβέρνησης, με σκοπό «να μπαλωθούν όπως-όπως τα τεράστια κενά και τα αδιέξοδα που υπήρχαν σε ορισμένα Ταμεία, εκτός των Ταμείων Υγείας των Τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, που επιδεινώνεται καθημερινά και με έντονους ρυθμούς σε βάρος των ασφαλισμένων των Τραπεζών, έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση.
Θεωρούμε κατ’ αρχήν ότι ο νόμος της Κυβέρνησης πρέπει να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ στην πράξη και στην κατεύθυνση αυτή προχωρούμε το σχέδιο για τη δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, με στόχο να προστατευθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως τα αποθεματικά κεφάλαια των ασφαλισμένων των Ταμείων των Τραπεζών, που ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια Ευρώ περίπου (σχεδόν το μισό των συνολικών αποθεματικών του ΤΑΥΤΕΚΩ) και ταυτόχρονα να βελτιωθούν οι παροχές προς τους Τραπεζοϋπαλλήλους και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, οι Σύλλογοί μας έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, με στόχο την ακύρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων του Ν. 3655/08.

Μέχρι τότε, όμως, θεωρούμε αναγκαίο να λειτουργήσει στοιχειωδώς το κατασκεύασμα ΤΑΥΤΕΚΩ, να προστατευθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων από τους δύο εκπροσώπους μας στο Δ.Σ. του νέου Ταμείου, που γι’ αυτό το λόγο έχουν προταθεί από την ΟΤΟΕ, γιατί οι ασφαλισμένοι των Τραπεζών αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμμένα προβλήματα στον τομέα της περίθαλψης της Υγείας.

Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται συνοπτικά στα εξής:

• Καταργούνται οι θέσεις των Γιατρών-Ελεγκτών, αφού σταμάτησαν την πληρωμή τους οι Τράπεζες.

• Το προσωπικό μειώνεται δραματικά, αφού όσοι αποχωρούν, δεν αντικαθίστανται.

• Τα εντάλματα πληρωμών δεν υπογράφονται, γιατί δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες – όταν χρειάζονται – υπογραφές Προέδρου ή Αντιπροέδρου.

• Υπάρχει γραφειοκρατική λειτουργία των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων να παραπέμπει σε τριτοκοσμικά επίπεδα λειτουργίας.

• Υπάρχει αδιαφάνεια και άδικη οικονομική αιμορραγία από τα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων για κάλυψη λειτουργικών εξόδων της κεντρικής Διοίκησης, που ανέρχεται σε 900.000 Ευρώ περίπου το χρόνο (πριν από την ενοποίηση τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονταν σε 40.000 Ευρώ περίπου συνολικά).

• Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Μέριμνας, μέσω επιτροπής του ΤΑΥΤΕΚΩ, προετοιμάζει ενιαίες παροχές για όλους, μεθοδεύοντας έτσι την μείωση των παροχών υγείας.

• Οι Συμβάσεις των οδοντιάτρων, καθώς και του Γιατρού στη Θεσσαλονίκη του ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ δεν ανανεώθηκαν, με αποτέλεσμα να λιμνάζει η διεκπεραίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους.

• Το τηλεφωνικό κέντρο του παραπάνω Ταμείου έχει πάψει σχεδόν ένα μήνα να λειτουργεί και ουδείς αρμόδιος … συγκινείται.

• Οι ουρές σε όλα τα Ταμεία των Τραπεζών, που εντάχθηκαν στο ΤΑΥΤΕΚΩ, φθάνουν στα ασανσέρ των κτιρίων τους και η εξυπηρέτηση καθυστερεί από δύο έως τρεις ώρες για συναλλαγή χρονικής διάρκειας δύο λεπτών!

• Τέλος σοβαρό χτύπημα για τα Αποθεματικά των Ταμείων αποτελεί η μη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικών κεφαλαίων, που πραγματοποιούν οι τράπεζες.

Για όλα αυτά, που είναι μόνο ενδεικτικά και συνθέτουν μια εικόνα διάλυσης σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, η ΟΤΟΕ κάλεσε τον Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ, κ. Κων/νο Μπούρχα και στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 7/5, στα γραφεία της ΟΤΟΕ, του ζήτησε την άμεση ενεργοποίησή του, στα πλαίσια των καθηκόντων του για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ακόμη, στα πλαίσια σχετικής απόφασης της Εκτελεστικής Γραμματείας, έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Απασχόλησης, υπεύθυνο για τα θέματα αυτά, κ. Γιώργο Κοντογιάννη, προκειμένου να του εκθέσει συνολικά τις απόψεις της.

Επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την πλευρά της Κυβέρνησης, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα η κατάσταση στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θα αντιδράσουν δυναμικά και αποφασιστικά, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο