Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τρέχει" η επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων

Πολύ νωρίτερα από τη χρονική παράταση των έξι μηνών που δόθηκε στις αρχές του χρόνου κατόπιν αιτήματος των ίδιων των κατασκευαστικών εταιριών αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανάκρισης εργοληπτικών πτυχίων.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Τρέχει η επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων

Πολύ νωρίτερα από τη χρονική παράταση των έξι μηνών που δόθηκε στις αρχές του χρόνου ύστερα από αίτημα των ίδιων των κατασκευαστικών εταιριών αναμένεται να ολοκληρωθεί τελικά η διαδικασία της επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων.

Παρά το γεγονός ότι οι τεχνικές εταιρίες μπορούν να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ τον φάκελο για την επανακατάταξή τους στις τάξεις του ΜΕΕΠ, πολλές εξ αυτών το έχουν ήδη πράξει και εκτιμάται πως ανάλογα θα ενεργήσουν πριν από τις θερινές διακοπές και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.

Σημειώνεται πως τα νέα εργοληπτικά πτυχία θα έχουν ισχύ τριών ετών.

Από τις πρώτες εισηγμένες εταιρίες που ζήτησαν και έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία επανάκρισης του πτυχίου τους είναι η ΑΕΓΕΚ (μέσω της θυγατρικής ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική που διατήρησε το ανώτερο πτυχίο), η Μηχανική (επανακατετάγη στην 7η τάξη), η Intrakat (έκανε αναβάθμιση πτυχίου από την 6η στην 7η τάξη) και η Δομική Κρήτης (διατήρησε τη θέση της στην 6η τάξη).

Αίτηση για επανάκριση έχουν υποβάλει και περιμένουν να εξεταστεί η Άκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ, η Τέρνα του ομίλου της ΓΕΚ, η ΒΙΟΤΕΡ και η Μοχλός σε ό,τι αφορά την ανώτερη εργοληπτική κατηγορία, καθώς και η ΕΚΤΕΡ για την 6η τάξη. Για την ανώτερη τάξη απομένουν να καταθέσουν φάκελο επανάκρισης η J&P Άβαξ με τη θυγατρική Αθηνά, αλλά και η ΑΤΤΙΚΑΤ.

Επισημαίνεται πως ο όμιλος J&P Άβαξ έχει αποφασίσει να λάβει προσωρινά δύο πτυχία 7ης τάξης (ένα από τη μητρική και ένα από την Αθηνά) και όταν ξεκαθαρίσει η υπόθεση της δικαστικής εμπλοκής με τους πρώην μετόχους της θυγατρικής της (την οικογένεια Πρωτοπαπά) να προχωρήσει στην ουσιαστική αναδιάρθρωση της δομής του.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως ο όμιλος Ελλάκτωρ εκτός από το ανώτερο πτυχίο που θα λάβει η Άκτωρ θα διεκδικήσει και δύο πτυχία 6ης τάξης από τις θυγατρικές Τομή ΑΤΕ και Παντεχνική Α.Ε. Πτυχίο 6ης τάξης έχει ήδη εξασφαλίσει ο όμιλος της ΓΕΚ-Τέρνα μέσω της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή που ζήτησε και έκανε επανάκριση το 2008.

Ερωτηματικά για την 6η τάξη

Ενώ στην ανώτερη τάξη τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει και φαίνεται πως το πτυχίο της 7ης κατηγορίας θα αποκτήσουν τελικά δέκα εταιρίες έναντι των δεκατεσσάρων που το εξασφάλισαν το 2002, στην αμέσως κατώτερη (6η) η κατάσταση παραμένει σε γενικές γραμμές ρευστή. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στις εταιρίες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, καθώς δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρουν να παραμείνουν στην κατηγορία πτυχίου που είναι σήμερα με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν.

Έτσι, είναι άγνωστο τι θα πράξουν εταιρίες όπως η ΔΙΕΚΑΤ και η Αφοί Μεσοχωρίτη που μάλιστα έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Αντίθετα, εταιρίες όπως η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας και η Προοδευτική, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, φαίνεται πως θα περάσουν με επιτυχία τη διαδικασία της επανάκρισης.


Πίνακας 1: Εταιρίες που έχουν λάβει νέο εργοληπτικό πτυχίο (επανάκριση το 2009)

Εταιρία

Τάξη πτυχίου

Intrakat

7η

ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Α.Ε.

7η

Μηχανική Α.Ε.

7η

Τέρνα Ενεργειακή (η επανάκριση έγινε το 2008)

6η

Γ. Πετρής ΑΤΕ

6η

ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.

6η

ΓΕΤΕΜ Α.Ε.

6η

Αναστηλωτική ΑΤΕ

6η

Δομοτεχνική Α.Ε.

6η

Δομική Κρήτης Α.Ε.

6η

Ιόνιος Α.Ε.

6η

Ξανθάκης ΑΤΕ

6η

Κλέαρχος Ρούτσης Α.Ε.

6η

Φίλιππος Α.Ε.

6η

Έργω ΑΤΕ

6η

ΑΤΕΣΕ Α.Ε.

5η

Άκων Τεχνική Α.Ε.

5η

Έργον Διεθνής

5η

ΒΑΣΚΟ ΑΤΕ

5η

Αρχιτέχ ΑΤΕ

5η

Αίας ΑΤΕ

5η

Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ

5η

ΤΕΚ Θεσσαλονίκης Α.Ε.

5η

ΤΕΣ Α.Ε.

5η

Αιγέας ΑΤΕ

4η

Άλφα Ντόμους ΑΤΕ

4η

Ρήγας Τεχνική

4η

ΜΤ ΑΤΕ

4η

Ψαρράς ΑΤΕ

4η

Αχελώος ΑΤΕ

4η

Δομική Άρτας

4η

Άξων Α.Ε.

4η

Εργοληπτική Γαλανίδη Α.Ε.

4η

Πηγή: ΥΠΕΧΩΔΕ

Πίνακας 2: Εταιρίες που έχουν υποβάλει αίτηση για επανάκριση πτυχίου

Εταιρία

Τάξη πτυχίου

Άκτωρ ΑΤΕ

7η

Τέρνα Α.Ε.

7η

ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ

7η

Μοχλός Α.Ε.

7η

ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

6η

Μέλκα Τεχνική Α.Ε.

6η

Κ. Κουρτίδης

6η

Όμηρος Α.Ε.

6η

Ολύμπια Ελλάς ΑΤΕΒΕ

6η

ΕΚΜΕ ΑΕ

5η

ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ

5η

ΤΕΚΑ Α.Ε.

5η

Εργοδομή ΑΒΕΤΕ

5η

Κόκκινος ΑΤΕΕ

5η

ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ

5η

Άτομον Α.Ε.

5η

ΕΡΚΑΤ Α.Ε.

5η

ΑΛΤΕΚ Α.Ε.

5η

ΚΟΝΣΤΡΟΥΤΕΚ Α.Ε.

5η

ΕΚΤΕ Α.Ε.

4η

ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ

4η

Χωροτεχνική ΑΤΕ

4η

Άρκτος ΑΤΕ

4η

Δάμων ΑΤΕ

4η

Αφοί Σούρλα ΑΤΕΒΕ

4η

Βαφειάδης ΑΤΕ

4η

Ι. Αρβανιτάκης ΑΤΕ

3η

Πηγή: ΥΠΕΧΩΔΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v