Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Επειγόντως μεταρρυθμίσεις για οικονoμία

Διετή ύφεση και διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους προβλέπει στην έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προτείνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

ΔΝΤ: Επειγόντως μεταρρυθμίσεις για οικονoμία
Διετή ύφεση και διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους προβλέπει στην έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προτείνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Συγκεκριμένα, για το ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει ότι φέτος θα υποχωρήσει στο -1,7% και του χρόνου θα ανακάμψει μεν αλλά θα παραμείνει σε αρνητικό πεδίο (-0,4%).

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης περιμένει το ΔΝΤ από το 2011 (+0,6%). Για την ανεργία η πρόβλεψη είναι ότι φέτος θα αυξηθεί στο 9,5% και το 2010 θα διογκωθεί περαιτέρω στο 10,5% πριν αρχίσει και πάλι να μειώνεται από το 2011.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το έλλειμμα καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος θα αυξηθεί στο 5,9% του ΑΕΠ και του χρόνου θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα φτάσει στο 6,7% του ΑΕΠ. Προειδοποιεί μάλιστα ότι εάν δεν παρθούν μέτρα το έλλειμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα πλησιάσει το 9% του ΑΕΠ το 2014.

Για το χρέος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι θα φτάσει φέτος το 108,5% του ΑΕΠ και του χρόνου να ανέβει στο 116% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ καλωσορίζει τα πρόσφατα μέτρα του οικονομικού επιτελείου, αλλά ζητά νέο πακέτο μέτρων και προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση, του επιδόματος αδείας και του δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους.

Ζητά επίσης ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι μόνο την τελευταία πενταετία, η μεταφορά κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό στο υψηλό ΦΠΑ και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v