Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον "αέρα" η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς διαπιστώθηκε ότι τα κονδύλια των 400 εκατ. ευρώ δεν έχουν δεσμευτεί. "Παγώνουν" τα τιμολόγια ΔΕΚΟ για το 2010.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Στον αέρα η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς διαπιστώθηκε ότι τα κονδύλια των 400 εκατ. ευρώ δεν έχουν δεσμευτεί.

Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου, μετατίθεται μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί επίσημα, εντούτοις αυτό που διαπιστώνεται τώρα είναι ότι υπάρχει απλώς πολιτική συμφωνία μεταξύ του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και των περιφερειαρχών, οι οποίοι θα πρέπει να δεσμεύσουν ανάλογα κονδύλια στα ΠΕΠ.

Επίσημη υπογεγραμμένη συμφωνία δεν έχει βρεθεί και αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο για το υπουργείο παραμένει άμεση προτεραιότητα και διαβεβαιώνεται ότι θα προχωρήσει αφού πρώτα εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ισχύσει η πολιτική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για "πάγωμα" των τιμολογίων όλων των ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, για το 2010.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων και ΔΕΚΟ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι νεωτέρας και η αντικατάστασή τους συνιστά κεντρικό θέμα της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των γενικών γραμματέων θα υπάρξει συνολική απόφαση και για τις διοικήσεις των διαφόρων ΔΕΚΟ και φορέων. Ειδικότερα για τη ΡΑΕ, η επιλογή θα βασιστεί στην ισχύουσα νομοθεσία.

Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι την άλλη εβδομάδα θα έχει οριστικοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα που θα αφορά στο νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ έχει δοθεί ήδη μήνυμα προς τους εποπτευόμενους φορείς και τις ΔΕΚΟ να σεβαστούν απόλυτα την κεντρική κατεύθυνση περί μη σπατάλησης πόρων.

Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι οι αρμοδιότητες για τους ελέγχους στα καύσιμα. Στο μεσοδιάστημα έχουν ξεκινήσει ήδη οι έλεγχοι στην αγορά, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι δεν υπάρχουν παρατράγουδα.

Στο νέο υπουργείο αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας, εκτός από την κ. Μπιρμπίλη ορίστηκε ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, ενώ θα συσταθεί και γενική γραμματεία ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Στη μία εκ των δύο ειδικών γραμματειών που θα συσταθούν θα υπαχθεί και το κομμάτι της επιθεώρησης ενέργειας.


---Δήλωση των βουλευτών κ. Κωστή Χατζηδάκη και Κωστή Μουσουρούλη για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον":

"Οι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης που αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον" φαίνεται ότι αγνοούν παντελώς το ΕΣΠΑ και τις διαδικασίες ωρίμανσης ενός προγράμματος.

Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα έπαψε από την 1η/1/2007 να έχει τους ίδιους κανόνες χρηματοδότησης σε κάθε περιφέρεια. Συνεπώς, τα προγράμματα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη νέα, εγκεκριμένη από την Ε.Ε., αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ, την οποία οφείλουν να μάθουν άμεσα.

Η Ν.Δ. είχε ολοκληρώσει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το πρόγραμμα αυτό και είχε προχωρήσει στην ωρίμανσή του (σύνταξη απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, επεξεργασία οδηγού εφαρμογής προγράμματος, τεχνικές προδιαγραφές, σχεδιασμό υποστηρικτικών έργων κ.λπ.).

Παράλληλα, είχε καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για τη δέσμευση των πόρων στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή σε όλους εκτός από τα νεοφώτιστα στελέχη της κυβέρνησης.

Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΝ οφείλει: πρώτον, να επιβεβαιώσει τη συμφωνία αυτή όταν και εφόσον αποφασίσει ποιοι θα είναι οι νέοι περιφερειάρχες, δεύτερον, να ολοκληρώσει την προετοιμασία για την εφαρμογή του προγράμματος και, τρίτον, να αποφασίσει πού θα ανήκουν οι δομές που προετοίμασαν το πρόγραμμα, διότι, προς το παρόν, με τη σύγχυση που επικρατεί δεν ανήκουν πουθενά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v