Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΘ: Αντίθετο στη λειτουργία του one stop shop

Το τέλος των Επιμελητηρίων θα σημάνει η δημιουργία Κέντρων Μίας Στάσης, για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, στα πρότυπα των ΚΕΠ, επισήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Σωτήρης Μαγόπουλος.

ΒΕΘ: Αντίθετο στη λειτουργία του one stop shop
Το τέλος των Επιμελητηρίων θα σημάνει η δημιουργία Κέντρων Μίας Στάσης, για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, στα πρότυπα των ΚΕΠ, επισήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Σωτήρης Μαγόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη.

«Αν δημιουργηθεί μία υπηρεσία στα πρότυπα των ΚΕΠ, εκτός των Επιμελητηρίων, θα πρέπει να δώσουμε τα κλειδιά από τα Επιμελητήρια» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαγόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών και φορέων ότι θα δημιουργηθούν Κέντρα Μιας Στάσης για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων βασιζόμενα στα πρότυπα των ΚΕΠ.

Μάλιστα, σε πρόσφατη επιστολή που έστειλε το ΒΕΘ προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα δεν είναι η δημιουργία μία νέας υπηρεσίας στα πρότυπα των ΚΕΠ, όπως είχε επιχειρηθεί χωρίς επιτυχία και από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία είχαν αντιδράσει σθεναρά και τα Επιμελητήρια, αλλά η αξιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός τους.

Παράλληλα με την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου τα Επιμελητήρια μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και ως Κέντρα Μίας Στάσης, κάτι που ήδη προσπαθούν να επιτύχουν αξιοποιώντας ιδίους πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα». «Όσες κινήσεις γίνονται για την επιχειρηματικότητα εκτός των Επιμελητηρίων κινούνται σε λάθος κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Μαγόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΒΕΘ δημιούργησε στα τέλη Μαρτίου το «Γραφείο Μίας Στάσης» που αναλαμβάνει για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη σύσταση Ανώνυμων Εταιρειών (ΑΕ), Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ) και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ).

Γ. Μαγκριώτης: Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ έπρεπε να έχει γίνει

Για αργοπορία στη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ έκανε λόγο ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Το 80% της εκθεσιακής δραστηριότητας έχει μεταφερθεί στην Αθήνα. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Με αφορμή την διεκδίκηση της EXPO 2008 είχε εκπονηθεί μελέτη και ως καταλληλότερος χώρος για τη χωροθέτηση της είχε προκριθεί το οικόπεδο του ΤΕΙ Σίνδου» επισήμανε ο ίδιος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση της Έκθεσης.

Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι τόσο η μεταφορά της Έκθεσης όσο και η δημιουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) και η ενίσχυση των βασικών υποδομών του ΟΛΘ θα πρέπει να γίνουν με δημόσιους πόρους. «Η διοίκηση της ΑΖΚ έκανε σημειωτόν κάποια βήματα ωστόσο πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες. Η ΑΖΚ πρέπει να έχει δύο θύλακες έναν στα δυτικά και έναν στα ανατολικά» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «είναι ευτύχημα που δεν ιδιωτικοποιήθηκε ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΘ, καθώς θα δημιουργούνται ένα ακόμη λιμάνι, στην υπάρχουσα μακριά αλυσίδα, που θα εξυπηρετούσε τα κινέζικα συμφέροντα».

Αναφερόμενος στον εθνικό κοινωνικό διάλογο που ξεκίνησε, χθες, ο πρωθυπουργός, ο κ. Μαγκριώτης είπε χαρακτηριστικά «δεν μιλάμε για μερεμέτια, αλλά για δίκαιες ανατροπές παντού. Η αλλαγή μας αφορά όλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο