Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Ζητείται έξοδος από το τούνελ!

Σε «βαθύ τούνελ» έχουν εισέλθει οι περισσότερες εταιρίες πληροφορικής, καθώς το Δημόσιο εδώ και 18 μήνες «έχει κατεβάσει ρολά», ενώ τα ιδιωτικά έργα είναι λιγότερα. Τι βλέπουν 4+3 εισηγμένες για το 2010.

Πληροφορική: Ζητείται έξοδος από το τούνελ!
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των 7 εισηγμένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Σε «βαθύ τούνελ» έχουν εισέλθει οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής, καθώς το Δημόσιο εδώ και 18 μήνες «έχει κατεβάσει ρολά», ενώ τα ιδιωτικά έργα είναι λιγότερα σε αριθμό και «χτυπημένα», έτσι ώστε τα περιθώρια κέρδους να είναι από σημαντικά περιορισμένα έως και μηδενικά...

* Ο πρόεδρος της Info-Quest, κ. Θεόδωρος Φέσσας, έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό του σχετικά με την αγορά πληροφορικής όχι μόνο για αυτό το έτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Για φέτος, η μητρική εταιρεία του ομίλου αναμένεται να σημειώσει ζημιογόνο αποτέλεσμα, ενώ από τη συγκυρία πιθανότατα θα επηρεαστεί αρνητικά και η θυγατρική Unisystems.

* «Η διετία 2009 - 2010 είναι η χειρότερη στην ιστορία της Space Hellas, αλλά όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα», δηλώνει ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Δημήτρης Μανωλόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι όχι μόνο δεν έχουν ακόμη προκηρυχτεί έργα του ΕΣΠΑ αλλά επίσης υπογεγραμμένες συμβάσεις της εισηγμένης ύψους 16 εκατ. ευρώ έχουν ουσιαστικά κολλήσει...

Τόσο ο κ. Μανωλόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Profile κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος αισιοδοξούν ότι από το προσεχές φθινόπωρο θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα έργα τα οποία είχαν υπογράψει στο παρελθόν και λόγω έλλειψης κρατικών πόρων παραμένουν στα... χαρτιά!

Κατόπιν αυτών, η Space Hellas αναμένει για φέτος υποχώρηση εσόδων κατά περίπου 10% (γύρω στα 44 - 45 εκατ. ευρώ) και κερδοφορία κοντά στα περυσινά επίπεδα.

H Profile, με τη σειρά της, προχώρησε σε δραστικές περικοπές αμοιβών στα στελέχη της, δίνει πλέον μεγαλύτερη έμφαση στο εξωτερικό και εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς εταιρείας στη δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, της οφείλονται αρκετά εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι μόλις γύρω στο 20% του τζίρου της απευθύνεται σε αυτό...

* Απαιτήσεις αρκετών εκατ. ευρώ από το Δημόσιο έχει και η Inform Λύκος, η οποία μπορεί μεν να βιώνει τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς, ωστόσο το 60% - 70% των κερδών της προέρχεται από την αυστριακή θυγατρική της (σχεδιάζει και άλλη μία εξαγορά στο εξωτερικό, με πιθανότερη χώρα την Πολωνία).

«Κάθε μέρα ξεκινάμε έναν καινούργιο πόλεμο», ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Νικόλαος Λύκος, θέλοντας να δείξει τη δυσφορία του για τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία και στο επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει τη χώρα. Πάντως, για φέτος η Inform Λύκος προσδοκά βελτίωση στην κερδοφορία της.

* Με δραστικές περικοπές κόστους και μάλιστα με μείωση των αμοιβών του Δ.Σ. κατά 0,5 εκατ. ευρώ απαντά η Byte στην κρίση, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ακέραιο τον αριθμό των εργαζομένων της. Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Σπύρος Βυζάντιος επανέλαβε και φέτος τη βούληση για αποφυγή απολύσεων, ενώ κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη δηλώνουν: «Τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών της αγοράς, κρατιόμαστε καλά βασιζόμενοι στα ιδιωτικά έργα».

Το ζητούμενο τώρα για την αγορά είναι το πότε τελικά θα «τρέξουν» τα περιβόητα έργα πληροφορικής του ΕΣΠΑ που θεωρητικά αναμένονταν από τις αρχές του 2009, αλλά εξαιτίας έλλειψης πόρων και λόγω κυβερνητικών αλλαγών προς το παρόν έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του: «Οι αρμόδιοι μας λένε ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσουν να προκηρύσσονται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεσολαβήσουν δύο μήνες μέχρι την υποβολή των προτάσεων και κάμποσοι άλλοι μήνες μέχρι την αξιολόγησή τους και την κατακύρωση των έργων. Μη σας πω ότι τα πρώτα ευρώ οι εταιρείες θα τα πάρουν το 2012...».

* Οι τράπεζες, που κατά το παρελθόν δανειοδοτούσαν άνετα επιχειρήσεις πληροφορικής προκειμένου να αναλάβουν έργα του Δημοσίου, τώρα είναι «κουμπωμένες». «Εμείς περιοριζόμαστε στα έργα του ελληνικού δημοσίου που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», αναφέρουν στη Space Hellas, ενώ στελέχη της αγοράς παραδέχονται ότι οι τράπεζες, για να χρηματοδοτήσουν έργο του Δημοσίου, συχνά προχωρούν ακόμη και σε προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων...

--- Γερή εκκίνηση

* Έπειτα από ένα πολύ καλό 2009 (κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ), νέα βελτίωση οικονομικών επιδόσεων προσδοκά για φέτος η MLS, η οποία άλλωστε βελτίωσε κατά 25% την «κάτω γραμμή» του πρώτου τριμήνου.

* Με διψήφιο ρυθμό ανόδου ξεκίνησε το πρώτο τετράμηνο του 2010 η Entersoft, επίδοση που έπεσε σε μονοψήφιο ρυθμό τον Μάιο. Η διοίκηση αναμένει τώρα να διαπιστώσει σε ποιον βαθμό θα επηρεάσουν ενδεχομένως τη ζήτηση τα σκληρά οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, ωστόσο διαθέτει πολύ καλή ρευστότητα και μάλιστα πιθανώς να λάβει και ένα μικρό ομολογιακό δάνειο, προκειμένου να υλοποιήσει κάποια εξαγορά. 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ... ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!

Ωστόσο, το Δημόσιο δεν φαίνεται να προκαλεί μόνο άμεσα προβλήματα στις εταιρείες πληροφορικής, καθώς -όπως λέγεται- ακόμη και ισχυρότατες πολυεθνικές εταιρείες «παίρνουν μαθήματα» και δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους πριν περάσουν 150 ή και 180 ημέρες! Πέραν αυτών, όμως, τα περιθώρια κέρδους στον ιδιωτικό τομέα είναι πλέον πενιχρά εξαιτίας του ισχυρότατου ανταγωνισμού.

Για τις τράπεζες, ως πελάτες πληροφορικής, ακούγονται αντικρουόμενα πράγματα από την αγορά: από το ότι «δείχνουν μηδενική ανταπόκριση, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», έως το ότι «είναι μεν σφιχτές, αλλά δεν σταματούν επενδύσεις που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μειωμένο λειτουργικό κόστος σε βάθος χρόνου». 

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των 7 εισηγμένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 641ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 2 - 6 Ιουλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v