Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Το καλοκαίρι η πρόσκληση ενδιαφέροντος

Πρόσκληση για εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Ελληνικού προσανατολίζεται να απευθύνει το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ελληνικό: Το καλοκαίρι η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Πρόσκληση για εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Ελληνικού προσανατολίζεται να απευθύνει το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, μετά το πέρας της παρουσίασης της πρότασης του Ισπανού αρχιτέκτονα κ. Acebillio.

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας χαρακτήρισε την έκταση μοναδική. Σε ό,τι αφορά την πρόταση που παρουσίασε πριν από λίγο στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικό Α.Ε., αυτή προβλέπει ότι το 72% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα μετατραπεί σε πράσινο, το 15% θα καλύπτεται από δρόμους και το 12% θα είναι το δομημένο τμήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει σπίτια, γραφεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, πανεπιστήμιο, κυβερνητικά κτίρια κ.ά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι σε καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν υπάρχει έκταση τόσο μεγάλη (600 εκτάρια), με 3 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο, πρόσβαση σε τραμ, μετρό και οδικούς άξονες, κοντά στο αεροδρόμιο, κοντά στο κέντρο της πόλης, απόλυτα επίπεδη και ιδιοκτησίας του.
 
Όπως ανέφερε ο υπουργός, με βάση την πρόταση Acebillio αλλά και άλλες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το Ελληνικό, θα διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης. Σημείωσε επίσης πως είναι αισιόδοξος ότι μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών θα περιλαμβάνεται και το Κατάρ.

Με βάση την πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα, η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που θα υπάρχουν στο Ελληνικό (υφιστάμενων και νέων) θα είναι 2 - 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Οι χρήσεις που προβλέπονται είναι:

-Οικιστική, όπου προβλέπεται η κατασκευή 6.200 - 6.500 σπιτιών, με 15.000 κατοίκους.
-Κυβερνητικά κτίρια.
-Συνεδριακό κέντρο.
-Εμπορικό κέντρο.
-Πανεπιστήμιο και κέντρο έρευνας.
-Media Park, καλλιτεχνικό κέντρο, μουσείο, ξενοδοχείο.
-Γραφεία επιχειρήσεων.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε πως για πρώτη φορά με το μεσοπρόθεσμο έχουμε μπει στον δρόμο που θα μας οδηγήσει στην αντιμετώπιση του χρέους.
 
Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε ότι η αβεβαιότητα είναι δικαιολογημένη, ενώ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αστοχίες και χαλαρότητα.

Σε ερώτηση του Euro2day για τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Γιώργου Ανωμερίτη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΟΛΠ μιλάει μόνο ως πρόεδρος του ΟΛΠ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι σαφής στο θέμα, επισημαίνοντας ότι "όλοι στις δηλώσεις μας πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν τάσσεται υπέρ της μείωσης του δημόσιου τομέα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη αναδιατάξεων στο Δημόσιο, γιατί όπως είπε το ζήτημα είναι πώς θα αυξηθεί η παραγωγικότητα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v