Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: «Καυτές» συζητήσεις με τράπεζες

Τι «παίζει» με 10 περιπτώσεις γνωστών ομίλων που έχουν καταφύγει στις πιστώτριες τράπεζες με αίτημα την «επιμήκυνση» των δανείων τους. Αξιοπρόσεκτα σημεία από τις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου.

Εισηγμένες: «Καυτές» συζητήσεις με τράπεζες
Με κοινό αίτημά τους την... επιμήκυνση των δανειακών τους υποχρεώσεων έχουν προσφύγει στις τράπεζες δεκάδες εισηγμένοι όμιλοι του Χ.Α., στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να αντεπεξέλθουν στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία.

Η… μακριά αυτή λίστα των εισηγμένων δεν περιορίζεται στους γνώριμους αδύναμους κρίκους του παρελθόντος, αλλά αντίθετα περιλαμβάνει πλέον και ορισμένες εταιρίες που διαθέτουν γνωστά εμπορικά σήματα και μεγάλα μερίδια αγοράς!

Μία ακόμη παρατήρηση είναι πως από τα αποτελέσματα εξαμήνου έως σήμερα σε πολύ λίγες περιπτώσεις είχαμε ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί στο ενδιάμεσο τρίμηνο συνεχίστηκε -ή, πιο σωστά, εντάθηκε- η οικονομική κρίση. Και δεύτερον, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες άφησαν την κατάσταση να κυλήσει, αφενός χωρίς να τραβάνε το χαλί των εταιριών και αφετέρου χωρίς να προχωρούν σε οριστικές διευθετήσεις των υποθέσεων…

Ενδεικτικά και μόνο, αμέσως παρακάτω θα αναφερθούμε στις εξελίξεις που αφορούν δέκα εισηγμένες με στοιχεία που παραθέτουν οι ίδιες στις λογιστικές τους καταστάσεις.


EUROMEDICA: Στο εννεάμηνο εμφάνισε μείωση του κύκλου εργασιών, οριακά θετικό EBITDA και τεράστιες ζημίες (93,8 εκατ. ευρώ) λόγω απομειώσεων συμμετοχών. Στις 30/9/2011 ο καθαρός δανεισμός είχε διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 355 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, «βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων σημαντικού τμήματος των υφιστάμενων τραπεζικών και εμπορικών υποχρεώσεων, με σκοπό την παράταση του χρόνου αποπληρωμής».

NUTRIART: Η αναδιάρθρωση του δανεισμού που συμφωνήθηκε πρόσφατα φαίνεται πως είναι η τελευταία ευκαιρία για τον γνωστό όμιλο, ο οποίος στις 30/9/2011 εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 36,8 εκατ. ευρώ. «Το ενδεχόμενο της μη επιτυχούς υλοποίησης της συμφωνίας χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου», αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Σε σαφώς καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η θρακιώτικη εταιρία (μικρά κέρδη στο εννεάμηνο), η οποία ωστόσο εδώ και μήνες δεν έχει κλείσει μία «διαφορά» που έχει με τις τράπεζες.

Όπως λοιπόν η διοίκησή της υποστηρίζει, «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της επαναδιαπραγμάτευσης νέου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, επειδή δεν διατήρησε την ελάχιστη αναλογία των χρηματοοικονομικών δεικτών που προβλέπονται από τις υπάρχουσες δανειακές συμβάσεις, με σκοπό τη βελτίωση της ρευστότητάς της».

MHXANIKH: Συζητήσεις επί συζητήσεων για αναχρηματοδότηση δανείων με τις τράπεζες, μία αύξηση κεφαλαίου που ψηφίστηκε και την οποία η διοίκηση πήρε πίσω και τεράστιες ζημίες στο εννεάμηνο (μεγάλες απομειώσεις συμμετοχών και απαιτήσεων, πολύ υψηλοί χρεωστικοί τόκοι κ.λπ.).

Στις 30/11/2011 ο όμιλος είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 173,1 εκατ. ευρώ(!) (προς το Δημόσιο 1,96 εκατ., προς ασφαλιστικούς οργανισμούς 1,5 εκατ., προς τράπεζες 120 εκατ. ευρώ, προς προμηθευτές 37 εκατ. κ.λπ.). Μάλιστα, υπάρχουν διαταγές πληρωμής ύψους 31,7 εκατ. ευρώ.

Ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει πως «η επιτυχής έκβαση των προσπαθειών για τη βελτίωση της ρευστότητας αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για τη λειτουργία του ομίλου».

Ελληνική Υφαντουργία: Λόγω του ότι δεν τηρούνται κάποια covenants (δείκτες που έχουν τεθεί ως συμβατικοί όροι) σε μακροπρόθεσμο δάνειο που έχει συνάψει η εισηγμένη με την Alpha Bank, η διοίκηση αναγκάστηκε να εγγράψει το συγκεκριμένο δάνειο στο βραχυπρόθεσμο παθητικό.

Και επειδή ο όμιλος ενδέχεται να μη βρίσκεται σε συμμόρφωση με το σύνολο των χρηματοοικονομικών δεικτών στις 31/12/2011, «οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αμφιβολία για τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου», αναγράφεται στις λογιστικές καταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τονίζεται πως «η διοίκηση έχει λάβει προφορική διαβεβαίωση από την Alpha Bank για τη μη καταγγελία των μακροπρόθεσμων δανείων, για τα οποία δεν έχει παρέλθει ακόμη ούτε ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης».

SHELMAN: Οι μεγάλες ζημίες συνεχίζονται για τον όμιλο SHELMAN, ωστόσο φέτος τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ λόγω του κόστους των απολύσεων…
Η διοίκηση δηλώνει πως «ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, ακόμη και σε δυσμενέστερα σενάρια οικονομικής ύφεσης».

Από την άλλη πλευρά, η ίδια διοίκηση αναφέρει πως η εταιρία «δεν δύναται να διαβεβαιώσει για το μέλλον ότι θα παράγει επαρκή διαθέσιμα, ή ότι θα διαθέτει τα απαραίτητα δανειακά κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες πληρωμές»…

Μπουτάρης: Μικρή άνοδο των πωλήσεων και κάποιο περιορισμό ζημιών (στο 1,57 εκατ. ευρώ) εμφάνισε ο εισηγμένος όμιλος στο εννεάμηνο του 2011 και η αλλαγή του δικτύου διάθεσης φαίνεται πως αποδίδει κάποιους καρπούς. Επίσης, στις 30/9/2011 υπήρχαν σημαντικού ύψους ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρίας: α) Έχει αναθέσει σε ελεγκτικό οίκο την εκπόνηση μελέτης για τη βιωσιμότητα του ομίλου, β) Στόχο έχει να πουλήσει τη θυγατρική της Κύμη Εμφιαλωτική, γ) Προχωρά σε μικρού ύψους αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δ) Βρίσκεται σε επαφές με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει νέα εφάπαξ χρηματοδότηση ποσού ικανού να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας, ώστε ο όμιλος να μπει πιο δυναμικά στην αγορά.

YALCO: Μείωση ζημιών (3,1 από 5,7 εκατ. ευρώ) και θετικές ταμειακές ροές εμφάνισε στο εννεάμηνο ο εισηγμένος όμιλος. Ωστόσο, υπάρχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια 12,7 εκατ. ευρώ για τα οποία η διοίκηση βρίσκεται «σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων» με τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων, γεγονός που αποτελεί «σημαντική συνθήκη για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του».

Σάνυο Συμμετοχών: Ο όμιλος κατέληξε σε συμφωνία με τη Eurobank στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων ομολογιακού δανείου 12 εκατ. ευρώ και η ανανεωμένη σύμβαση πρόκειται να τεθεί προς έγκριση των μετόχων σε επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση.

Επιπρόσθετα, διεξάγει συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς για επαναδιαπραγμάτευση των όρων σημαντικού μέρους των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων και η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης «ενδέχεται να μεταβληθούν το χρηματοδοτικό κόστος και οι σχετικές εμπράγματες εξασφαλίσεις».

Συνολικότερα, λόγω της μη τήρησης ορισμένων όρων στα δάνεια, υπήρξαν συμβάσεις που από μακροπρόθεσμες έγιναν βραχυπρόθεσμες. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (κατά κύριο λόγο προς τις τράπεζες) ανέρχονται σε 9,5 εκατ. ευρώ και η διοίκηση επισημαίνει πως «ο όμιλος ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο των υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων, κατά το ποσό το οποίο το σύνολο των ενοποιημένων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων, ήτοι κατά 37,8 εκατ. ευρώ».

ΒΙΟΤΕΡ: Καθόλου καλή η εικόνα της κατάστασης των αποτελεσμάτων χρήσης στο εννεάμηνο (κύκλος εργασιών 12,2 εκατ. ευρώ, κόστος χρηματοδότησης 6 εκατ. ευρώ, ζημία 11,96 εκατ. ευρώ), ωστόσο η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία των συζητήσεών του με τις τράπεζες:

«Θα υπάρξει σύντομα θετική εξέλιξη στις συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού», η οποία σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης του κόστους που ακολουθείται εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v