Πακέτο συμμετοχές του δημοσίου στο Ταμείο

Ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Γιάννης Κουκιάδης έχει βγει τις τελευταίες ημέρες στη ρούγα με ομοβροντία δηλώσεων, οι οποίες δείχνουν πως οι δανειστές πιέζουν για άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Πακέτο συμμετοχές του δημοσίου στο Ταμείο
Τη μία ημέρα εμφανιζόταν να δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό Spiegel πως οι προβλέψεις για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2011 είχαν γίνει στην τύχη και γι' αυτό το πρόγραμμα τινάχθηκε στον αέρα.

Την επομένη εμφανιζόταν σίγουρος πως ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου!
 
Ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Γιάννης Κουκιάδης έχει βγει τις τελευταίες ημέρες στη ρούγα με ομοβροντία δηλώσεων, οι οποίες δείχνουν πως οι δανειστές πιέζουν για άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Θα θυμούνται, μάλλον, τις διαρροές της διοίκησης του ταμείου, στα τέλη του 2011, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είχαν πραγματοποιηθεί επτά διαγωνισμοί (ακίνητα όπως το Αφάντου στη Ρόδο, κ.ά.). Δεν έγινε όμως κανένας...

Οι πιέσεις της τρόικας φαίνονται και από τη σειρά μεταβιβάσεων που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες όπου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων απέκτησε χθες το 23,3% του ΟΛΘ, το 40% της ΕΥΑΘ και το 27,3% της ΕΥΔΑΠ.

Χθες, έγινε επίσης γνωστό πως την προηγούμενη εβδομάδα, με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, είχε μεταβιβαστεί στο ταμείο και το 8,38% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).
 
Η γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε να πωλήσει από κοινού με το ταμείο το ποσοστό συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ, η οποία υποτίθεται πως βγαίνει προς πώληση εντός του Φεβρουαρίου.

Την Παρασκευή είχε περάσει στο ταμείο και το 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ ο οποίος φαίνεται πως θα είναι μία από τις τρεις ηχηρές ιδιωτικοποιήσεις που ζητά η τρόικα στο κείμενο με τις τελευταίες απαιτήσεις που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ΟΠΑΠ είναι πραγματικό «φιλέτο», όμως δεν μπορεί να πει κάποιος το ίδιο και για τον ΟΛΘ, την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια.

Ευτυχώς υπάρχει και ο τζόγος

Η δεύτερη ηχηρή ιδιωτικοποίηση θα προέρχεται επίσης από τον χώρο του τζόγου και είναι τα Κρατικά Λαχεία, για τα οποία έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον.
 
Στη δεύτερη φάση, όπου θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, πέρασαν η αυστριακή Osterreichische Lotterien Gesellschaft m.b.H., η σύμπραξη των Sisal S.p.A. (Ιταλία), Damco Energy S.A. και Damlot Α.Ε. (δύο εταιρείες του ομίλου Κοπελούζου) και η σύμπραξη των ΟΠΑΠ Investment Limited, Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l., Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming S.a.r.l.

Η τρίτη ηχηρή ιδιωτικοποίηση αναζητείται από τη διοίκηση του ταμείου, η οποία εκτίθεται συνεχώς για τα χρονοδιαγράμματα. Όσοι παρακολουθούν το εγχείρημα, πάντως, γνωρίζουν πως ουσιαστικές πρωτοβουλίες στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα υπάρξουν πριν από την ολοκλήρωση του PSI.

Γι' αυτό και δεν καταλαβαίνουν την προσπάθεια της διοίκησης του ταμείου να δείξει έργο. Τα αποτελέσματα του 2011 ήταν άκρως απογοητευτικά: Η αρχική πρόβλεψη για έσοδα 5 δισ. ευρώ έγινε 1,7 δισ. και τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και από τις άδειες για τα φρουτάκια.

Η αρχική πρόβλεψη για το 2012 ήταν έσοδα 11 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και τώρα περιορίζεται σε 4,7 δισ. ευρώ, ενώ ο διεθνής Τύπος θεωρεί πως «οι κρατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές ώστε να προσελκύσουν επενδυτές».

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι ξένοι αναλυτές είναι πως στη διαμάχη μεταξύ του Χ. Ράιχενμπαχ και της διοίκησης Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται πως επικράτησε ο Γερμανός συνταξιούχος που ηγείται της ομάδας δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Ο Ράιχενμπαχ υποστήριζε πως το ταμείο βγάζει στον αέρα διαγωνισμούς πώλησης ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, χωρίς να έχει προετοιμάσει τους σχετικούς φακέλους. Έτσι, οι διαγωνισμοί καταλήγουν άγονοι ή καθυστερούν.

Οι πιέσεις της ομάδας δράσης για καλύτερη προετοιμασία των διαγωνισμών οδηγούν σε αθέτηση της υπόσχεσης που είχε δώσει η διοίκηση του ταμείου για επτά διαγωνισμούς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάντως, οι χθεσινές δηλώσεις Κουκιάδη για τα νομικά προβλήματα στο Ελληνικό (για το οποίο η πρώτη φάση του διαγωνισμού λήγει στα τέλη Μαρτίου) δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να ξεπεράσει η διοίκηση του ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v