ΧΑ: Τα «κλειδιά» της επόμενης ημέρας

Η μείωση του ρίσκου χώρας, η επάνοδος των ξένων και ποια χαρτιά αγοράζουν. Τα κρίσιμα ντεσού για τράπεζες, τα πονταρίσματα και τα ρίσκα. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αρχές του έτους. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Τα «κλειδιά» της επόμενης ημέρας
Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να καταγράφει άνοδο 14,91% από τις αρχές του έτους, οι ξένοι επανέρχονται με αξιοσημείωτες αγορές σε δεικτοβαρείς τίτλους, οι τζίροι όμως παραμένουν χαμηλοί και η άνοδος δείχνει ακόμη εύθραυστη.

Θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία το X.A. ή έχει προεξοφλήσει ήδη την αλλαγή σελίδας;

Οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, εφόσον, όμως, συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

- Αν προκύψει από τις εκλογές κυβέρνηση -αυτοδύναμη ή συνεργασίας- που θα παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των στόχων του μνημονίου.
- Αν δοθούν ελκυστικοί όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα ως τον Σεπτέμβριο.
- Αν δεν αναζωπυρωθεί η κρίση της ευρωζώνης.

Ήδη η ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού δικαίου ύψους 177,2 δισ. ευρώ και η πολιτική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από το eurogroup σηματοδότησαν αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα, καθώς μειώθηκε ο κίνδυνος χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις εκδηλώθηκαν αξιοσημείωτες αγορές από ξένους σε τίτλους όπως αυτοί των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, που όπως έγραψε το Euro2day (XA: Επτά μετοχές που «πριμοδοτεί» το PSI) επανέρχονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω της μείωσης του ρίσκου χώρας και του ρίσκου αναχρηματοδότησης των δανείων τους (ΟΤΕ, ΔΕΗ), έχοντας παράλληλα ως σύμμαχο την υστέρησή τους στην άνοδο.

Ταυτόχρονα, όμως, αγορές από το εξωτερικό εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και σε τραπεζικά blue chips, όπως στους τίτλους της Εθνικής και της Alpha Bank, οι οποίοι από τις αρχές του έτους καταγράφουν άνοδο 61,11% και 163,5%! Οι αγορές στην Alpha Bank ήταν αποτέλεσμα του rebalancing, ενώ αντίθετα στην Εθνική συνεχίζονται.

Γιατί οι ξένοι τοποθετούνται, έστω και δειλά, στις τράπεζες πριν ξεκαθαρίσουν κρίσιμες παράμετροι της ανακεφαλαιοποίησης και με τον κλαδικό δείκτη να γράφει καταγράφει από τα χαμηλά του άνοδο 86%;

Διότι ποντάρουν, σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, στο ότι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης είναι τόσο μεγάλο (η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ) που αν δεν δοθούν ελκυστικοί όροι συμμετοχής των ιδιωτών το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί.

Ειδικότερα, όσοι από τους ξένους τοποθετούνται εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών να οριστεί ίδια τιμή διάθεσης στις αυξήσεις κεφαλαίου για τους ιδιώτες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κυρίως, όμως, πιστεύουν ότι τελικά τα δικαιώματα επαναγοράς (warrants) θα δοθούν στους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ με αξιοσημείωτο discount.

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση ξένων επενδυτών καθώς κρίνεται δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να συγκεντρωθούν μόνο από την ελληνική αγορά 5 δισ. ευρώ, αν η ελάχιστη συμμετοχή για τους ιδιώτες προσδιοριστεί και οριστικά στο 10% και δεν αυξηθεί η χρήση μετατρέψιμων δανείων τύπου CoCos.

Οι δύο ταχύτητες και τα ρίσκα

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστή, ότι οι αγορές ξένων επικεντρώνονται σε τραπεζικούς τίτλους για τους οποίους εκτιμάται πως είτε θα είναι αυξημένη η συμμετοχή ξένων στις ΑΜΚ είτε ότι θα υπάρξει αισθητός περιορισμός, μέσω ενεργητικού προγράμματος αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, των κεφαλαιακών τους ανάγκων.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με την πρακτική της Τράπεζας Κύπρου οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, σε συμφωνίες σκληρής αναδοχής με ξένες επενδυτικές τράπεζες προκειμένου να καλύψουν όχι μόνο το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών αλλά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Το ρίσκο των παραπάνω τοποθετήσεων έγκειται στο να μην επιτευχθεί η χρυσή τομή στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και της τρόικας και να επικρατήσει μια πολιτική προσέγγιση που θα επιδιώξει να εξασφαλίσει για το δημόσιο και υψηλή σταθερή απόδοση για την επαναγορά και το δικαίωμα να πουλήσει τις μετοχές του (μέσω του Τ.Χ.Σ.) όπου θέλει.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της ανόδου

Η λίστα με τις πιο κερδισμένες μετοχές από τις αρχές του 2012 περιλαμβάνει αρκετούς τραπεζικούς τίτλους όπως: Alpha Bank, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα αλλά και Τράπεζα Αττικής. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται επίσης: ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ, Eurodrip, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή, Σιδενόρ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως εμφανίζουν οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω και έχουν αρνητικές αποδόσεις ή σημαντικές υποαποδόσεις έναντι των βασικών δεικτών, όπως: Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΑΤΕbank, Intralot, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Motor Oil, Jumbo, Σαράντης, Folli Follie Group και ΟΠΑΠ.

Πού βγαίνουν ευκαιρίες μεταξύ όσων υστέρησαν στην άνοδο

Πολλές από τις «απογοητεύσεις» του ταμπλό προέρχονται από τα top picks των Ελλήνων και των ξένων αναλυτών για το 2012, τα οποία έχουν ξεκινήσει με το... αριστερό. Για τη συνέχεια, η αισιόδοξη άποψη επισημαίνει ότι οι μετοχές - laggards θα είναι τα... άλογα της επόμενης μέρας.

• ΔΕΗ: Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι 6,5 ευρώ έναντι 3,9 ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α., ωστόσο η απόδοσή της από την 1η/1 είναι 1,3% και στο έτος -68%. Η επιτυχής όμως έκβαση του PSI+ είναι στα θετικά για την εταιρεία και μπορεί να είναι ο καταλύτης για την άνοδο στο ταμπλό.

• ΟΤΕ: Παρόμοια εικόνα για τον ΟΤΕ, με μέση τιμή-στόχο στα 4,10 ευρώ ανά μετοχή και απόδοση από τις αρχές του έτους στο +5,9%, ενώ η μετοχή σημείωσε πρόσφατα all time χαμηλά στα 2,18 ευρώ και διαγράφηκε από τον δείκτη Stoxx 600, οπότε το κακό σενάριο μάλλον είναι πίσω της.

• Μυτιληναίος: Η μετοχή του Μυτιληναίου διαμορφώνεται στο -6% από της αρχές του έτους και στο -46% στο δωδεκάμηνο. Το P/E του Μυτιληναίου για το 2012 υπολογίζεται στις 5 φορές.

Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια: Ο τίτλος της Motor Oil αποτελεί την κορυφαία επιλογή Ελλήνων και ξένων αναλυτών για το 2012, με τιμή-στόχο στα 10 ευρώ. Η αποτίμησή της είναι γύρω στις 5,5 φορές τα κέρδη του 2012, ενώ η απόδοση +1,7% από την 1η/1. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι δείκτες αποτίμησης είναι υψηλότεροι, γύρω στις 7,5 φορές το 2012, η επιχείρηση όμως κατέχει και το 35% της ΔΕΠΑ.

• Jumbo: Με απόδοση -3% από τις αρχές του έτους και -34% για την περίοδο των 52 εβδομάδων, η μετοχή της Jumbo έχει απογοητεύσει, καθώς είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά stories της ελληνικής οικονομίας. Η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 5,6 ευρώ ανά μετοχή.

Folli Follie Group: Η εταιρεία με τη διαφοροποιημένη στρατηγική της επίσης έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση, αλλά η απόδοσή της από τις αρχές του έτους είναι ισχνή, 7%.

• ΟΠΑΠ: Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ είναι 10 ευρώ και οι δείκτες αποτίμησής του είναι μονοψήφιοι, με ιδιαίτερα υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Το «αγκάθι» για τον ΟΠΑΠ δεν είναι άλλο από το θεσμικό πλαίσιο.


*** Δείτε τον πίνακα με τους μεγάλους κερδισμένους και χαμένους του 2012 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v