Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τα πρώτα «σήματα» του Q1

Ποια μηνύματα στέλνουν στην αγορά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών. Τι προκύπτει για τους κλάδους ακινήτων, οχημάτων, τηλεπικοινωνιών, ειδών πληροφορικής. Η εικόνα στις εξαγωγές. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Τα πρώτα «σήματα» του Q1
Το βάθεμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία και η στασιμότητα που επικρατεί στις περισσότερες διεθνείς αγορές αντανακλώνται στα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Όσο και αν οι πιο αδύναμες εταιρείες δημοσιεύουν συνήθως τις λογιστικές τους καταστάσεις λίγο πριν εκπνεύσει η εκ του νόμου οριζόμενη ημερομηνία (31/5/2012), από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν σημαντικές ενδείξεις για την πορεία των άλλων εταιρειών των εξεταζόμενων κλάδων, αλλά και για τη μέση εικόνα του συνόλου των εισηγμένων.

Στον κλάδο ακινήτων,
για παράδειγμα (βλέπε στοιχεία πίνακα), προκύπτει μείωση εσόδων σε όλες τις εταιρείες (Alpha Αστικά Ακίνητα, Lamda Development, Eurobank Properties, MIG Real Estate), ως αποτέλεσμα της τάσης των ενοικιαστών να περιορίσουν το ύψος των ενοικίων που καταβάλλουν.

Βέβαια, οι εισηγμένες του κλάδου δείχνουν μεγαλύτερη αντοχή στο μέτωπο των εσόδων σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα της ποιότητας των ακινήτων τους και της επαγγελματικής τους διαχείρισης. Τα καθαρά κέρδη, αν και μειωμένα, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρώτο τρίμηνο δεν έγιναν εγγραφές απομείωσης της εύλογης αξίας των ακινήτων, γεγονός που για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο αναμένεται στις λογιστικές καταστάσεις της 30ής Ιουνίου.

Πάντως, τα μεγάλα discounts μεταξύ χρηματιστηριακών αξιών και καθαρών αξιών ενεργητικού που επικρατούν στις περισσότερες εταιρείες του παρατιθέμενου πίνακα ερμηνεύονται ενδεχομένως κατά ένα ποσοστό από την προσδοκία της αγοράς για νέα μελλοντική σημαντική πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων.

Στις τηλεπικοινωνίες το νέο δεν βρίσκεται τόσο στα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των κερδών του ΟΤΕ είναι μη επαναλαμβανόμενο), όσο στον πίνακα ταμειακών ροών. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο ο Οργανισμός πέτυχε θετικές ταμειακές ροές 164 εκατ. ευρώ (+234,2 εκατ. οι λειτουργικές, -69,9 οι επενδυτικές) και η Hellas On Line θετικές ταμειακές ροές 4,1 εκατ. ευρώ (+14 εκατ. οι λειτουργικές, -9,9 οι επενδυτικές).

Την ώρα που θετικές ταμειακές ροές αναμένεται να παρουσιάσει και η Forthnet, μπορεί να διαπιστωθεί η έμφαση που δίνει ο κλάδος στη ρευστότητα με στόχο να περιοριστούν τα ανοίγματα προς τις τράπεζες.

Όσον αφορά τις πωλήσεις οχημάτων (επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, κ.λπ.), συνέχισαν την καθοδική τους πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2012 και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα αφενός της Π. Πετρόπουλος, αφετέρου της Μοτοδυναμικής. Να σημειωθεί πως οι δύο εταιρείες -λόγω του αντικειμένου τους και των διαφορετικών τους χαρακτηριστικών- φαίνεται πως τα έχουν πάει καλύτερα από τον μέσο όρο της αγοράς.

Στη λιανική αγορά ειδών πληροφορικής, το Πλαίσιο είδε τον κύκλο εργασιών του να μειώνεται από τα 82,8 στα 69,3 εκατ. ευρώ, κέρδισε όμως μερίδια αγοράς, καθώς οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου φαίνεται πως έχουν κινηθεί ακόμη χειρότερα. Το σημαντικό είναι πως παρά τη μείωση των πωλήσεών του το Πλαίσιο καταφέρνει να αυξάνει την κερδοφορία του με ακόμη πιο θετικές ταμειακές ροές, σε μια περίοδο όπου στη συγκεκριμένη αγορά… ρέει αίμα!

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του πρώτου φετινού τριμήνου στην ελληνική οικονομία είναι η νέα υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Οι δύο εταιρείες που έχουν εκδώσει τριμηνιαία αποτελέσματα και επηρεάζονται από τους προαναφερθέντες παράγοντες (ΤΙΤΑΝ, Γενική Εμπορίου) είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται και την κάτω γραμμή να επιδεινώνεται (στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Τέλος, μικτή εικόνα προκύπτει για τις εξαγωγικές εταιρείες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ίδιου πίνακα. Σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά που λίγο-πολύ ήταν θετική για όλους τους εξαγωγείς, φέτος άλλες εταιρείες είδαν το κόστος της παραγωγής τους να ανεβαίνει, άλλες συνάντησαν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και κάποιες άλλες είχαν ταυτόχρονα και τις δύο αυτές δυσκολίες.

Έτσι, εταιρείες όπως τα Πλαστικά Θράκης, η Μέτκα, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και τα Σωληνουργεία Κορίνθου είδαν τα κέρδη τους να σημειώνουν και νέα σημαντική άνοδο, ενώ αντίθετα άλλες υποχρεώθηκαν σε κάμψη κερδών (π.χ. Κυριακίδης Μάρμαρα, Coca Cola Τρία Έψιλον, Frigoglass).

Άλλα αξιοσημείωτα

• Συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο το ανοδικό rebound του Παπουτσάνη, που αύξησε τις πωλήσεις και μείωσε τις ζημίες, με αποτέλεσμα να καλλιεργεί ελπίδες για μελλοντικό turn around story.
• Οι φετινές επιδόσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών θα στερηθούν τον περυσινό έκτακτο τζίρο που περιελάμβανε έσοδα από τις μεταβολές Λίβυων μεταναστών στην Ελλάδα.
• Η εκτίμηση για μειωμένη τουριστική κίνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα εταιρειών όπως η Autohellas, η Λάμψα κ.ά.
• Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι αναλυτές για τα αποτελέσματα των δύο διυλιστηρίων, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

***Τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2012 εισηγμένων στο Χ.Α. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v