Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «κλειδώνει» η συμφωνία των τριών

Πρόσωπα και προγραμματικές θέσεις καλούνται να αποφασίσουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι ισορροπίες. Τα νέα ραντεβού, οι συγκλίσεις και οι διαφωνίες της τελευταίας στιγμής.

Πώς «κλειδώνει» η συμφωνία των τριών
Με στόχο κυβέρνηση έως το μεσημέρι κορυφώνονται οι διεργασίες μεταξύ της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Τα ραντεβού έχουν οριστεί και στόχος είναι σήμερα να κλείσει οριστικά το θέμα της κυβέρνησης, εν όψει και του προγραμματισμένου για αύριο Eurogroup.

Xθες ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η σύσκεψη στελεχών από τα τρία κόμματα για να καθοριστεί η προγραμματική συμφωνία. Αναμένεται νέα συνάντηση στη 13:00. Εκ παραλλήλου θα τρέξουν και επαφές μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. O Aντώνης Σαμαράς συναντά στη Βουλή τον Φώτη Κουβέλη και αμέσως μετά έχει ραντεβού με τον κ. Βενιζέλο.

Μετά αναμένεται ο κ. Σαμαράς να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του πει ότι έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προχωρά στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις χθεσινές εξελίξεις:

* Στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εξουσιοδοτήθηκε ο Φ. Κουβέλης να χειριστεί το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι το κόμμα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα μετέχει με πολιτικά στελέχη. Η συμμετοχή θα περιοριστεί σε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής. Στις συζητήσεις έχουν προταθεί τα ονόματα Ρουπακιώτη και Μανιτάκη, που ήδη θητεύουν ως υπηρεσιακοί υπουργοί. Ταυτόχρονα, το κόμμα δεν θέλει να μετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα τα οποία προκαλούν τους ψηφοφόρους του, όπως, για παράδειγμα, οι Βορίδης και Γεωργιάδης.

· Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται διαφωνίες για το ποια πρόσωπα από το κόμμα θα στελεχώσουν την κυβέρνηση. Ξέσπασε εσωκομματική διαμάχη καθώς ο Λοβέρδος και ο Χρυσοχοΐδης διαφωνούν με την άποψη Βενιζέλου να στελεχωθεί η κυβέρνηση με πρόσωπα που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της κομματικής ιεραρχίας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ δείχνει σαφώς προτίμηση σε «άφθαρτα στελέχη» του κόμματος. Μεταξύ αυτών που φαίνεται πως προκρίνει είναι η Φ. Γεννηματά, ο Ι. Μανιάτης, ο Φ. Σαχινίδης και ο Γ. Ζαννιάς.

Η σύγκρουση φαίνεται πως έφτασε στα άκρα και το θέμα παραπέμπεται προς τελική διευθέτηση σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασε η γραμμή Βενιζέλου μετά από έντονες αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε με δηλώσεις του να σημειώσει πως το ζητούμενο δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά η ομάδα που θα αναλάβει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Σημείωσε πως «δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση ή αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, όπως κάποιοι», κι ακόμα στηλίτευσε τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, επέλεξε τον εύκολο δρόμο.

· Από την πλευρά της Ν.Δ., τα ονόματα που παίζουν για υπουργικούς θώκους είναι -μεταξύ άλλων- των Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Χατζηδάκη, Κ. Αρβανιτόπουλου, Ε. Μεϊμαράκη και Ν. Δένδια. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση της ΝΔ από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλη Ράπανο.  

Υπενθυμίζεται ότι το χθες το πρωί οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς συμφώνησαν σε περίπου κοινή προγραμματική ατζέντα. Βενιζέλος και Κουβέλης διαπίστωσαν ότι απαιτείται η επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος και συμφώνησαν ότι αναγκαία βάση είναι η προγραμματική σύγκλιση.

Σύγκλιση υπάρχει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καθώς, όπως αποκάλυψε μετά τη συνάντηση ο Ε. Βενιζέλος, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι δυσμενείς όροι της δανειακής σύμβασης που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τη βούληση της Ελλάδας, από το μνημόνιο ΙΙ. Ακόμα έχει προταθεί και η αναθεώρηση των ρυθμίσεων για τα εργασιακά που επέβαλε η τρόικα με τη μείωση του κατώτερου μισθού και την ουσιαστική κατάργηση της μετενέργειας.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v