Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προωθείται υποχρεωτικός δανεισμός ακτοπλοϊκών

Τα απόνερα της απεργίας των ναυτικών χτύπησαν τις τράπεζες! Η υπόσχεση του Κωστή Μουσουρούλη στην ΠΝΟ ότι θα δοθούν τραπεζικά δάνεια για να πληρωθούν σε δύο δόσεις οι απλήρωτοι ναυτικοί έπεσε σαν κεραυνός στις τράπεζες.

Προωθείται υποχρεωτικός δανεισμός ακτοπλοϊκών
Τα "απόνερα" της απεργίας των ναυτικών χτύπησαν τις τράπεζες. Η υπόσχεση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη στην ΠΝΟ ότι θα δοθούν τραπεζικά δάνεια για να πληρωθούν σε δύο δόσεις οι απλήρωτοι ναυτικοί έπεσε σαν κεραυνός στις τράπεζες.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι στην πλειονότητά τους υπερχρεωμένες, ορισμένες έχουν σχεδόν χρεοκοπήσει ανεπίσημα και σύμφωνα με πληροφορίες καμία τράπεζα δεν έχει περιθώρια ή διάθεση να τις χρηματοδοτήσει εσπευσμένα και άνευ όρων.

Πολύ περισσότερο που τα δάνεια αυτά για την εξόφληση δεδουλευμένων θα είναι ανοικτά καθώς όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών έχουν (υπερ)καλυφθεί ως εγγυήσεις για δάνεια που ήδη δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Γι' αυτό άλλωστε οδηγήθηκαν στην αδυναμία πληρωμής των ναυτικών για πέντε ή και έξι μήνες, ενώ υπάρχουν ακόμα και απλήρωτοι προμηθευτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τραπεζικά στελέχη που είναι αρμόδια για χορηγήσεις αρνούνται να συμφωνήσουν στην έγκριση των δανείων, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν άμεσα να κατηγορηθούν με το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της τράπεζας, καθώς τα δάνεια αυτά δεν καλύπτονται από καμιά τραπεζική πρακτική.

Επιπλέον, φοβούνται τις παρενέργειες. Δηλαδή, ότι θα ξεσηκωθεί κύμα διαμαρτυριών από τις εταιρείες που δεν δανειοδοτούνται εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, ενώ κινδυνεύουν και από τις διαμαρτυρίες πολλών χιλιάδων εργαζομένων σε διάφορους κλάδους που είναι απλήρωτοι αφού οι εταιρείες τους δεν έχουν τραπεζική χρηματοδότηση.

Πέραν των άλλων, η εξαγγελία αυτή πυροδοτεί τον προβληματισμό των τραπεζικών στελεχών για το τι θα συμβεί αν τεθούν υπό ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο οι τράπεζες.

"Δεν θα αφήσουμε στους υπουργούς τις αποφάσεις για το ποια εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί", αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι για το μέλλον των τραπεζών εφόσον χάσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους και εγκαταλειφθούν στην πολιτική διαχείριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v