Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

hellas online: Στα 17,6 εκ. οι ζημιές εξαμήνου

Οι ζημιές προ φόρων της hellas online ανήλθαν στο εξάμηνο του 2008 σε 17,6 εκατ. από 14,7 εκατ. επηρεασμένες επιπρόσθετα από τον υπερδιπλασιασμό του κόστους αποσβέσεων εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των επενδύσεων του ομίλου.

hellas online: Στα 17,6 εκ. οι ζημιές εξαμήνου
Η hellas online ανακοινώνει ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο του 2008, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Τα αποτελέσματα των Αττικών Τηλεπικοινωνιών Α.Ε., που εξαγοράστηκαν από την hellas online τον Απρίλιο του 2007, ενοποιούνται από την 1 Μαΐου 2007 στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο του 2007.

To 2008 αποτελεί χρονιά μετασχηματισμού για την hellas online κατά την οποία θέτει τις βάσεις για ισχυρή συνεχιζόμενη ανάπτυξη.

Οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου καταδεικνύουν ότι οι προσπάθειες της εταιρίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν απτά αποτελέσματα. Η LLU πελατειακή βάση της εταιρίας ανέρχεται σήμερα σε 86.000 συνδρομητές, καθώς η hellas online εστιάζει στην αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο (LLU) αξιοποιώντας τη δυναμική της αγοράς και το ισχυρό πλεονέκτημα που της προσφέρει το ιδιόκτητο, πανελλαδικά εκτεταμένο, δίκτυο της.

Τα έσοδα του α’ εξαμήνου υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση ενώ σημαντική ήταν η βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος (EBITDA1), αντικατοπτρίζοντας ένα επιχειρησιακό μοντέλο που στηρίζεται σε ιδιόκτητες υποδομές με χαμηλό λειτουργικό κόστος.

---Εστίαση στην αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο

Η εστίαση στην παροχή προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών για εταιρικούς και οικιακούς πελάτες μέσω αδεσμοποίητου τοπικού βρόγχου, βελτιώνει σταθερά την παρουσία της hellas online στην αγορά LLU.

Το Απρίλιο του 2008 η HOL διέθεσε εμπορικά τις νέες υπηρεσίες φωνής μέσω LLU για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες (hol telephony) και τις υπηρεσίες hol double play και hol business double play, μέσω μίας νέας διαφημιστικής καμπάνιας με κεντρικό μήνυμα “καλύτερα για σένα”, ενώ διεύρυνε το δίκτυο πωλήσεων με συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες και online πωλήσεις. Παράλληλα, πρώτη, το Μάιο του 2008, διέθεσε επιδοτούμενες ευρυζωνικές υπηρεσίες στην περιφέρεια (μέσω του έργου της ΚτΠ), με αφετηρία την Κεντρική Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών ανήλθε σε 107.966 στο τέλος Ιουνίου 2008, σημειώνοντας άνοδο 87,1% σε ετήσια βάση, οδηγούμενος από την αύξηση των ενεργών πελατών LLU.

Κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου η hellas online πραγματοποίησε 33.042 νέες συνδέσεις LLU πελατών με αποτέλεσμα η συνολική ενεργή LLU πελατειακή βάση της να ανέρχεται σε 65,3% των συνολικών πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών στο τέλος Ιουνίου 2008, από 8,7% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2008 η ενεργή LLU πελατειακή βάση της hellas online αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν της αγοράς– αύξηση περίπου 88% έναντι 70%, αντίστοιχα.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) της νέας υπηρεσίας hol double play διαμορφώθηκε σε € 46,2 για το α’ εξάμηνο του 2008.

-----Ανάλυση ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 132,2% φτάνοντας τα € 47,5 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2008 από € 20,5 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην συνεχώς αυξανόμενη απήχηση των νέων υπηρεσιών LLU της hellas online, συμπεριλαμβανομένων επιπρόσθετων εσόδων από την εμπορική συνεργασία της με τη Vodafone Ελλάδας, και σε υψηλότερα έσοδα από υπηρεσίες προς εταιρικούς πελάτες.

Η ηγετική θέση σε εταιρικούς πελάτες και η στρατηγική επιλογή ενός επιχειρησιακού μοντέλου που στηρίζεται σε ιδιόκτητες υποδομές οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του μεικτού κέρδους, που για το α’ εξάμηνο του 2008 ανήλθε σε € 3,4 εκατ., σε σύγκριση με € 3,3 εκατ. μεικτές ζημίες το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, καθώς η κατά 132,2% αύξηση των εσόδων συνοδεύτηκε από μόλις 85,3% αύξηση του κόστους πωλήσεων. Το περιθώριο μεικτού κέρδους βελτιώθηκε κατά 23,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 7,2%.

Η σημαντική αύξηση των εσόδων, η διακριτή βελτίωση του μεικτού κέρδους και η συνεχής εστίαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους στήριξε την εξέλιξη της λειτουργικής κερδοφορίας με το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνεται σε - € 3,1 εκατ., στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με - € 8,5 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε € 17,6 εκατ. από € 14,7 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2007, επηρεασμένες επιπρόσθετα από τον υπερδιπλασιασμό του κόστους αποσβέσεων εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των επενδύσεων του ομίλου.

----Ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου και ευρυζωνικότητα

Κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2008 οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε € 43,5 εκατ., φτάνοντας συνολικά τα €157 εκατ. από τις αρχές του 2006, καθώς η hellas online συνεχίζει τη δυναμική επέκταση και βελτίωση του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών και της εξάπλωσης της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόγχο, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και της μείωσης του λειτουργικού κόστους μέσω της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της από τις δικτυακές υποδομές του ΟΤΕ.

Τον Αύγουστο 2008 το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της hellas online εκτεινόταν σε περίπου 3.278 χιλιόμετρα πανελλαδικά και κάλυπτε τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, ενώ στο τέλος της ίδιας περιόδου η εταιρία είχε ενεργές συν-εγκαταστάσεις σε 131 αστικά κέντρα του ΟΤΕ (51 νέα αστικά κέντρα από την αρχή του έτους), προσφέροντας πρόσβαση σε περίπου 55,8% των γραμμών του ΟΤΕ.

Η hellas online έχει ήδη υλοποιήσει μεγάλο μέρος του έργου για την προώθηση της ευρυζωνικότητας από την Κοινωνία της Πληροφορίας, και είναι ο πρώτος πάροχος που από τον Μάιο του 2008 ξεκίνησε τη διάθεση επιδοτούμενων υπηρεσιών στις 2 από τις 3 ζώνες που έχει αναλάβει (νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πιερίας και Τρικάλων), έχοντας επενδύσει συνολικά μέχρι σήμερα περίπου € 40 εκατ.

«Η hellas online έχει τοποθετηθεί δυναμικά ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η ραγδαία αναπτυσσόμενη Ελληνική αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα έχει επιλέξει στρατηγικά ένα επιχειρησιακό μοντέλο που στηρίζεται σε ιδιόκτητες υποδομές με χαμηλό λειτουργικό κόστος που θα της επιτρέψει την σύντομη μετάβαση στην λειτουργική κερδοφορία» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της hellas online κ. Νάσος Ζαρκαλής.
 
«Οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου καταδεικνύουν ότι οι προσπάθειες μας έχουν αρχίσει να αποφέρουν απτά αποτελέσματα. Χτίζουμε στερεά θεμέλια για να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο την ισχυρή αύξηση της ζήτησης για αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο και να υλοποιήσουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας για δυναμική κερδοφόρα ανάπτυξη.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v