Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριακίδης: Εξετάζει ρευστοποίηση παγίων

Τη ρευστοποίηση μη λειτουργικών παγίων εξετάζει η διοίκηση της Κυριακίδης-Μάρμαρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ρευστότητας και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του διάρθρωση.

Κυριακίδης: Εξετάζει ρευστοποίηση παγίων
Τη ρευστοποίηση μη λειτουργικών παγίων εξετάζει η διοίκηση της Κυριακίδης- Μάρμαρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ρευστότητας και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του διάρθρωση.

Ο όμιλος εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης σημαντική αύξηση χρεωστικών τόκων και επιδείνωση των δεικτών ρευστότητας του αναγκάζοντας τον ορκωτό ελεγκτή να υπογράψει την επισκόπηση της λογιστικής κατάστασης α΄ εξαμήνου με σύμφωνη μεν γνώμη, δίνοντας, όμως, έμφαση στους κινδύνους επιτοκίου και ταμειακών ροών.

Ο όμιλος Κυριακίδης- Μάρμαρα εμφάνιζε στις 30/6 μακροπρόθεσμα δάνεια 30,4 εκατ. ευρώ έναντι 37,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/07 και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε leasing 7,4 εκατ. ευρώ έναντι 8,4 εκατ. ευρώ στο τέλος της περσινής χρονιάς. Επιπλέον, όμως, βαρύνεται από βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις 34,2 εκατ. ευρώ και μεταξύ 1 με 2 ετών θα πρέπει να προχωρήσει στην αποπληρωμή μακροπρόθεσμων δανείων 18,7 εκατ. ευρώ και συμβάσεων leasing 4,2 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του κόστους χρήματος λόγω της πιστωτικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος Κυριακίδη- Μάρμαρα να δει τα χρηματοοικονομικά του κόστη να αυξάνονται κατά 3,6 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. ευρώ στη μητρική). Τα μετά φόρων κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 588 χιλ. ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 81% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ της μητρικής διαμορφώθηκαν στα 2,29 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ πέρσι καταγράφοντας μείωση κατά 53,3%. Πέραν των αυξημένων τόκων στη μείωση των αποτελεσμάτων συνέβαλε και ο σχηματισμός επιπλέον προβλέψεων. Για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ και για φορολογικές διαφορές ύψους 329 χιλ. ευρώ.

Ο δείκτης γενικής ρευστότητας υποχώρησε στις 30/6/08 στο 1,30 από 1,57 ένα χρόνο πριν και ο δείκτης ειδικής ρευστότητας στο 0,88 από 1,10% αντίστοιχα. Το περιθώριο EBITDA ως ποσοστό επί των πωλήσεων βελτιώθηκε στο 30,5% από 26,8% ως απόρροια του προγράμματος για περιορισμό του κόστους παραγωγής και λειτουργίας και επίτευξης καλύτερων τιμών πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v