Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τι απαντά για τις αμοιβές των στελεχών

Η διοίκηση της ΔΕΗ παραθέτει τις βασικές αρχές της πολιτικής αμοιβών των στελεχών της καθώς επίσης και επεξηγήσεις σχετικά με πρόσφατες αποφάσεις με τη μορφή "ερωτήσεων και απαντήσεων".

ΔΕΗ: Τι απαντά για τις αμοιβές των στελεχών
Η διοίκηση της ΔΕΗ παραθέτει τις βασικές αρχές της πολιτικής αμοιβών των στελεχών της καθώς επίσης και επεξηγήσεις σχετικά με πρόσφατες αποφάσεις με τη μορφή "ερωτήσεων και απαντήσεων".

1η Ερώτηση
Ποια είναι η πολιτική της Επιχείρησης όσον αφορά στις αμοιβές των στελεχών της;

Απάντηση
Η πολιτική της ΔΕΗ σχετικά με τις αποδοχές των στελεχών της εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ΔΕΗ ως άριστου περιβάλλοντος εργασίας, που διαπνέεται από τις υψηλές αξίες της ακεραιότητας, του σεβασμού, της επίγνωσης και της συνεχούς βελτίωσης, μιας κουλτούρας δηλαδή που θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη του επιχειρησιακού σχεδίου της Επιχείρησης.

Κάθε πολιτική που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό έχει διττό στόχο: πρώτον, την ενίσχυση της κατάλληλης κουλτούρας με έργα και αποφάσεις και, δεύτερον, την ενεργοποίηση όλων σχετικά με τους απαιτητικούς στόχους που τίθενται από τη διοίκηση ενώπιον όλων, και ιδιαίτερα των στελεχών.

Η πολιτική αμοιβών των στελεχών μας αφορά στον συνδυασμό σταθερών και μεταβλητών αποδοχών, έτσι ώστε το συνολικό πακέτο αμοιβών να είναι συγκρίσιμο και ανταγωνιστικό με ανάλογες θέσεις εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση στις αποδοχές ανάλογα με τη θέση ευθύνης και τη συνεισφορά και απόδοση του στελέχους.

2η Ερώτηση
Είναι, σε αυτή τη φάση, έτοιμες οι υποδομές για να προχωρήσει η Επιχείρηση στην εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής;

Απάντηση
Οι υποδομές της ΔΕΗ για την εφαρμογή μιας τέτοιας σύγχρονης πολιτικής δεν είναι επαρκείς, δεδομένου ότι η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών είχε γίνει πριν από περισσότερα από 35 έτη, όπου τα πάντα ρυθμίζονταν μέσω ενιαίου μισθολογίου και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΕΣΣΕ). Στα πλαίσια αυτά δεν προβλέπεται διαφοροποίηση των αμοιβών ανάμεσα στα στελέχη και τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα σήμερα οι αμοιβές των στελεχών να είναι οριακά υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές των απλών υπαλλήλων που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και έτη προϋπηρεσίας. Η μόνη διαφοροποίηση αφορά στο επίδομα ευθύνης.

3η Ερώτηση
Ποια είναι τα υφιστάμενα επίπεδα αποδοχών των στελεχών και πώς συγκρίνονται με τα αντίστοιχα των λοιπών εργαζομένων της ΔΕΗ;

Απάντηση
Σήμερα, οι αποδοχές των στελεχών της ΔΕΗ είναι οριακά υψηλότερες από αυτές των απλών υπαλλήλων. Κρατώντας σταθερά το κλιμάκιο, το χρονοεπίδομα, τα οικογενειακά και πάγια επιδόματα, η μόνη διαφοροποίηση συνίσταται στο επίδομα ευθύνης. Ένας απλός υπάλληλος μπορεί να παίρνει καθαρά το μήνα μόνο 135 ευρώ λιγότερα από έναν υποτομεάρχη, 337 ευρώ  λιγότερα από έναν τομεάρχη, 506 ευρώ λιγότερα από έναν βοηθό διευθυντή ή διευθυντή λλάδου ή 675 ευρώ λιγότερα από έναν διευθυντή.

Αυτή η πολιτική δεν αντικατοπτρίζει καθόλου τη διαφοροποίηση ανάμεσα στους απλούς υπαλλήλους και τα στελέχη σε σχέση με τον βαθμό ευθύνης και τον νευραλγικό ρόλο των τελευταίων.

Για παράδειγμα, ο διευθυντής της διεύθυνσης του λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας, που διοικεί πάνω από 5.000 εργαζομένους, είναι υπεύθυνος για τη διακίνηση περίπου 1 εκατομμυρίου κ.μ. λιγνίτη και αγόνων την ημέρα για την τροφοδοσία 12 ατμοηλεκτρικών σταθμών και διαχειρίζεται πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σε σύγκριση με έναν μηχανικό, ο οποίος έχει τα ίδια χρόνια υπηρεσίας στη ΔΕΗ και το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο (χωρίς να υπολογίζονται τα πάγια και οικογενειακά επιδόματα) και παίρνει ως επίδομα ευθύνης μόνο 675 ευρώ περισσότερα καθαρά τον μήνα.

Αυτή η μισθολογική διαφοροποίηση δεν σχετίζεται καθόλου με τη διαφοροποίηση στον βαθμό ευθύνης της παραπάνω θέσης εργασίας.

Επίσης, οι συνολικές αμοιβές των διευθυντών, βοηθών διευθυντών και διευθυντών κλάδου αφορούν μόνο στο κλιμάκιο, στο χρονοεπίδομα, στα πάγια και οικογενειακά επιδόματα και στο επίδομα ευθύνης, ενώ για τους τομεάρχες και υποτομεάρχες και τους λοιπούς εργαζομένους στη ΔΕΗ προστίθενται και οι αμοιβές υπερωρίας και βάρδιας (όπου υπάρχουν).

4η Ερώτηση
Πώς συγκρίνονται οι αποδοχές των στελεχών της ΔΕΗ σε σχέση με ομοειδείς θέσεις στην αγορά εργασίας;

Απάντηση
Σε σχέση με την αγορά εργασίας, οι αποδοχές των στελεχών της ΔΕΗ είναι δυσανάλογα χαμηλότερες των ευθυνών ομοειδών και συγκρίσιμων θέσεων εργασίας.

Πρόσφατες συγκριτικές μελέτες, που διεξήχθησαν από διεθνώς αναγνωρισμένο συμβουλευτικό οίκο, έδειξαν ότι οι συνολικές αμοιβές των διευθυντών της ΔΕΗ βρίσκονται περίπου στο 40% του μέσου όρου των αμοιβών που ισχύουν για στελέχη σε πέντε επιλεγμένες μεγάλες και συγκρίσιμες εταιρίες της ελληνικής αγοράς, ενώ η σχετική διαφορά των αμοιβών των βοηθών διευθυντών και των διευθυντών κλάδου ανέρχεται περίπου στο 60%.

Οι αντίστοιχες αποκλίσεις όσον αφορά στους τομεάρχες είναι πολύ μικρότερες, ενώ αυτές που αφορούν στους υποτομεάρχες εξαλείφονται. Σημειώνεται επίσης ότι στις συνολικές αποδοχές υποτομεαρχών και τομεαρχών δεν περιλαμβάνονται οι υπερωρίες, οι οποίες εφόσον προστεθούν στις συνολικές αμοιβές τους τοποθετούν από πλευράς αμοιβών σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της συγκεκριμένης αγοράς.

5η Ερώτηση
Σε ποιες κατηγορίες στελεχών δόθηκαν αυξήσεις;

Απάντηση
Αυξήσεις δόθηκαν σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα ευθύνης, εκτός του γενικού διευθυντή, οι αποδοχές του οποίου ορίζονται μέχρι στιγμής ενιαία για όλες τις θέσεις σε ετήσια βάση. Τα επιδόματα ευθύνης, σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης, έχουν ως εξής: 

* Βοηθός γενικού διευθυντή - Υφιστάμενο ποσό (σε ισχύ από το 2001):  Δεν είχε οριστεί  - Νέο ποσό (σε ισχύ από 1/10/2008): 1.500.

* Διευθυντής - Υφιστάμενο ποσό (σε ισχύ από το 2001) : 675 -  Νέο ποσό (σε ισχύ από 1/10/2008): 1.100.

* Επιτελικός διευθυντής-  Νέο ποσό (σε ισχύ από 1/10/2008):  850.
* Βοηθός διευθυντής - Υφιστάμενο ποσό (σε ισχύ από το 2001): 506 -  Νέο ποσό (σε ισχύ από 1/10/2008) : 780.

* Επιτελικός βοηθός διευθυντής -  Νέο ποσό (σε ισχύ από 1/10/2008):  550.

* Τομεάρχης -  Υφιστάμενο ποσό (σε ισχύ από το 2001):  337 -  Νέο ποσό (σε ισχύ από 1/10/2008):  500.

* Υποτομεάρχης - Υφιστάμενο ποσό (σε ισχύ από το 2001): 135 -  Νέο ποσό (σε ισχύ από 1/10/2008): 200.

Τα επιδόματα ευθύνης δεν έχουν τύχει αναπροσαρμογής από το 2001, παρότι έχουν δοθεί έκτοτε 18 φορές αυξήσεις στους εργαζομένους της ΔΕΗ μέσω 5 συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται το πολύ σημαντικό κενό που είχε δημιουργηθεί από το 2001, δηλαδή ενώ οι αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν συνολικά σε επίπεδα άνω του 45 % ονομαστικά, τα επιδόματα ευθύνης παρέμειναν σταθερά.

6η Ερώτηση
Γιατί δόθηκαν επιδόματα ευθύνης και στα επιτελικά στελέχη;

Απάντηση
Σήμερα, η Επιχείρηση διαθέτει στελέχη τα οποία κατείχαν στο παρελθόν οργανική θέση ευθύνης και για διάφορους λόγους δεν είναι πλέον στην ιεραρχία. Η Επιχείρηση έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει ενεργά τα στελέχη αυτά προς την ίδια κατεύθυνση όπου δραστηριοποιούνται και τα οργανικά στελέχη, εντατικοποιώντας τη συνεισφορά τους με συγκεκριμένες αναθέσεις έργων και ρόλων.

Τα στελέχη αυτά, καθώς επίσης και όσα οριστούν στο μέλλον, καθότι η διοίκηση μπορεί να δημιουργήσει ανά πάσα στιγμή ρόλο επιτελικού στελέχους με ανάθεση καθηκόντων, για την εκτέλεση των οποίων απαιτούνται γνώσεις, πείρα και εξειδίκευση, θα συμβάλλουν ενεργά στο γίγνεσθαι της Επιχείρησης σε ανώτερο επίπεδο και θα εντάσσονται στον κύκλο αξιολόγησης και ανάθεσης - ανάκλησης καθηκόντων όπως και τα οργανικά στελέχη. Δεν επιτρέπεται σήμερα ούτε για την Επιχείρηση αλλά ούτε και για τα ίδια τα στελέχη να μην αξιοποιούνται και να βρίσκονται στο περιθώριο.

7η Ερώτηση
Δεδομένων των προβλέψεων της Επιχείρησης για ζημιογόνα χρήση κατά το 2008, ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο δόθηκαν οι αυξήσεις αυτές τώρα;

Απάντηση
Η διοίκηση της ΔΕΗ πιστεύει ότι μια περιστασιακή ζημιογόνα χρήση, η οποία μάλιστα οφείλεται σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες (συγκεκριμένα, στην αύξηση των δαπανών για εισαγόμενα καύσιμα, σε αγορές ενέργειας από τρίτους για την πλήρη κάλυψη της ζήτησης, καθώς και στα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που υπερκαλύπτουν κατά πολύ τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμολογίων), δεν μπορεί να επηρεάζει μακροχρόνια την πολιτική της αναφορικά με τις αμοιβές των εργαζομένων και των στελεχών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v