Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Συμφωνία για το 26,98% της Proton

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς συμφώνησε με τη διοίκηση της Proton Bank και μετόχους της που αντιπροσωπεύουν το 26,98% του μετοχικού της κεφαλαίου στην αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή μετοχών. 

Πειραιώς: Συμφωνία για το 26,98% της Proton
Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς συμφώνησε με τη διοίκηση της Proton Bank και μετόχους της που αντιπροσωπεύουν το 26,98% του μετοχικού της κεφαλαίου στην αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή μετοχών.

Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς θα δοθούν από ίδιες μετοχές (treasury stock).

Oι καταθέσεις της Proton Bank ανέρχονται σε € 1.300 εκατ., οι χορηγήσεις της σε € 1.250 εκατ. και διαθέτει δίκτυο 31 καταστημάτων από τα οποία τα 19 βρίσκονται στην Αττική.

Η συμφωνία αυτή ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τουλάχιστον € 200 εκατ., βελτιώνει δε τα κέρδη ανά μετοχή των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, λαμβανομένων υπόψη των προσδοκώμενων συνεργιών.

Σε επόμενη φάση, η πρόθεση των διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών θα επικυρωθεί με τη λήψη των κανονιστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές.

* Σημείωση: Εκ παραδρομής στις προηγούμενες επίσημες ανακοινώσεις των δύο τραπεζών είχε αναφερθεί ότι η συμφωνία αφορούσε στην αγορά ποσοστού 26,62% της Proton Bank, αντί του 26,98% που είναι το σωστό.


--- Επικροτεί η Τράπεζα της Ελλάδος

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της αγοράς του 26,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, δηλώνει ότι κινήσεις που ενισχύουν την κεφαλαιακή θέση, την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών στην Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτες.

--- Άρση προσωρινής αναστολής για Τράπεζα Πειραιώς, Proton

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. που εκδόθηκε πριν από λίγο, την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών και παραγώγων των εταιριών Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και Proton Τράπεζα Α.Ε. από τις 16:00 σήμερα.

---Οι πρώτες αντιδράσεις

Η συμφωνία της Πειραιώς με την Proton θα ενισχύσει κατά περίπου 60 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαίων Tier I της Πειραιώς (ανήλθε στο 8,5% το α΄ εξάμηνο), αναφέρει η Proton σε σχετικό report.

Η Proton Bank διαθέτει 31 υποκαταστήματα, ίδια κεφάλαια ύψους 345 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία του ενεργητικού της διαμορφώνεται στα 240 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένου του goodwill των 105 εκατ.), αναφέρεται στο report.



Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

Proton: Deadline έως το τέλος της ημέρας από την Τρ. Πειραιώς

Προθεσμία μέχρι το τέλος της ημέρας έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς στους μετόχους της Proton Bank για την αποδοχή ή όχι της προσφοράς ανταλλαγής μέρους του μετοχικού ποσοστού της Proton με μετοχές Πειραιώς.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες επιβεβαίωσαν με σχετικές ανακοινώσεις τους τη διενέργεια προχωρημένων συνομιλιών, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ενώ την ίδια στιγμή πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μετόχων της Proton Bank.

H απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη, καθώς η Πειραιώς φέρεται να πρότεινε ως δίκαιη αποτίμηση της Proton τα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ οι μέτοχοι της Proton ζητούν 3,5 ευρώ. Από την ανακοίνωση της Πειραιώς προκύπτει έμμεσα ότι η διαπραγμάτευση αφορά σε ανταλλαγή μετοχών, με στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι η Πειραιώς θα προσφέρει ίδιες μετοχές για να αποκτήσει πακέτο μετοχών της Proton, που θα είναι μικρότερο του 50% ή ακόμη και του 33,4%.

Το παρασκήνιο

Την περασμένη Παρασκευή η συγκέντρωση από τεθωρακισμένες λιμουζίνες έξω από τα γραφεία της Πειραιώς έβγαζε μάτι. Οι βασικοί μέτοχοι ή κάποιοι εξ αυτών συνεδρίαζαν με το management της τράπεζας.

Ένα από τα θέματα της ατζέντας ήταν η μετοχική συνεργασία με την Proton Bank. H διοίκηση της τράπεζας φέρεται να την εισηγήθηκε ως κίνηση που αφενός θα επιβεβαίωνε έμπρακτα την κεφαλαιακή ισχυρή βάση της Πειραιώς και αφετέρου θα δημιουργούσε βάσεις για υπεραξία την επόμενη ημέρα της κρίσης. Μόνο που για να πέσουν τα θεμέλια μελλοντικών υπεραξιών η Πειραιώς αποφάσισε να αποτιμήσει την Proton λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, προσφέροντας ανά μετοχή μόλις 2,5 ευρώ. Η σύσκεψη των μεγαλομετόχων ενέκρινε την εισήγηση, η πρόταση έγινε προς τους μετόχους της Proton και απορρίφθηκε πάραυτα.

Οι μέτοχοι της Proton απάντησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η λογιστική αξία της τράπεζάς τους είναι διπλάσια της προσφοράς της Πειραιώς και ως εκ τούτου δεν μπορούν να την αποδεχτούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν το deal τελικώς κλείσει, η Πειραιώς θα αποκτήσει ποσοστό χαμηλότερο του 33,3% της Proton, με ανταλλαγή ίδιων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Σεπτεμβρίου το euro2day.gr είχε δημοσιεύσει ότι η IRF της κ. Αγγελικής Φράγκου αποφάσισε να αποεπενδυθεί από την Proton Bank. Το εν λόγω "πακέτο" πέρασε στα χέρια των κ. Α. Αθανάσογλου και Ηλ. Λιανού και ομάδας επιχειρηματιών που έχουν πίσω τους, στην τιμή των 6,5 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Proton έκλεισε την Παρασκευή στα 3,96 ευρώ, ενώ ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 11,06 ευρώ.

---Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι διερευνά πρόταση μετόχων της Proton Τράπεζα A.E. για μετοχική συνεργασία.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει εντός της ημέρας το επενδυτικό κοινό για το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

----Η ανακοίνωση της Proton Bank

Η Proton Τράπεζα Α.Ε. γνωστοποιεί ότι έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη προχωρημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ μετόχων της και της Τράπεζας Πειραιώς για ενδεχόμενη μετοχική συνεργασία και δεσμεύεται να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη.

---Αναστολή διαπραγμάτευσης για Πειραιώς - Proton

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αιτήματα των εταιριών, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και Proton Τράπεζα Α.Ε. σήμερα 13 Οκτωβρίου 2008, εν όψει ανακοίνωσης ενδεχόμενων σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που σχετικές ανακοινώσεις δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας η αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο εταιριών θα αρθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v