Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΙΧΘ: Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99

Έντονους προβληματισμούς στις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου έχει προκαλέσει η αίτηση υπαγωγής της ΕΛΙΧΘ στο άρθρο 99, κυρίως λόγω των διεταιρικών συνεργασιών τους και των υποχρεώσεων που έχουν προς αυτές.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΛΙΧΘ: Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99
Έντονους προβληματισμούς και σε υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου έχει προκαλέσει η αίτηση υπαγωγής της Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες στο άρθρο 99, κυρίως λόγω των διεταιρικών συνεργασιών τους και των υποχρεώσεων που έχουν προς αυτές.

Σημειώνεται ότι το αίτημα της ΕΛΙΧΘ αποτελεί επιβεβαίωση δημοσιεύματος στη στήλη "Χαμαιλέων" που μιλούσε για εισηγμένη εταιρία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών η οποία αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Για παράδειγμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπόλοιπο της ΕΛΙΧΘ προς τις εταιρίες παραγωγής ιχθυοτροφών, καθώς τέτοιες εταιρίες διαθέτουν μεταξύ άλλων τόσο ο Νηρέας όσο και τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα (η εισηγμένη Περσέας).

Σύμφωνα με παράγοντες του ομίλου Σελόντα, υπάρχει ένα υπόλοιπο προς τον Περσέα από την ΕΛΙΧΘ κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, αυτό θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό είναι καλυμμένο.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα υπόλοιπα προς τον όμιλο Νηρέα, αν υπάρχουν, αναμένεται να είναι χαμηλού ύψους, ενώ αφήνουν ως κυρίως εκτεθειμένη άλλη μη εισηγμένη εταιρία του κλάδου.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες δήλωσε στο euro2day ότι δεν υπάρχει καμία απαίτησή της προς την Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Η ανακοίνωση της Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες

Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ενημερώνει ότι κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της, δεδομένου ότι η αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας τις τελευταίες ημέρες, τα οποία οφείλονται κυρίως στη μη χρηματοδότησή της από τις κύριες πιστώτριες τράπεζες, αφετέρου δε στη γενικότερη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διεθνής οικονομία με την παρουσιαζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.

Επί της άνω αιτήσεως εκδόθηκε προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη λήψη αναγκαστικών μέτρων και μέτρων συλλογικής εκτέλεσης κατά της εταιρίας των μελών του Δ.Σ. και των εγγυητών, η εκτέλεση ασφαλιστικών μέτρων, η μονομερής καταγγελία ή η τροποποίηση συμβάσεων καθώς και η λήψη διοικητικών μέτρων.

Η εταιρία για τη χρηματοδότηση των αναγκών της τόσο σε κεφάλαιο κίνησης όσο και των επενδυτικών της ενεργειών βρισκόταν σε διαδικασία για τη σύναψη κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες, ενέργεια η οποία δεν τελεσφόρησε.

Επιπλέον, οι συνεργαζόμενες τράπεζες της εταιρίας περιόρισαν σημαντικά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκών της εταιρίας σε κεφάλαιο κίνησης με σημαντική αύξηση των απαιτούμενων καλύψεων για την εξασφάλιση των χορηγήσεων.

Συνεπεία των ανωτέρω, η ρευστότητα της εταιρίας έχει συρρικνωθεί ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της αδυναμία κάλυψης των αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης και εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της.

Η εταιρία, στην προσπάθειά της να αποσοβήσει περεταίρω επέκταση των ως άνω προβλημάτων, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναδιαπραγμάτευση της σύναψης του νέου ομολογιακού δανείου καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του υφιστάμενου δανεισμού, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, προσέγγισε τις υπόλοιπες τράπεζες για σύναψη ομολογιακού δανείου, χωρίς θετική κατάληξη έως τώρα. Παράλληλα, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση θεσμικών επενδυτών τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, με στόχο τη συμμετοχή στο κεφάλαιό της, ενέργειες οι οποίες δεν έχουν έως τώρα καρποφορήσει.

Τέλος, η εταιρία επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της και την υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδιασμού, μεταξύ των οποίων η βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας, η διάθεση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων, η κατά το δυνατό μείωση του χρόνου είσπραξης των απαιτήσεων και τον διακανονισμό με ευνοϊκότερους όρους των υποχρεώσεών της τόσο προς τους προμηθευτές της όσο και προς τις τράπεζες.

Με τις ενέργειες αυτές η εταιρία λαμβάνει πλέον όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την έγκαιρη και ορθή αποκατάσταση των προβλημάτων ρευστότητας, ώστε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η λειτουργία της και να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία δεσμεύεται ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της, των μετόχων και του προσωπικού της και θα ενημερώσει αμελλητί με νεότερη ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v