Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vivartia: Μείωση τιμής γάλακτος

Σε δραστική μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος προχώρησε η Vivartia, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της MIG, Α.Βγενόπουλος. Η Vivartia θα υλοποιήσει την έκκληση της κυβέρνησης για διαφάνεια. Οι λεπτομέρειες.

Vivartia: Μείωση τιμής γάλακτος
Σε δραστική μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος προχώρησε σήμερα η Vivartia, όπως δήλωσε στον Skay  ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, προσθέτοντας ότι η Vivartia θα υλοποιήσει την έκκληση της κυβέρνησης για διαφάνεια.

Η δήλωση Βγενόπουλου έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υφυπουργού ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχου με τους επικεφαλής των γαλακτοβιομηχανιών, όπου τους έθεσε σειρά ζητήματα τιμών και διαφάνειας της προέλευσης των πρώτων υλών.

"Η Πολιτεία επιτέλους έκανε το καθήκον της" δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος. "Το φρέσκο γάλα σημαίνει Ελλάδα", συμπλήρωσε με έμφαση.

Mε δεδομένη τη θετική τοποθέτηση της Πολιτείας, η Marfin Investment Group (MIG) και η θυγατρική της Vivartia προχωρούν σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ στο 1 ευρώ το λίτρο (ανώτατη προτεινόμενη τιμή με ΦΠΑ στα super markets από 1,35 ευρώ σήμερα και 1,20 ευρώ σε φούρνους και σε μικρά καταστήματα από 1,58 ευρώ).

Παράλληλα, δεσμεύονται για την παραμονή των κτηνοτροφικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος στον παραγωγικό ιστό της Vivartia.

Μέσα από τη μείωση της τιμής του γάλακτος, σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας, η Vivartia αποσκοπεί στην τόνωση του αμιγώς ελληνικού επώνυμου φρέσκου γάλακτος, καθώς ενισχύεται και όλος ο παραγωγικός ιστός πίσω από αυτό το προϊόν, δηλαδή οι χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφοι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται για την παραγωγή και τη διακίνησή του.

Πρώτος και βασικός στόχος της εταιρίας, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι να προστατευτούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να συνεχιστεί η αναπτυξιακή της πορεία πάνω σε αυτή την αδιαπραγμάτευτη βάση. Είναι αξιοσημείωτο πως μέσα στο τελευταίο δίμηνο η εταιρία δημιούργησε πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η εταιρία στοχεύει στη διατήρηση της γεωγραφικής διανομής του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ στα σημερινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που διαμορφώνει την τελική τιμή του προϊόντος είναι το κόστος για τη διανομή του φρέσκου γάλακτος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα νησιά και χωριά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η μέση τιμή όπου αγοράζει η Vivartia το γάλα από τους παραγωγούς είναι 41 λεπτά. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη κατά 7 λεπτά από την τιμή της περασμένης χρονιάς η οποία λόγω της συγκυριακής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών είχε πρόσκαιρα αυξηθεί.

Οι προβληματισμοί της εταιρίας και η έκκληση για διαφάνεια στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης γάλακτος έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά μη φρέσκα προϊόντα που οικειοποιούνται στοιχεία από το φρέσκο γάλα (συσκευασία ή αβάσιμους ισχυρισμούς), αλλοιώνοντας έτσι την εικόνα και αντίληψη γύρω από τη θρεπτική αξία του ελληνικού φρέσκου γάλακτος, γεγονός που πλήττει την αξία του συγκεκριμένου προϊόντος και ως εκ τούτου και την ελληνική κτηνοτροφία.


**** Η ανακοίνωση της Vivartia

"Σήμερα η Vivartia, θυγατρική της Marfin Investment Group (MIG), ήδη από τις αρχές Απριλίου με αφορμή τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος σε σχετικό δελτίο Τύπου παρέθεσε σημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με την πορεία και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας (αγελαδινού γάλακτος) και το φρέσκο γάλα.

Συγκεκριμένα, εντόπισε τον κίνδυνο νόθευσης της έννοιας και αντίληψης της διατροφικής αξίας του φρέσκου γάλακτος καθώς και της επαπειλούμενης σύγχυσης του ελληνικού φρέσκου γάλακτος με παρεμφερή προϊόντα μακρύτερης διάρκειας.

Με ορατούς τους κινδύνους για την ελληνική κτηνοτροφία η Vivartia έκανε γνωστή τη θέση της για θέσπιση κανόνων και πλήρους διαφάνειας σε όλο το κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης του φρέσκου γάλακτος, ενώ παράλληλα δήλωσε την ετοιμότητά της να επιτελέσει και η ίδια το καθήκον που της αναλογεί προς την οικονομία και την κοινωνία.

Σήμερα, με δεδομένη τη θετική τοποθέτηση της Πολιτείας, η Marfin Investment Group (MIG) και η θυγατρική της Vivartia, συνεπείς στη δέσμευσή τους και ανταποκρινόμενες στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, με σεβασμό στις υποχρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και με διάθεση αναζωογόνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, προχωρούν σε μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ στο 1 ευρώ το λίτρο (ανώτατη προτεινόμενη τιμή με ΦΠΑ στα super markets από 1,35 ευρώ σήμερα και 1,20 ευρώ σε φούρνους και μικρά καταστήματα από 1,58 ευρώ).

Παράλληλα, δεσμεύονται για την παραμονή των κτηνοτροφικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος στον παραγωγικό ιστό της Vivartia.

Με τις αποφάσεις αυτές αναλαμβάνουν το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί προς όφελος των καταναλωτών, της ελληνικής κτηνοτροφίας αλλά και της οικονομίας της πατρίδας μας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v