Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αγκάθι η ματαίωση της Μεγαλόπολης

Κρίσιμα ερωτήματα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΔΕΗ προκύπτουν από την εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης Τάκη Αθανασόπουλου για τη ματαίωση του διαγωνισμού για τη μονάδα Μεγαλόπολη V.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Αγκάθι η ματαίωση της Μεγαλόπολης
* Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του προέδρου της ΔΕΗ, κ. Τ. Αθανασόπουλου, προς το Δ.Σ. της Επιχείρησης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Κρίσιμα ερωτήματα για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΔΕΗ προκύπτουν από την εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης, κ. Τάκη Αθανασόπουλου, σχετικά με τη ματαίωση του διαγωνισμού για τη μονάδα Μεγαλόπολη V, που συζητείται εντός ολίγου στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης.

Πέρα από το επιχείρημα της μείωσης του κόστους του εξοπλισμού, το οποίο επικαλείται ο κ. Αθανασόπουλος, προκύπτουν και ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά στην ίδια τη ΔΕΗ και στην επιχειρησιακή της ετοιμότητα να προωθεί έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση μιας επένδυσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να κάνουν με τα έργα μεταφοράς, τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα έξι μήνες πριν από την εμπορική λειτουργία της μονάδας, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του 2012, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής της.

Τα έργα αυτά είναι συγκεκριμένα το ΚΥΤ Μεγαλόπολης στα 400 KV, το ΚΥΤ Πατρών στα 400 KV επίσης και η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Μεγαλόπολης - Πατρών στα 400 KV.

Στην εισήγηση υποστηρίζεται ότι η αδειοδοτική διαδικασία θα καθυστερήσει για λόγους περιβαλλοντικούς, τοπικών αντιδράσεων και εντοπισμού αρχαιοτήτων, με συνέπεια να μην μπορεί να ολοκληρωθεί, όπως εκτιμάται, πριν από τις αρχές του 2013.

Το πρώτο ερώτημα επομένως που ανακύπτει είναι το εξής: Δεν τα γνώριζε αυτά η ΔΕΗ έγκαιρα; Δεν μπορούσε να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα αυτές τις διαδικασίες, όταν ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα τον Απρίλιο του 2008;
 
Όταν το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσιζε στις 18 Ιουνίου τη συνέχιση του διαγωνισμού και όχι τη ματαίωσή του, ύστερα από πρόταση της πλευράς Κοπελούζου, δεν είχε σε γνώση του τα στοιχεία αυτά;

Γιατί και πώς ανακαλύφθηκαν στο μεσοδιάστημα και τα επικαλείται τώρα ο κ. Αθανασόπουλος, πέραν των άλλων λόγων, που έχουν να κάνουν με το κόστος της μονάδας και την ενδεχόμενη καθυστέρηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου από το ΔΕΣΦΑ;

Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΔΕΣΦΑ, μπορεί πράγματι να υφίσταται ομιχλώδης προοπτική για την ολοκλήρωση του αγωγού που θα φέρει φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ωστόσο ο ΔΕΣΦΑ εγκαίρως είχε προειδοποιήσει τη ΔΕΗ για το θέμα αυτό και σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί το έργο στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, εξακολουθούν και παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα γιατί η ΔΕΗ άφηνε να διαρρέει μήνες πριν ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, προχώρησε σε κάθετη απόρριψη της ματαίωσής του, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ο κ. Αθανασόπουλος στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 25 Ιουνίου και περίπου έναν μήνα μετά ήρθε και είπε ότι χρειάζεται να ματαιωθεί για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Αλιβερίου.
 
Εάν η ετοιμότητα της ΔΕΗ για την εκτίμηση παραγόντων που έχουν να κάνουν με την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων της αντανακλάται στο έργο της Μεγαλόπολης, τότε σαφώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με συνέπεια να διακυβεύεται το επιχειρησιακό της πρόγραμμα.

Και επιπλέον, πλήττεται ευθέως και το κύρος του κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος έναν μήνα πριν άλλα υποστήριζε και αυτά ο ίδιος έρχεται να τα ακυρώσει.

* Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του προέδρου της ΔΕΗ, κ. Τ. Αθανασόπουλου, προς το Δ.Σ. της Επιχείρησης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v