Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραγέλαφος με τον διαγωνισμό στη Μεγαλόπολη

Κωμικοτραγικές καταστάσεις που επικρατούν στη ΔΕΗ έφερε στην επιφάνεια ο διαγωνισμός για τη Μεγαλόπολη. Κρυφτούλι διοίκησης με τη ΓΕΝΟΠ, μπαλάκι οι ευθύνες, σε "ομηρία" ο Τάκης Αθανασόπουλος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τραγέλαφος με τον διαγωνισμό στη Μεγαλόπολη
Με τραγέλαφο μοιάζει πλέον η υπόθεση του διαγωνισμού για τη μονάδα V της Μεγαλόπολης της ΔΕΗ.
 
Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αργά χθες τη νύχτα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος, παρέμενε όμηρος των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο γραφείο του, οι οποίοι αντέδρασαν με τον τρόπο αυτόν στην επίσημη ανακοίνωση της Επιχείρησης, με την οποία γνωστοποιούνταν η απόφαση του Δ.Σ. για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού, με πλαφόν τα 500 εκατ. ευρώ για το τίμημα και τη δυνατότητα να υπάρξει καθυστέρηση ενός έτους για την εμπορική λειτουργία της μονάδας, χωρίς επιβολή ρητρών.

Οι συνδικαλιστές από χθες το πρωί είχαν πραγματοποιήσει κατάληψη στην αίθουσα όπου επιχειρήθηκε να γίνει η συνεδρίαση του Δ.Σ., με σκοπό να μη ληφθεί απόφαση για τη ματαίωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του.

Συνεπικουρούμενοι από τέσσερις δημάρχους της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης, ζητούσαν να ανοίξουν άμεσα οι οικονομικές προσφορές και να αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου. Έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση, προς στιγμή φάνηκε ότι το θέμα οδεύει προς εκτόνωση, με τα μέλη του Δ.Σ. να αποσύρονται για να αποφασίσουν τι θα γίνει τελικά με την εισήγηση που έφερε προς συζήτηση ο κ. Αθανασόπουλος.

Κι ενώ αναμενόταν η απόφαση του Δ.Σ. σημειώνεται ανεπίσημη παρέμβαση του ΥΠΑΝ, που πρόκρινε σολομώντεια λύση, με ορισμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις για τη συνέχιση του διαγωνισμού, μέσω καθιέρωσης ορίου 500 εκατ. ευρώ για το τίμημα.

Προφανώς, ήταν το σωσίβιο που αναζητούσε ο κ. Αθανασόπουλος για να βγει από τη δύσκολη θέση να πάρει ατάκτως πίσω την εισήγησή του. Ακολουθεί επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, ερήμην των εκπροσώπων των εργαζομένων, που μιλά για αναβολή επί της απόφασης της εισήγησης του προέδρου, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και την εξουσιοδότηση του κ. Αθανασόπουλου να διαπραγματευτεί με τον υποψήφιο ανάδοχο το τίμημα, με ανώτατο όριο τα 500 εκατ. ευρώ και τη 12μηνη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. έγινε διά περιφοράς, απουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων, που βρέθηκαν εξ απήνης. Ενώ, δηλαδή, περίμεναν στην αίθουσα του Δ.Σ. το διά ταύτα του προέδρου για να καθορίσουν τη μελλοντική στάση τους, πληροφορούνται από δημοσιογράφους την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ και προχωρούν άμεσα σε κατάληψη του γραφείου του κ. Αθανασόπουλου, κρατώντας τον σε ομηρία και καταγγέλλοντάς τον για "ωμό πραξικόπημα".

Η θέση τους παραμένει, να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές χωρίς κανένα οικονομικό πλαφόν, με τον φόβο ότι πιθανή απόρριψη των νέων όρων που τίθενται θα κήρυττε άγονο τον διαγωνισμό, με άλλον τρόπο.

Οι συνδικαλιστές, χωρίς την κάλυψη πλέον του ΥΠΑΝ, που άφηνε τη δυσάρεστη έκπληξή του για όσα συνέβαιναν να διαρρεύσει και κατηγορούσε εμμέσως πλην σαφώς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πως δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της Επιχείρησης, κρατούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ σε ομηρία τον κ. Αθανασόπουλο, έως ότου επιτύχουν να πάρει πίσω την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί. "Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί", είπε στο euro2day εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
 
Ο τραγέλαφος ήταν ήδη προφανής: Οι συνδικαλιστές κατηγορούνταν από το ΥΠΑΝ ότι δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της Επιχείρησης, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατηγορούσε τον κ. Αθανασόπουλο και εμμέσως και το υπουργείο ότι διευκολύνουν την προώθηση των επενδύσεων των ιδιωτών σε βάρος της ΔΕΗ, ο πρόεδρος παρέμενε όμηρος στο γραφείο του, το ΥΠΑΝ παρακολουθούσε χωρίς δυνατότητα παρέμβασης και το έργο βρίσκεται πλέον στον αέρα.

Πολύ κακό για το τίποτε; Ενδεχομένως. Κι αυτό γιατί τουλάχιστον η ΜΕΤΚΑ, ένας από τους δύο υποψήφιους αναδόχους της short list, στην επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει την προηγούμενη εβδομάδα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του διαγωνισμού και δεσμευόταν δημόσια ότι αποδέχεται τη 12μηνη καθυστέρηση του έργου, ενώ δήλωνε ότι "καλή τη πίστει" θα συνεργαστεί "με τρόπο αποτελεσματικό και αποδεκτό από τη ΔΕΗ προ της υπογραφής της σύμβασης του έργου".

Επί της ουσίας, δηλαδή, η ΜΕΤΚΑ φαίνεται να δέχεται τους νέους όρους που θέτει η ΔΕΗ για τον διαγωνισμό, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εφόσον αναδειχθεί μειοδότης του έργου.

Βέβαια, ο όμιλος Κοπελούζου, που συμμετέχει ως εργολάβος στην έτερη κοινοπραξία της short list, έχει ζητήσει με επιστολή του τη ματαίωση και την επαναπροκήρυξη του έργου. Ποιος τελικά ενδιαφέρεται για την προστασία των συμφερόντων της ΔΕΗ;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v