Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ζημίες 358,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Στα 358,7 εκατ. ανήλθαν οι ζημίες της Εμπορικής Τράπεζας στο α΄ εξάμηνο και οι συνολικές προβλέψεις έφτασαν στα 370,3 εκατ. ευρώ. Στο β΄ τρίμηνο οι ενοποιημένες ζημίες διαμορφώθηκαν στα 190 εκατ. ευρώ.

Εμπορική: Ζημίες 358,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο
Στα 358,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Εμπορικής Τράπεζας στο α΄ εξάμηνο και οι συνολικές προβλέψεις έφτασαν στα 370 ,3 εκατ. ευρώ. Στο β΄ τρίμηνο οι ενοποιημένες ζημίες διαμορφώθηκαν στα 190 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές προβλέψεις για το α΄ εξάμηνο ανήλθαν σε 370,3 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης επίπτωσης των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων λιανικής και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Οι προβλέψεις κατά το β΄ τρίμηνο του 2009 παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (194,8 εκατ. ευρώ), επηρεαζόμενες κυρίως από τη μεγαλύτερη επιδείνωση του χαρτοφυλακίου λιανικής και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Πρόσφατα τέθηκαν σε εφαρμογή νέα προγράμματα και επεκτάθηκε η εφαρμογή υφιστάμενων προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας εισπράξεων καθυστερημένων οφειλών και την αποφυγή μεγαλύτερης επιδείνωσης συγκεκριμένων πιστοδοτήσεων ειδικού χειρισμού. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται σταδιακά να έχουν θετική επίδραση στα αποτελέσματα της τράπεζας.

Το πρόγραμμα ελέγχου του κόστους που εφαρμόζεται ήδη από το 2008 συνεχίστηκε απαρέγκλιτα και κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2009, οδηγώντας σε σταθεροποίηση των λειτουργικών εξόδων. Τα λειτουργικά έξοδα κατά το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2009 έχουν επιβαρυνθεί με εφάπαξ δαπάνες.

Εάν εξαιρεθούν οι δαπάνες αυτές, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων μεταξύ α΄ και β΄ τριμήνου 2009 είναι 3%. Η Εμπορική ανακοίνωσε πρόσφατα τη λήψη και πρόσθετων μέτρων με στόχο τη μείωση της κοστολογικής βάσης.

Η τράπεζα έχει εφαρμόσει επιλεκτική εμπορική πολιτική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην επιδίωξη κερδοφορίας έναντι της αύξησης μεγεθών.

Σε ένα περιβάλλον γενικότερης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, η Εμπορική πέτυχε τη σταθεροποίηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, ολοκληρώνοντας την εφαρμογή μιας νέας κεντροποιημένης διαδικασίας εγκρίσεων για τις νέες εκταμιεύσεις.

Όσον αφορά στην πολιτική καταθέσεων, η Εμπορική εστίασε στην εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και στη βελτίωση της σύνθεσης των καταθέσεων με στόχο την αποφυγή της επιπλέον επιδείνωσης του μέσου επιτοκιακού περιθωρίου που εκδηλώθηκε λόγω του έντονου ανταγωνισμού στις προθεσμιακές καταθέσεις. Το νέο προϊόν κλιμακούμενων αποδόσεων "Υπερέχω" σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία, με υπόλοιπα άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο κατά το β΄ τρίμηνο του 2009.

Παρά τη μείωση του συνολικού ύψους καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ κατά το β΄ τρίμηνο του 2009, η Εμπορική αποκτά σταδιακά πιο ισορροπημένη κατανομή χαρτοφυλακίου καταθέσεων, με αυξημένη αναλογία μεσοπρόθεσμων καταθέσεων και παραδοσιακών αποταμιευτικών προϊόντων.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009

Οι συνολικές χορηγήσεις διαμορφώθηκαν σε 24,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6,4% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2009. Οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 12,5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά, περιλαμβανομένων των μεγεθών της Credicom, σημείωσαν οριακή ετήσια αύξηση 0,2% και ανήλθαν σε 11,3 δισ., ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στην ελληνική αγορά ακινήτων και της μείωσης της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια.

Οι καταθέσεις πελατών της Εμπορικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 16,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση έναντι του α΄ εξαμήνου 2008, ως αποτέλεσμα της απόφασης της τράπεζας να διαμορφώσει περισσότερο ισορροπημένη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου καταθέσεων. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ανήλθαν σε 6,3 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2009 παρά τις τάσεις στην αγορά, ως αποτέλεσμα επιτυχημένων εμπορικών πρωτοβουλιών.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2009 ανήλθαν σε 772 εκατ. ευρώ μετά την πλήρη κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 850 εκατ. τον Μάιο του 2009.

Σύνολο καθαρών εσόδων: 359,3 εκατ. ευρώ, -10,8% σε ετήσια βάση. Ειδικά για το β΄ τρίμηνο 2009 τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 200,3 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 26% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2009 (αύξηση 9%, αν εξαιρεθεί το κεφαλαιακό κέρδος από την ανάκληση των ομολογιών της Εμπορικής το β΄ τρίμηνο).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 255,2 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο, μειωμένα 23,4% σε ετήσια βάση, λόγω του υψηλού κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων που αντλήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2008 και τους πρώτους του 2009, καθώς και της αύξησης του ποσοστού των δανείων που δεν εκτοκίζονται. Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009 τα καθαρά έσοδα από τόκους (133,8 εκατ.) αυξήθηκαν 10%, κυρίως λόγω της στροφής σε πιο ισορροπημένο μίγμα καταθέσεων.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες του πρώτου εξαμήνου μειώθηκαν σε ετήσια βάση 4,7% σε 61,8 εκατ., λόγω της χαμηλής κινητικότητας των κεφαλαίων υπό διαχείριση και του κόστους των ληφθεισών χρηματοοικονομικών εγγυήσεων. Θετική είναι η τάση που σημειώνεται κατά το β΄ τρίμηνο του 2009, καθώς τα καθαρά έσοδα από προμήθειες (31,5 εκατ.) αυξήθηκαν 4% έναντι του ακριβώς προηγούμενου τριμήνου.

• Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα για το α΄ εξάμηνο ανήλθαν σε 42,3 εκατ., σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 (4,7 εκατ.) και έχουν επηρεαστεί θετικά από το κεφαλαιακό κέρδος 27 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την ανάκληση ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 3,1 δισ., ως αποτέλεσμα των κινήσεων αναδιάρθρωσης των δανειακών κεφαλαίων της Εμπορικής.

Τα λειτουργικά έξοδα, εκτός προβλέψεων, κατά το α΄ εξάμηνο σημείωσαν αύξηση 4,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 333,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω ορισμένων εφάπαξ κονδυλίων στις δαπάνες προσωπικού.

Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν 10,5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 234,8 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας τεχνικών λόγων που σχετίζονται με τη διενέργεια προσαρμογών σε σχέση με τα δάνεια προσωπικού. Εν συγκρίσει με το προηγούμενο τρίμηνο, αν οι προσαρμογές αυτές δε ληφθούν υπόψη, οι δαπάνες προσωπικού του ομίλου αυξάνονται οριακά (σε ποσοστό 1%).

• Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν σε ετήσια βάση 6,2% σε 98,3 εκατ. ευρώ, λόγω του αυστηρού ελέγχου στα κόστη και της θετικής επίδρασης, κατά περίπου 6 εκατ., μη επαναλαμβανόμενων προσαρμογών κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 αναφορικά με τις αμοιβές εκτιμήσεων ακινήτων προηγούμενων ετών

Οι συνολικές προβλέψεις για το α΄ εξάμηνο ανήλθαν σε 370,3 εκατ., παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης επίπτωσης των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων λιανικής και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Εμπορικής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v