Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΣΑΣΚ: Κάλυψε τη βραχυχρόνια χρηματοδότηση

Μέρος των κεφαλαίων ύψους 203,5 εκατ. ευρώ, τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητάς της, φέρεται να εξασφάλισε η Ασπίς Πρόνοια και το μπαλάκι τώρα περνά στην πλευρά της ΕΠΕΙΑ.

ΑΣΑΣΚ: Κάλυψε τη βραχυχρόνια χρηματοδότηση
Μέρος των κεφαλαίων ύψους 203,5 εκατ. ευρώ, τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητάς της, φέρεται να εξασφάλισε η Ασπίς Πρόνοια, ο βασικός μέτοχος της οποίας επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και δήλωσε ότι έχει εξασφαλίσει εγγυητικές επιστολές από ξένη τράπεζα για το σύνολο του ποσού.

Η ΕΠΕΙΑ είχε δώσει στην Ασπίς Πρόνοια, όπως και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές, που βρέθηκαν στους ελέγχους των χρήσεων 2007 και 2008 με έλλειμμα αποθεμάτων και επομένως πρόβλημα στο περιθώριο φερεγγυότητας, προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να υλοποιήσουν το σχέδιο βραχυχρόνιας χρηματοδότησης, το οποίο είχαν υποβάλει στην εποπτική αρχή.

Η Ασπίς Πρόνοια αποτελεί την πλέον δύσκολη περίπτωση, καθώς το συνολικό ποσό, το οποίο απαιτείται να καλύψει για να επαναφέρει το περιθώριο φερεγγυότητάς της σε αποδεκτά επίπεδα, ανέρχεται σε 203,59 εκατ. ευρώ. Η Ασπίς φέρεται να κατέθεσε σε ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει η ΕΠΕΙΑ μέρος των κεφαλαίων, ενώ έχει εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή ξένης τράπεζας για το σύνολο του απαιτούμενου ποσού.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν η εγγυητική επιστολή γίνει αποδεκτή από την ΕΠΕΙΑ και αν παραχωρήσει με εξασφάλιση την εγγυητική παράταση στην Ασπίς για να συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς η Ασπίς Πρόνοια έχει δρομολογήσει με απόφαση των μετόχων της στις 28 Αυγούστου αύξηση κεφαλαίου κατά 205 εκατ. ευρώ. Επομένως, αυτή την στιγμή τα κεφάλαια που έχουν βρεθεί είναι είτε έναντι της συμμετοχής στην αύξηση είτε δανεικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα για να εξετάσει το θέμα της Ασπίς. Ο προβληματισμός, με βάση κύκλους της εποπτικής αρχής, έγκειται στο αν τα κεφάλαια που έχει βρει η Ασπίς, είναι προϊόν δανεισμού και ως εκ τούτου αν αποτελούν μακροχρόνια κεφάλαια που ενισχύουν την καθαρή της θέση και τον δείκτη φερεγγυότητας.

Η ΕΠΕΙΑ έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αναστολή άδειας λειτουργίας αν η Ασπίς δεν υλοποιήσει το πρόγραμμα βραχυχρόνιας χρηματοδότησης και η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την αγορά.

Σημειώνεται ότι στις 30/6 η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ εμφάνισε αρνητική καθαρή θέση 134,6 εκατ. ευρώ έναντι 114,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 λόγω της εμφάνισης νέων ζημιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v