Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλειψη… μνηστήρων για το Ταμιευτήριο

Αποσύρει το ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η Πειραιώς. "Δεύτερες σκέψεις" από την Alpha Bank. Βέβαιη η συμμετοχή Εθνικής και Eurobank στη διεκδίκηση. Το παρασκήνιο και τα... φιλέτα του Τ.Τ.

Ελλειψη… μνηστήρων για το Ταμιευτήριο
Ξεκίνησε "αθόρυβα" ο δεύτερος γύρος επαφών μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των υποψήφιων τραπεζών που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι στο τελικό "προσκλητήριο" δεν παρουσιάστηκε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, η διοίκηση του οποίου κατόπιν και της επαναγοράς έκρινε σκόπιμο να αποσύρει το ενδιαφέρον για την εξαγορά της good bank, που θα προκύψει από τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σταθερό ενδιαφέρον με τη συμμετοχή τους στην τελική φάση δείχνουν οι όμιλοι τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και της Eurobank, ενώ ενδοιασμούς φέρεται ότι έχει η Alpha Bank.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται έντονες διεργασίες με στόχο να συμμετάσχει και η Alpha Bank, προκειμένου η διαδικασία να έχει... ενδιαφέρον.

Κι αυτό διότι μπορεί επί τους παρόντος για λόγους νομικούς και λειτουργικούς η Εθνική και η Eurobank να διεκδικούν κατά μόνας το υγιές τμήμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ωστόσο η πορεία τους, με βάση τη συμφωνία που έχουν ανακοινώσει, είναι κοινή και βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης διά απορροφήσεως.


Στις αρχές Ιανουαρίου η πώληση

Με δεδομένο ότι ο καθαρός χρόνος, εξαιτίας των εορτών, είναι λίγος, η πώληση του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Προαπαιτούμενο για την εξέλιξη της διαδικασίας είναι η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με κεφάλαια περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ που προέρχονται από τη δόση των 34,4 δισ. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το καλοκαίρι έως και σήμερα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις πολιτικές εντυπώσεις, προσπάθησε να κρατήσει ζωντανό το Τ.Τ., προτείνοντας στην τρόικα αφενός τη διάσπασή του, αφετέρου τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του υγιούς τμήματος κατά το μοντέλο που υιοθετήθηκε στην περίπτωση της Proton Bank.

Οι αντιρρήσεις όμως της τρόικας ήταν κάθετες, καθώς τα στελέχη της έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τα πρότυπα που εφαρμόστηκαν στην ΑΤΕbank.


Φιλέτο οι καταθέσεις

Η απόκτηση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει μια σειρά πλεονεκτήματα.

Αρχικά, σε επίπεδο ρευστότητας, καθώς το ΤΧΣ και το ΤΕΚΕ θα καλύψουν το funding gap του υγιούς τμήματος. Ταυτόχρονα, το Τ.Τ. διαθέτει καταθέσεις περίπου 10 δισ. ευρώ, με μέσο κόστος χαμηλότερο από τον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς.

Η απόκτηση των καταθέσεων του Τ.Τ. θα επιτρέψει στην πλειοδότρια τράπεζα να μειώσει τον ακριβό δανεισμό της από τον ELA και να απελευθερώσει ενεχυριασμένα assets.

Επιπρόσθετα, η εξαγορά του καλού Τ.Τ. θα βελτιώσει τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων και τον δείκτη κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις, ενώ θα προσθέσει συνέργειες και σε επίπεδο κόστους λειτουργίας, πέραν αυτών που θα προκύψουν στο κόστος χρηματοδότησης.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v