Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική:Τα μυστικά του Ενημερωτικού για την αύξηση

Χωρίς σκληρή αναδοχή αλλά με αισιοδοξία κάλυψης του 10%. Οι εκτιμήσεις για επισφαλή δάνεια, προβλέψεις και επιτοκιακό περιθώριο το 2013. Το μετοχολόγιο. Προσαρμοσμένη τιμή 4,53 ευρώ για τη μετοχή. ΟΛΟ το ενημερωτικό.

Εθνική:Τα μυστικά του Ενημερωτικού για την αύξηση
Χωρίς σύμβαση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών και με ελάχιστο στόχο την εξασφάλιση από ιδιώτες τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ ξεκινά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Σήμερα ως γνωστόν είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής με τον υφιστάμενο αριθμό μετοχών και με το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση. Με βάση το σημερινό κλείσιμο, θα αποκοπεί το δικαίωμα, ενώ ταυτόχρονα από αύριο Παρασκευή και ως την Τετάρτη 29 Μαΐου αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής προκειμένου να ολοκληρωθεί το reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 10 παλαιές.

Η μετοχή της Εθνικής θα επιστρέψει σε διαπραγμάτευση την Πέμπτη 30 Μαΐου με αναπροσαρμοσμένο αριθμό μετοχών και προσαρμοσμένη τιμή μετά την αποκοπή του δικαιώματος η οποία ορίστηκε στα 4,53 ευρώ. Την ίδια ημέρα ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος. Η αύξηση ολοκληρώνεται στις 13 Ιουνίου.

Σύμβουλος έκδοσης είναι η Εθνική Χρηματιστηριακή, ενώ σε αντίθεση με την Alpha και την Πειραιώς απουσιάζει σύμβαση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών καθώς η τράπεζα έχει συγκεντρώσει και συγκεντρώνει μόνη της τις δεσμεύσεις από ιδιώτες για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ.

Μολονότι τα στελέχη της διοίκησης τηρούν σιγή ιχθύος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τράπεζα έχει ήδη καταφέρει να έχει έγγραφες δεσμεύσεις για το 10% των 9,75 δισ. ευρώ και επομένως δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση CoCos.

Η ύστατη μάχη δίνεται για το 12%. «Όσο περισσότερα κεφάλαια συγκεντρωθούν από ιδιώτες και η συμμετοχή τους αγγίξει το 12% τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το εγχείρημα», φέρεται να τονίζει στους συνεργάτες του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Εμπόδιο στον αγώνα δρόμου της διοίκησης της τράπεζας στάθηκε η απόφαση της τρόικας να απαγορεύσει στα ασφαλιστικά ταμεία Δημοσίου Δικαίου τη συμμετοχή τους στο 10% της αύξησης σε οποιαδήποτε τράπεζα.

Τα ταμεία μπορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μπουν στην αύξηση, αλλά η συμμετοχή τους δεν θα προσμετρηθεί στην επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, ενώ δεν δικαιούνται να λάβουν και warrants.

Η παραπάνω ρύθμιση καθιστά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες μη επικερδή, αλλά δεν αποκλείει σύμφωνα με στελέχη της αγοράς να συμμετάσχουν τελικώς κάποια ταμεία στις ΑΜΚ προκειμένου να μην υποστούν dilution ή έστω να το περιορίσουν σημαντικά.

Με βάση το ενημερωτικό, η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να χωριστεί στα εξής μέρη:

- Αύξηση με μετρητά: ποσό έως 1.171 εκατ. ευρώ από τη συνολική αύξηση, ήτοι, ποσοστό 12%, δύναται να καλυφθεί με μετρητά, με δικαίωμα προτίμησης γι' αυτό το μέρος για όλους τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας, κοινούς και προνομιούχους, πλην των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου.

- Αύξηση εις είδος: ποσό έως 9.756,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή ως και το σύνολο της ΑΜΚ, δύναται να καλυφθεί από το ΤΧΣ με εισφορά ομολόγων έκδοσης του EFSF. Η κάλυψη της αύξησης με εισφορά εις είδος έχει επιφυλαχθεί από την ΕΤΕ μόνο για το ΤΧΣ, καταργούμενου του δικαιώματος προτίμησης οιουδήποτε άλλου μετόχου.

Σωρευτικά, η αύξηση με μετρητά και η αύξηση εις είδος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των 9,75 δισ. ευρώ. Αν η ΕΤΕ συγκεντρώσει από ιδιώτες κεφάλαια μεταξύ 975 εκατ. και 1,17 δισ. ευρώ, τότε το ΤΧΣ θα καλύψει το υπόλοιπο έως τα 9,75 δισ. ευρώ.

Αν η ΕΤΕ συγκεντρώσει από ιδιώτες κεφάλαια μεταξύ 800 και 975 εκατ. ευρώ η αύξηση κεφαλαίου θα αναπροσαρμοστεί στο δεκαπλάσιο του ποσού που συγκεντρώθηκε από ιδιώτες και για το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών θα εκδοθούν CoCos. Τέλος, αν συγκεντρωθούν από ιδιώτες λιγότερα κεφάλαια από 800 εκατ. ευρώ το σύνολο της αύξησης καλύπτεται από το ΤΧΣ.

Το σύνολο των κεφαλαίων της αύξησης θα διατεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για δάνεια, καταθέσεις, έξοδα

Η διοίκηση της Εθνικής εκτιμά ότι οι βασικές τάσεις που διαμόρφωσαν την πορεία του ομίλου κατά το α΄ τρίμηνο του 2013 δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ειδικότερα, εκτιμά τα εξής

- θα συνεχιστεί η μείωση των νέων χορηγήσεων, εξέλιξη που σε συνάρτηση με τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων οδηγεί σε περαιτέρω απομόχλευση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ΝΑ. Ευρώπη.

- Η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στη ΝΑ. Ευρώπη θα διατηρηθεί σε ρυθμούς παρόμοιους με αυτούς του 2012.

- Το ύψος των προβλέψεων ως εκ τούτου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα της χρήσης 2012.

- Η ενίσχυση των καταθέσεων στην Ελλάδα συνεχίστηκε το α΄ δίμηνο του 2013 ενώ ανακόπηκε προσωρινά τον Απρίλιο λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, μήνας κατά τον οποίο το υπόλοιπο των καταθέσεων επέστρεψε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2012.

- Ο όμιλος έχει περιορίσει την έκθεσή του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 2,4 δισ. ευρώ μετά το PSI+ και στην επαναγορά χρέους και δεν αναμένεται να αναγνωρίσει σημαντικές πρόσθετες ζημίες απομείωσης.

- Η χρηματοδότηση της Εθνικής από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 3,4 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του έτους και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο υπόλοιπο της χρονιάς.

- Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα εκτιμάται ότι θα επιδεινωθούν σημαντικά σε σχέση με το 2012 λόγω και της αυξημένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και της μείωσης της εξάρτησης από τον ELA.

- Τα λειτουργικά έξοδα εκτιμάται ότι θα περιοριστούν φέτος περαιτέρω μετά και την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία επιφέρει μείωση μισθών κατά 6% και επιπλέον 3,5% με την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού.


Το μετοχολόγιο

Οι ξένοι επενδυτές κατείχαν στις 10 Απριλίου το 35,54% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, οι ιδιώτες επενδυτές το 45,8% και τα ασφαλιστικά ταμεία και ο λοιπός δημόσιος τομέας το 13,04%. Λοιπά νομικά πρόσωπα εσωτερικού κατείχαν το 5,62% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Ουδείς μέτοχος κατέχει ποσοστό άνω του 5%.

Το ποσοστό των ξένων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα διαμορφωθεί στο 5,53%, των ιδιωτών επενδυτών εσωτερικού στο 7,12% και των ασφαλιστικών ταμείων στο 2,03%, ενώ τα λοιπά πρόσωπα εσωτερικού θα κατέχουν το 0,87% του μετοχικού κεφαλαίου. Βασικός μέτοχος με 84,45%, αλλά με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου σε στρατηγικής σημασίας θέματα, θα είναι το ΤΧΣ.


* Δείτε όλο το ενημερωτικό δελτίο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v