Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπύρου: Αύξηση κερδών σε όμιλο, μείωση σε μητρική

Αύξηση των ενοποιημένων κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αλλά μείωση της εταιρικής κερδοφορίας εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2006 εμφάνισε η εταιρία Αγροτικός Οίκος Σπύρου, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση της περιόδου.

Σπύρου: Αύξηση κερδών σε όμιλο, μείωση σε μητρική
Αύξηση 14,26% εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο του 2006 τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της εταιρίας Αγροτικός Οίκος Σπύρου, τα οποία ανήλθαν σε 2,79 εκατ. ευρώ έναντι 2,44 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος το 2005, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση της περιόδου.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,055 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.

Το ίδιο διάστημα, τα EBITDA του ομίλου έφτασαν 5,24 εκατ. ευρώ σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 28% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2005 οπότε ανήλθαν στα 4,10 εκατ. ευρώ.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν την ίδια περίοδο στα 16,40 εκατ. ευρώ έναντι 15,56 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους, εμφανίζοντας αύξηση κατά 5,40%.

Ο περιορισμός του ποσοστού των μικτών κερδών της περιόδου, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2005, οφείλεται σε δωρεάν παροχή μεγάλων ποσοτήτων δειγμάτων νέων προϊόντων, προκειμένου να εγκατασταθούν πειραματικοί & αποδεικτικοί αγροί, σε όλες τις αγορές, στις οποίες ο Όμιλος απευθύνεται εμπορικά, με σκοπό την μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την εμπορική τους αξιοποίηση.

Τα κέρδη μετά φόρων της μητρικής εταιρίας σημείωσαν στο α’ εξάμηνο του 2006 μείωση κατά 18,83% και διαμορφώθηκαν σε 1,91 εκατ. ευρώ έναντι 2,36 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2005.

Μείωση της τάξης του 28,53% εμφάνισαν οι πωλήσεις της μητρικής διαμορφούμενες σε 10,56 εκατ. ευρώ από 14,78 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα EBITDA από 4,34 εκατ. ευρώ που ήταν στο α’ εξάμηνο του 2005 διαμορφώθηκαν σε 4,13 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του τρέχοντος έτους.

Η παραπάνω υστέρηση στο κύκλο εργασιών της μητρικής οφείλεται στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γεγονός το οποίο η εταιρεία είχε προβλέψει ότι θα συμβεί, κατά την έναρξη της εφαρμογής της.

Σταδιακά, κατά τη διάρκεια του 2006 και κυρίως των αμέσως επόμενων χρήσεων, αναμένεται άνοδος του κύκλου εργασιών της μητρικής καθώς η αγορά συνεχώς θα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ο κύριος όγκος των πωλήσεων στο εξωτερικό, πραγματοποιείται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια δεν επηρεάζεται από την νέα ΚΑΠ.

Ο Όμιλος Σπύρου έχει εγγράψει πολλά νέα προϊόντα σε εθνικούς καταλόγους διαφόρων χωρών και έχει λάβει άδειες εμπορικής εκμετάλλευσης τους. Σήμερα ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε 11 χώρες στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων είναι οι, Τουρκία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Ιταλία κ.ά. και μέχρι το 2010 στοχεύει να δραστηριοποιείται σε 28 συνολικά χώρες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται και οι Ρωσσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.ά.

Η εταιρία, και το δεύτερο τρίμηνο του 2006 συνεχίζει να υλοποιεί τις στρατηγικές της επιλογές. Αυτές είναι, η έρευνα για νέα βελτιωμένα προϊόντα, η αυτάρκεια σε προϊόντα, η κατάκτηση των αναπτυσσόμενων αγορών της Μεσογείου, των Βαλκανίων και των Παρευξείνιων χωρών και η ισχυρή παρουσία στις αναπτυγμένες αγορές, που ιστορικά δραστηριοποιείται.

Ήδη, έχουν εγγραφεί στους εθνικούς καταλόγους της Ισπανίας ποικιλίες σπόρων αραβόσιτου και βαμβακιού και έχει ξεκινήσει η εμπορική τους τοποθέτηση. Το συνολικό μέγεθος της αγοράς αυτής της κατηγορίας σπόρων στην Ισπανία ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Στην Ιταλία έχουν εγγραφεί και άρχισε η τοποθέτηση στην αγορά υβριδίων πιπεριάς και πεπονιού. Η συνολική αγορά της Ιταλίας, σε αυτή την κατηγορία υβριδίων είναι 700 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v