Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha:Στο 165% η κάλυψη στην αύξηση

Για κάθε μία Νέα Μετοχή, κάθε ιδιώτης επενδυτής θα λάβει ένα Warrant που θα ενσωματώνει δικαίωμα αγοράς τουλάχιστον 7,31 Νέων Μετοχών κυριότητος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Alpha:Στο 165% η κάλυψη στην αύξηση

Στο 165% του ζητούμενου ποσού έφτασαν οι εγγραφές από τους μετόχους που άσκησαν τα δικαιώματα προτίμησης ανακοίνωσε η Alpha Bank. Για κάθε μία Νέα Μετοχή, κάθε ιδιώτης επενδυτής θα λάβει ένα παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (Warrant) που θα ενσωματώνει δικαίωμα αγοράς τουλάχιστον 7,31 Νέων Μετοχών κυριότητος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ»). 

Την ικανοποίησή του εξέφτασε ο Γιάννης Κωστόπουλος, δηλώνοντας ότι «η ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Alpha Bank Α.Ε. (η «Τράπεζα») ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της αυξήσεως του μετοχικού της κεφαλαίου με δικαιώματα προτιμήσεως (η «Αύξηση με Δικαιώματα Προτιμήσεως») ύψους 457,1 εκατ. ευρώ, ανακοινωθείσα την 1 Μαΐου, 2013 και τη διάθεση όλων των μετοχών που προσφέρθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως ποσού ύψους 92,9 εκατ. ευρώ σε θεσμικούς και λοιπούς ιδιώτες επενδυτές (η «Ιδιωτική Τοποθέτηση»).

Κατά συνέπεια, η Alpha Bank είναι η πρώτη ελληνική Τράπεζα που επιτυγχάνει την εκ του νόμου προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συγκεντρώνοντας από ιδιώτες επενδυτές ποσό άνω του 10% της συνολικής ανακεφαλαιοποιήσεώς της ύψους 4.571 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη της Αυξήσεως με Δικαιώματα Προτιμήσεως ήταν πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, δήλωσε: 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς η Alpha Bank είναι η πρώτη Τράπεζα που επιτυγχάνει την απαραίτητη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές. Αξιοσημείωτο της επιτυχούς αυτής προσπάθειας αποτελεί το γεγονός ότι η Αύξηση με Δικαιώματα Προτιμήσεως και η Ιδιωτική Τοποθέτηση προσέλκυσαν έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές που πραγματοποίησαν νέες επενδύσεις μέσω της αυξήσεώς μας σε αυτήν τη σημαντική στιγμή για τη χώρα. Με την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενισχύσεως, η Αlpha Bank διατηρεί τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και παραμένει το σημείο αναφοράς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όπως προβλέπει η μακροχρόνια στρατηγική της».

Οι εγγραφές από τους ενασκήσαντες δικαιώματα προτιμήσεως και προεγγραφής υπερέβησαν το 165%, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση που αποτέλεσε τη βάση του σχεδιασμού της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Τραπέζης. Για κάθε μία Νέα Μετοχή, κάθε ιδιώτης επενδυτής που συμμετείχε στο μέρος της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, θα λάβει ένα παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (Warrant) που θα ενσωματώνει δικαίωμα αγοράς τουλάχιστον 7,31 Νέων Μετοχών κυριότητος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ»). 

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της Αυξήσεως με Δικαιώματα Προτιμήσεως της Τραπέζης αναλύονται παρακάτω: 

1. Η Αύξηση με Δικαιώματα Προτιμήσεως αποτελεί μέρος της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίσθηκε με την από 16.4.2013 Β’ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και την από 30.4.2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»), ενώ τα άλλα της μέρη είναι η Ιδιωτική Τοποθέτηση, καθώς και η εισφορά σε είδος από το ΤΧΣ τίτλων εκδόσεως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.

2. Η Αύξηση με Δικαιώματα Προτιμήσεως πραγματοποιήθηκε με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και με προσφορά σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό κατά την περίοδο από 17.5.2013 έως και 31.5.2013. Η ζήτηση από τους ενασκήσαντες δικαιώματα προτιμήσεως και προεγγραφής ανήλθε συνολικά σε 1.721.786.857 Νέες Μετοχές, ήτοι ποσοστό 165,7% αναλυόμενη σε 1.001.311.756 Νέες Μετοχές για τα δικαιώματα προτιμήσεως, ήτοι ποσοστό 96,4%, και 720.093.991 Νέες Μετοχές για τα δικαιώματα προεγγραφής.

Τελικώς, κατανεμήθηκαν στους ενασκήσαντες δικαιώματα προτιμήσεως 1.001.311.756 Νέες Μετοχές και στους ασκήσαντες δικαιώματα προεγγραφής 37.551.880 Νέες Μετοχές έναντι καταβολής 457,1 εκατ. ευρώ, ενώ δεν παρέμειναν αδιάθετες Νέες Μετοχές εκ της Αυξήσεως με Δικαιώματα Προτιμήσεως. Οι προεγγραφέντες επενδυτές θα λάβουν 1 Νέα Μετοχή για κάθε 19,1760 Νέες Μετοχές που αιτήθηκαν μέσω των προεγγραφών.

3. Το ΤΧΣ θα καλύψει τις 9.138.636.364 Νέες Μετοχές του σκέλους της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου που καλύπτεται με εισφορά σε είδος, μετά δε την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών, το τελικό ποσοστό καλύψεως της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου θα ανέλθει σε 100%, το δε συνολικό ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων θα ανέλθει σε Ευρώ 4,571 δισ.

4. Συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου, το μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης θα ανέλθει στο ποσό των 4.216.871.803,60 ευρώ διαιρούμενο σε 10.922.906.012 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ έκαστη και 200.000.000 προνομιούχες μετοχές, ονομαστικής αξίας 4,70 ευρώ έκαστη.

5. Οι Νέες Μετοχές που προήλθαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και οι παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (Warrants) που τους αναλογούν θα αποδοθούν στους δικαιούχους επενδυτές σε άυλη μορφή, διά πιστώσεως της Μερίδας και του Λογαριασμού Αξιών των στο Σ.Α.Τ., που έχουν δηλώσει.

Η ημερομηνία πιστώσεως των Νέων Μετοχών και των Warrants στους παραπάνω λογαριασμούς και ενάρξεως διαπραγματεύσεως των Νέων Μετοχών και των Warrants στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γνωστοποιηθούν με νεώτερη ανακοίνωση της Τραπέζης, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα που περιελήφθη στο Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v